fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Pénzügyi tervezés – életpályaszakaszok: gyerekvállalás

| Kőszeghy Balázs

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az első gyermek születése jelentős változást hoz a család anyagi helyzetében. Néhány tipp ahhoz, hogy mit érdemes ilyenkor mérlegelni, hogy nyugodtan élvezhessük az új életforma örömeit.

Az első gyermek megszületésével az egyik kereset kiesik, és helyébe lépnek a TGYÁS, GYED és GYES mozaikszavak mögött húzódó csekély összegek. Ne feledjük, hogy ezek soha nem érik el a korábbi keresetet!

Ökölszabály:

  • A TGYÁS a fizetésünk kb. 2/3-a, és kb. fél évig jár (szülés várható időpontja előtti 28. naptól). (A számítás alapját itt is a bruttó fizetés jelenti, de mivel nincs maximalizálva, nem feltétlenül jelent bevételcsökkenést.)
  • A GYED is a fizetésünk kb. 2/3-át tesz ki, de ennek felső határa mintegy nettó 80ezer Ft/hó. (Ez a gyermek születési időpontjától függően a gyermek 1 vagy 2 éves koráig jár – ha jogosultak vagyunk rá.)
  • A GYES összege előre meghatározott: nettó 30e Ft/hó, amely a gyermek 2 éves koráig jár.

A TGYÁS, GYED, GYES jogosultág mindenkori feltételeiről és konkrét várható összegeiről konzultálj szakemberrel!

Társadalmunk legújabb kérdése (amelyet a pénztárcánknak is meg kell válaszolnia), hogy mit teszek a 2 éves gyermekemmel – tekintve a bölcsődei és óvodai férőhelyek szűkös számát. Mivel több gyermek jut egy férőhelyre, mindenképpen rendelkezni kell egy forgatókönyvvel (és megfelelő tartalékokkal) arra az esetre is, ha a gyermeket nem veszik fel az öt éves (vagyis óvodaköteles) kor betöltése előtt az óvodába.

Természetesen a kistestvér(ek) érkezésével ezek az évek kitolódnak. Semmiféleképpen nem ajánlom, hogy a gyermekvállalás pusztán anyagi döntés legyen. Azért kell előre tervezni, hogy ekkor is felhőtlenül tudjunk élni, ne legyenek (anyagi) feszültségek.

A bevételszegény kisgyermekes időszak szűkös évei után az édesanya általában visszamegy dolgozni. A szülőknek az az érzése, hogy „dől a pénz”, hiszen két keresetből kell megoldani mindazt, amit eddig egy fizetésből gazdálkodtak ki. Viszont az életvitel is megváltozott, a kiadások is nőnek: egyrészt anyuka munkába jár, ami többletköltség, másrészt – mivel már nem otthon dolgozik (=gyermekeket nevel), jó néhány feladatot nem tud ellátni.

Ne feledjük azt sem, hogy kis gyerek kis gond és kis pénz, nagy gyerek nagy gond és nagy pénz. A gyermekek iskolába kerülnek, és a tankönyv, kirándulás, tábor, különóra stb. egyre több pénzt követel.

Az édesanya keresetének megjelenésekor tehát a legbölcsebb, ha lazítjuk, de nem engedjük ki teljesen a nadrágszíjat: életszínvonalunk csak akkor lesz középtávon fenntartható, ha ebben a szakaszban megtakarítunk.

 

Sorozatunkban a családi pénzügyi tervezésről olvashatsz praktikus információkat.

A cikksorozat szerzője a magánpénzügyek szakértője.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok