fbpx

| Bán Dávid

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szegénynek tartják magukat a magyarok

Összetetten kell vizsgálni a környezeti fenntarthatóságot: a bruttó hazai termék (GDP), az ökológiai lábnyom és az emberi elégedettség mutatójának ötvözését javasolják a szakemberek.

A Föld lakosságának 99%-át kitevő 143 országra kiterjedő kutatás szerint egy ország gazdasági fejlettsége nem feltétlenül vonja maga után az ökológiai lábnyom csökkenését és a polgárainak szubjektív elégedettségét.

Az iparilag fejlett országok nagy többsége, még azok is, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti hatások csökkentésére, még mindig az átlagnál jóval nagyobb lábnyomot hagynak maguk után. Magas GDP-jéhez képest valóban alacsonyabb környezeti hatást csak öt ország: Ausztria, Hollandia, Németország, Svájc és Szingapúr ért el.

Kocsis Tamás, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszékének docense által készített tanulmány szerint hazánkban a szubjektív jólét (egyéni elégedettség, boldogság) az európai átlagnál kicsit alacsonyabb, de világviszonyban erős átlagosnak mondható.

A csökkenő ipari, illetve a kevésbé szennyező ipari aktivitás miatt viszont a gazdasági fejlettséghez mérten és a még mindig jelentős környezeti források függvényében aránylag nem nagy az ország ökológiai lábnyoma.

A térkép legelkeserítőbb tartományába elsősorban fekete-afrikai országok, így Niger, Burkina Faso, Mali kerültek, ahol a gazdasági fejletlenség mellett hatalmas a környezetkárosító hatás, és a leginkább elkeseredett a lakosság. Az általánosan alacsony bruttó hazai össztermék mellett azonban igen jó pozíciót ért el például India és Kína.

 

Új mutatókra van szükség

A gazdasági berendezkedésünk alapvetően az aktuális igények kielégítésére fókuszál. Ha a kiválasztott helyszínen megszűnnek a lehetőségek, apadni kezdenek a nyersanyagforrások, a gazdasági szereplők odébbállnak a még kiaknázatlan vidékek felé, nem törődve a környezeti hatásokkal. Az ilyen, öncélú, földrajzilag erőteljesen lehatárolt, elszigetelt gazdasági szerveződések mára önmagukat emésztetik fel.

Ez a modell már nem fenntartható, hiszen a korábbi jólét adottságait felélve nincs lehetőségünk újabb környezeti- és nyersanyagforrások kiaknázására, elértük a Föld kapacitásainak határait. Ennek függvényében az idáig használt, a népességen, a jóléten és a technológián alapuló makrogazdasági mutatók helyett új mérési módszerre lett szükség.

Kocsis Tamás szerint jelenleg a GDP, az ökológiai hatás (ökológiai lábnyom) és az emberi elégedettség adataiból generált közös mutatók szolgálhatnak a jövő stratégiai fejlesztései számára érdemi információkkal.

 

A cikk a Corvinus Egyetemen 2009-ben tartott Fenntartható Fogyasztás Konferencián elhangzott előadás összefoglalója.

A cikk az EEA and Norway Grants támogatásával, a HU0056 kódszámú, Fenntartható fogyasztás, termelés és kommunikáció projekt keretében jelent meg.

 

Kép [cc] ezioman

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás