fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Telepítsünk madarakat a kertbe!

| Tudatos Vásárló

A kertek feltűnő, sokak által kedvelt állatai a madarak. Szinte minden gazdálkodó, kertészkedő naponta találkozik velük, néhányan felismerik egyik-másik fajukat, hallottak hasznukról, de kevesen tesznek bármit is megtelepedésük érdekében.

Miért jó nekünk, ha madarakat telepítünk környezetünkbe?

Egyes fajok megritkítják kertünk rovarkártevőit, mások a rágcsálókat, megint mások a gyommagokat. Madárdalos, mozgalmas, szórakoztató lesz a kertünk, így a kisgyermekeket is leköti, sőt elvarázsolja a kertben való tartózkodás.

Bármilyen furcsa, a téli madáretetés ellen legalább annyi érv szól, mint mellette. Persze fontos a madaraknak, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot találjanak a tartós téli fagyok idején.  Azonban a kenyérmorzsa, füstölt szalonna, májkrém nem a madaraknak való táplálék! Sajnos a vegyszermaradványokat tartalmazó napraforgó túlzott és egyoldalú etetése is káros lehet. Lehetőleg vegyes olajos magvakkal, cirokmaggal, kölessel, konyhai zöldségnyesedékkel, selejt almával, valamint nyers állati eredetű zsiradékkal (pl.: marhafaggyú) etessük a madarainkat. És csak karácsony (december 24.) és Jégtörő Mátyás (február 24.) közötti időszakban, amikor tartósan beállnak a kemény fagyok. Ha tavasz van a télben, nem szabad etetni.
 

Hogyan is kell?

A legközismertebb módja a madarak kertbe szoktatásának a téli madáretetés. De vigyázat! Ahogy a mondás tartja: ”A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”, ugyanígy nem megfelelő felkészültséggel és rendszertelenséggel, esetleg túlzásokba esve több kárt okozhatunk, mint amennyit használunk. 

Tipp: Érdemes figyelni arra, hogy a madárodut a kert arra alkalmas részeibe (a macskáktól biztos távolságba) helyezzük ki. Még ennél is fontosabb, és a madarak számára nagyon nagy vonzerőt jelent a nyári (vagy tavaszi) szárazság idején a madáritató létesítése és folyamatosan friss vízzel való utántöltése.

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: csaladinet.hu

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok