fbpx

| Tudatos Vásárló

Tegyél Te is a szuperbaktériumok terjedése ellen!

Olyan szuperbaktériumok fenyegetik az egészségünket, amelyek ellenállnak az antibiotikumoknak. Előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer.  Az ún. antibiotikum rezisztencia ellen a lakosság is sokat tehet. Olvasd el a WHO és az ÁNTSZ tanácsait. 

Az ellenálló baktériumok kialakulása természetes jelenség, de az antibiotikumok helytelen használata felgyorsítja ezt a folyamatot. A (több antibiotikummal szemben ellenálló) szuperbaktériumok ellehetetleníthetnek olyan fontos orvosi beavatkozásokat, mint például a rákos betegek kezelése vagy a szervátültetések. Sőt könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy 2015 májusában a WHO 68. Közgyűlésén elfogadták az „Antimikrobiális Rezisztencia elleni Globális Cselekvési Tervet”. November 16-22. között a WHO és partnerszervezetei egy egész hetet szentelnek annak, hogy felhívják a figyelmet

·         a globális közegészségügyi fenyegetést jelentő antibiotikum rezisztenciára,

·         a helytelen és szükségtelen antibiotikum használat veszélyeire

·         az egyének és az egészségügyi intézmények megelőzésben játszott szerepére.

Tények az antibiotikumokról

·         Egy friss európai uniós jelentés szerint 2010 és 2014 között 40%-kal nőtt a világon az antibiotikum felhasználás.

·         Az EU-ban 25.000 ember hal meg évente antibiotikumoknak rezisztens baktérium okozta megbetegedésben.

·         Az ún. multirezisztens (több gyógyszerrel szemben ellenálló) baktériumok okozta megbetegedések csak az EU gazdaságának évente 1,5 billió Euró plusz terhet jelentenek, amelyben benne van az egészségügyi ellátás valamint a betegség okozta munkaerő kiesés költsége is.

·         A WHO által 12 országban végzett felmérésben részt  vett 10.000 válaszadó 64%-a habár tisztában van vele, hogy az antibiotikum rezisztencia őket is fenyegeti, nem tudja, hogy ez konkrétan milyen formában jelent veszélyt, illetve ő maga mit tehet ellene.

·         A WHO felmérésben résztvevők 32%-a gondolja azt, hogy antibiotikumos kezelés esetén, abbahagyhatja a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát.

·         A WHO által megkérdezettek 44%-a azt gondolja, hogy az antibiotikum rezisztencia csak azokat érinti, akik antibiotikumot szednek, holott ez bárhol, bárkire egyaránt veszélyt jelent.

·         Az ellenálló baktériumok terjedésének fő oka a túlzott és helytelen antibiotikum használat.

 

Mit tehetünk?

–  Csak akkor szedjünk antibiotikumot, ha azt orvos írta fel.

–  Mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat.

–  Soha ne tegyük félre vagy adjuk oda a számunkra felírt antibiotikumokat másnak.

–  Előzzük meg a betegséget. A fertőzések megelőzése érdekében a rendszeres kézmosásnak és személyes higiénének is kiemelkedő szerepe van. 

 

Forrás: ÁNTSZ, WHO
Kép: asurland 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás