fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Szagot fogtak

| Ethical Consumer

A pézsma karakteres illata és tartósító hatása miatt a parfümgyártás kedvelt alapanyaga. A kereskedelme mögött rejlő valóság azonban már távolról sem olyan vonzó, mint azt a fogyasztókkal elhitetni igyekszenek.

A pézsmaszarvasok, a hódok, a pézsmapatkányok, a cibet macskák és a vidrák nemi szerveiből származó pézsmát nem csak a parfümgyártásban, hanem ételízesítőként és gyógyhatású készítményként is alkalmazzák homeopátiás kezelésekben és a hagyományos kínai orvoslásban.

Az Állatvédelmi Világtársaság (World Society for the Protection of Animals – WSPA) vizsgálata szerint a befogott vad cibet macskákat füstös kunyhókban, szűkös ketrecekbe zsúfolva tartják. A pézsmát 9-15 naponta fejik le olyan fájdalmas eljárással, hogy sok állat az első alkalom után nem fogad el többé táplálékot és éhen pusztul. Egy farmer elmondása szerint a cibet macskák 40%-a elpusztul a befogásukat követő 3 hét alatt.

Egy másik áldozat a pézsmaszarvas, amelynek pézsmatasakját csak annak megölése után lehet az állatból kinyerni. A pézsmatasakok háromszor annyit érnek, mint az ugyanakkora súlyú aranytömbök. A WWF vadvilág figyelő programja, a Traffic szerint öt megölt szarvasból csupán egy megfelelő a pézsma kivonására. Ez bizonyos területeken számuk oly mértékű csökkenéséhez vezethet, hogy amennyiben a jövőben sem kontrollálják a befogásukat, a fajta eltűnhet a Föld színéről.

A Traffic Kínában, Mongóliában és Oroszországban folyó illegális pézsmaszarvas kereskedelemre koncentráló jelentése egy olyan módszer bevezetését szorgalmazza, amelynek segítségével lehetővé válna a nyers pézsma és a pézsmatermékek nyomon követése. A jelentés írója, a Traffic Európa németországi irodájának munkatársa, Volker Homes szerint bár a szarvas-pézsma fenntarthatóan és kínzás nélkül is kinyerhető, Európai Uniós importja nem engedélyezett. Ennek ellenére a WSPA 1999-es adatai szerint csak Franciaországba évente 1000 kg importált cibet pézsma kerül Etiópiából, amelynek 97%-a a parfümgyártásban kerül feldolgozásra.

A WSPA laboratóriumi tesztjei során megállapította, hogy a Chanel No.5 természetes cibet pézsmát is tartalmazott, annak ellenére, hogy a Chanel állításai szerint már nem használ fel természetes alapanyagokat. A Lancome és a Cartier pedig be is ismerte a természetes pézsma felhasználásának tényét. A WSPA 2004-ben rámutatott arra, hogy az etiópiai cibet macska kereskedelme nem szűnt meg, s ebben számos parfümgyártó vállalat érintett.

A PETA korábban felszólította a vásárlókat, bojkottálják a párizsi parfümgyártók (Guerlain, Lancome és Procter and Gamble) termékeit, valamint arra ösztönözte támogatóit, hogy a gyártóknak küldött levelekben tiltakozzanak a kegyetlen módszerek ellen, és hívják fel a figyelmet arra is, hogy a kínai piacokon megvalósuló élőállat-kereskedelem vezethetett a SARS vírus kirobbanásához is.

Az Ethical Consumer 2004. szeptemberi-októberi számában megjelent cikk alapján fordította és átdolgozta Csete Paula. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok