fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tekerj, sétálj, told ki a Túllövés Napját!

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ha a világon az összes autóhasználatot 50%-kal csökkentenénk, és helyette a kerékpárt, a tömegközlekedést vagy a gyaloglást választanánk, az 10 nappal tolná későbbre a Túllövés Napját. Mutatjuk hogyan. 

2017-ben augusztus 2-ra esik a globális túlfogyasztás vagyis Túllövés Napja. Az emberi életterek közül a városokat terheli a legnagyobb felelősség a globális ökológiai lábnyom növekedésében. Ha ez így folytatódik, 2050-re a Föld népességének 70-80%-a városlakó lesz. 

Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, így jön ki a túlfogyasztás napja.

A leggyakoribb megvalósítása ezeknek a törekvéseknek az energiahatékony épületek elterjedése, illetve a megfelelően kiépített tömegközlekedés.Éppen ezért a jövőben az előrelátó várostervezésnek és a fenntartható városfejlesztési stratégiáknak meghatározó szerepet kellene játszania a természeti értékek megőrzésében és az emberi életterek ésszerű kialakításában.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok között szerepel:

  • a városok környezetterhelésének csökkentése;

  • biztonságos, megfizethető, elérhető és fenntartható közlekedési rendszerekhez való hozzáférés, a tömegközlekedés bővítésével;

  • társadalmi részvételén alapuló, integrált, fenntartható várostervezés és –menedzsment.

 

Mi tehetsz Te? 

További információért kattints a lenti képekre.

Köszönjük a közreműködést Krausz Dórának!


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok