fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tegyél Te is a szuperbaktériumok terjedése ellen!

| Tudatos Vásárló

Olyan szuperbaktériumok fenyegetik az egészségünket, amelyek ellenállnak az antibiotikumoknak. Előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer.  Az ún. antibiotikum rezisztencia ellen a lakosság is sokat tehet. Olvasd el a WHO és az ÁNTSZ tanácsait. 

Az ellenálló baktériumok kialakulása természetes jelenség, de az antibiotikumok helytelen használata felgyorsítja ezt a folyamatot. A (több antibiotikummal szemben ellenálló) szuperbaktériumok ellehetetleníthetnek olyan fontos orvosi beavatkozásokat, mint például a rákos betegek kezelése vagy a szervátültetések. Sőt könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy 2015 májusában a WHO 68. Közgyűlésén elfogadták az „Antimikrobiális Rezisztencia elleni Globális Cselekvési Tervet”. November 16-22. között a WHO és partnerszervezetei egy egész hetet szentelnek annak, hogy felhívják a figyelmet

·         a globális közegészségügyi fenyegetést jelentő antibiotikum rezisztenciára,

·         a helytelen és szükségtelen antibiotikum használat veszélyeire

·         az egyének és az egészségügyi intézmények megelőzésben játszott szerepére.

Tények az antibiotikumokról

·         Egy friss európai uniós jelentés szerint 2010 és 2014 között 40%-kal nőtt a világon az antibiotikum felhasználás.

·         Az EU-ban 25.000 ember hal meg évente antibiotikumoknak rezisztens baktérium okozta megbetegedésben.

·         Az ún. multirezisztens (több gyógyszerrel szemben ellenálló) baktériumok okozta megbetegedések csak az EU gazdaságának évente 1,5 billió Euró plusz terhet jelentenek, amelyben benne van az egészségügyi ellátás valamint a betegség okozta munkaerő kiesés költsége is.

·         A WHO által 12 országban végzett felmérésben részt  vett 10.000 válaszadó 64%-a habár tisztában van vele, hogy az antibiotikum rezisztencia őket is fenyegeti, nem tudja, hogy ez konkrétan milyen formában jelent veszélyt, illetve ő maga mit tehet ellene.

·         A WHO felmérésben résztvevők 32%-a gondolja azt, hogy antibiotikumos kezelés esetén, abbahagyhatja a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát.

·         A WHO által megkérdezettek 44%-a azt gondolja, hogy az antibiotikum rezisztencia csak azokat érinti, akik antibiotikumot szednek, holott ez bárhol, bárkire egyaránt veszélyt jelent.

·         Az ellenálló baktériumok terjedésének fő oka a túlzott és helytelen antibiotikum használat.

 

Mit tehetünk?

–  Csak akkor szedjünk antibiotikumot, ha azt orvos írta fel.

–  Mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat.

–  Soha ne tegyük félre vagy adjuk oda a számunkra felírt antibiotikumokat másnak.

–  Előzzük meg a betegséget. A fertőzések megelőzése érdekében a rendszeres kézmosásnak és személyes higiénének is kiemelkedő szerepe van. 

 

Forrás: ÁNTSZ, WHO
Kép: asurland 

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok