fbpx
spanyolország hőség

Egyre forróbb, szárazabb, “gyúlékonyabb” Spanyolország

Spanyolországban már most is súlyos következményekkel jár az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés minden egyes fokára Spanyolország éghajlata 1,5 ℃-kal melegszik. A csökkenő csapadékmennyiség már most is problémát jelent Spanyolországban: a felmelegedés mindenre hatással van és lesz a mezőgazdaságtól kezdve a tengeri erőforrásokon át az emberi egészségig. Bizonyos régiók, városok fokozottan érintettek.

Súlyosabb hőhullám söpört végig Spanyolország dél-keleti részén: július 12-én több mint 100 meteorológiai állomáson mértek legalább 35 fokot már reggel 6-kor, és a hőmérséklet elérte a 45 Celsius-fokot. Eddig a tavalyi 2022-es év volt a valaha mért legmelegebb év Spanyolországban.

“Az előrejelzések azt mutatják, hogy ha Spanyolország nem csökkenti súlyosan a globális felmelegedést okozó kibocsátásokat, az ország forróbbá, szárazabbá és tűzveszélyesebbé válik” – mondja Maria José Caballero, a Greenpeace Spanyolország gyorsreagálású egységének vezetője. “Több árvíz és nagy intenzitású tűzvész, valamint a tengerszint emelkedésének hatásai lesznek tapasztalhatók.” A szervezet jelentésében szereplő adatok rámutatnak a kibocsátáscsökkentés és az éghajlati válság ambiciózus intézkedésekkel történő kezelésének sürgősségére, amely mellett minden politikai pártnak el kell köteleznie magát.

Milyen gyorsan melegszik Spanyolország?

A jelentés szerint a globális felmelegedés minden egyes fokára Spanyolországban 1,5 ℃ jut. A hatás még erőteljesebb az ország belsejében. Spanyolország várhatóan a következő 20 évben eléri a 2 ℃-os felmelegedést, hacsak az üvegházhatású gázok globális kibocsátását nem csökkentik azonnal és komolyan. A legrosszabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez a felmelegedés a 21. század végére elérheti a 4℃-ot.

Spanyolország éghajlata várhatóan még a kibocsátáscsökkentés ellenére is melegebb lesz. A felmelegedés üteme itt gyorsabb, mint a globális átlag, és a jövőben is gyorsabb lesz, ami széleskörű hatással lesz az emberek életére – jegyzi meg a Greenpeace.

A Földközi-tenger is melegszik: a felszíni hőmérséklet 2100-ig várhatóan 1,8 ℃ és 3,5 ℃ közötti mértékben emelkedik.

Tízszer rosszabb aszályok jönnek

A csökkenő csapadékmennyiség már most is problémát jelent Spanyolországban, de a jelentés szerint az aszályok tízszer rosszabbak lesznek a jelenleg tapasztaltaknál. Ha a hőmérséklet felmelegedése eléri a 2 ℃-ot, a jelentés szerint Dél-Európa lakosságának több mint egyharmada vízhiányt fog tapasztalni. Ez a szám pedig megduplázódik, ha a felmelegedés eléri a 3 ℃-ot. A csapadékmennyiség, valamint a mezőgazdaság és az emberiség vízigényének változása valószínűleg vízhiányt fog okozni.

“A felszín alatti vízkészletek nem fognak teljesen feltöltődni, ami a felhasználás fokozódó korlátozásához vezet. A folyók vízhozama bizonyos évszakokban valószínűleg alacsonyabb lesz, mint a múltban, ami szintén vízhiányhoz vezet.” Hozzáteszi, hogy mivel a talaj vízszintje a szárazabb körülmények miatt csökken, a mezőgazdaság egyre nagyobb kihívást jelent majd.

Sokan használják rosszul a naptejet. Így kenjük be jól a gyereket, hogy ne legyen baj

Még ha esik is az eső, az valószínűleg szélsőségesebb lesz. Spanyolország legcsapadékosabb napján a csapadék mennyisége 10 százalékkal fog növekedni. Ezzel együtt megnő az árvízveszély, amit az ország már az idei júniusi felhőszakadások során is megtapasztalt.

Hogyan hat az éghajlatváltozás a spanyolokra?

A szélsőséges hőmérsékleti viszonyok már most is hatással vannak a Spanyolországban élőkre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2022-ben a hőstressz több mint 4000 többlethalálozáshoz járult hozzá az országban.

Ahogy az éghajlatváltozás egyre több hőhullámot és rendkívül forró és párás napokat hoz, a hipertermia okozta halálozás kockázata is jelentősen megnő. A két napnál hosszabb ideig tartó hőhullámok során magasabb a halálozási arány, különösen veszélyeztetettek a csecsemők és az idősek.

Ha Európa eléri a 3 ℃-os felmelegedést, akkor a párizsi megállapodásban meghatározott 1,5 ℃-os határértékhez képest megháromszorozódik a forróság miatt magas halálozási kockázatnak kitett emberek száma.

Nem csak az egészségről van szó. A magas hőmérséklet lehetetlenné teszi a munkavégzést a nap legmelegebb időszakában. A jelentés megállapítja, hogy a szélsőséges hőség a legtöbb helyen a munkaidő legalább 15 százalékának elvesztését eredményezheti, az éghajlatváltozás által leginkább érintett régiókban pedig akár 50 százalékát is.

A jelentés szerint a hőhullámok miatti pénzügyi veszteségek Spanyolországban 2060-ra elérhetik az ország bruttó hazai termékének 3 százalékát.

Tavaly több mint 300 000 hektárnyi földterület égett le Spanyolországban erdőtüzek miatt az Európai Erdőtűz-információs Rendszer szerint. Ahogy az ország egyre melegebbé és szárazabbá válik, és egyre kevésbé lesznek meghatározott évszakok, a tűzveszélyes időszak meghosszabbodik, és a lángok egyre nagyobb méreteket ölthetnek.

A tengerparti városokban várható a legsúlyosabb változás

A Földközi-tenger térségében az emberek több mint egyharmada él a tengerparti régiókban, szemben a globális átlag 10 százalékkal. Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás kockázatai azonban valószínűleg Spanyolország tengerparti városait, például Barcelonát érintik a legintenzívebben.

A beépített területeken a “városi hősziget” nevű hatást tapasztaljuk, ahol a járdák, épületek és egyéb felületek elnyelik és megtartják a hőt. Barcelonában a kutatások szerint az éjszakai levegő átlaghőmérséklete emiatt mintegy 2 ℃-kal magasabb, mint a városon kívül. A magasabb tengerszintű hőmérséklet miatt ezeket a tengerparti városokat több téli vihar és nyári hőhullám is fenyegeti.

A tengerszint emelkedése szintén veszélyt jelent, a Kanári-szigeteken fennáll a veszélye annak, hogy az évszázad végére a tenger elveszíti strandjainak 80%-át.

Tud-e Spanyolország alkalmazkodni a változó éghajlathoz?

A Greenpeace szerint az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének legsúlyosabb hatásainak elkerülése érdekében az EU-nak 2040-re nullára kell csökkentenie az üvegházhatású gázok nettó kibocsátását.

“A Spanyolország előtt álló kihívások közül sok más európai országgal, sőt, a világ más nemzeteivel is osztozik, bár a konkrétumok nyilvánvalóan eltérőek lesznek” – nyilatkozta a Euronews-nak Paul Johnston, a Greenpeace tudományos egységének vezetője az Exeteri Egyetemen. Spanyolországban a szervezet a kibocsátások 55 százalékos csökkentését és a megújuló energiarendszer 100 százalékos kiépítését szorgalmazza 2030-ra.

Mivel azonban az országot már most is súlyos hatások érik az éghajlatváltozás miatt, az alkalmazkodás is elengedhetetlen ahhoz, hogy a Spanyolország által már nem elkerülhető károkat a lehető legkisebbre csökkentsék.

A Greenpeace szerint megfelelően finanszírozott nemzeti alkalmazkodási tervre van szükség az éghajlatváltozás veszélyeivel szemben. Csökkenteni kell a vízfogyasztást, és finanszírozni kell a tűzmegelőzési erőfeszítéseket. A kampányhálózat szerint az ökoszisztémák védelmét és helyreállítását is ki kell terjeszteni. Johnston szerint azonban, mint minden alkalmazkodási stratégiának, ennek is van határa. “Amint elérjük a tűréshatárokat vagy a fordulópontokat, akkor bármilyen változás visszafordíthatatlannak bizonyulhat, még a mérséklési stratégiák ellenére is. “A siker kulcsa a korai és komoly intézkedések meghozatala az éghajlatváltozás mielőbbi megállítása érdekében.

Nemrégiben Németország vázolt fel intézkedéseket a hőhullám okozta halálesetek ellen, Franciaország tanulságait levonva.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás