fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nyugodtan vegyél olcsó rúzst, az is van olyan jó, mint a legdrágább

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

23 különböző vörös színű rúzs nehézfémtartalmát vizsgáltattuk meg laboratóriumban. A nehézfémek felhalmozódnak a szervezetünkben, és hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, még akkor is, ha egyszerre csak kis mennyiségben jut be a szervezetbe. A korábbi évek nemzetközi vizsgálatai után mi most úgy találtunk, javult a rúzsok minősége.

Az elmúlt években számos nemzetközi, köztük európai vizsgálat elemezte a rúzsok nehézfémtartalmát, amely nagy médiavisszhangot váltott ki, ezért kíváncsiak voltunk, mi a helyzet jelenleg az itthon kapható rúzsokkal. 23 különféle, a hazai boltokban, drogériákban, értékesítő rendszerekben kapható vörös színű rúzs ólom-, kadmium- és krómtartalmát vizsgáltuk meg.

Eredmények

Habár a rúzsok esetében nincsenek EU-ban kötelező határértékek a vizsgált nehézfémekre, tesztünkben a korábbi nemzetközi vizsgálati eredményeket és a német Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal által használt határértéket vettük figyelembe.

Összességében elmondható, hogy a tesztelt rúzsok nem voltak nehézfémmel szennyezettek. Ahol kimutatható volt nehézfém, ott az egészségügyi határérték töredékét is alig érte el a szennyeződés mértéke, vagyis önmagukban nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

A tesztelt termékek 75%-ban nem volt kimutatható az ólomszennyezettség. A legrosszabb esetben a szennyezett termékek ólomtartalma alig érte el a német egészségügyi határérték (2mg/kg) negyedét. Kadmium egyik termékben sem volt kimutatható, króm viszont a termékek többségében jelen volt. A krómra nézve sem kozmetikumoknál sem élelmiszereknél nincs európai határérték, a tesztben szereplő mérések a hongkongi hatóságok által élelmiszerekre megszabott egészségügyi határértéket nem érték el.

A 23 tesztelt termékből 7-nél egyáltalán nem, vagy csak a kimutathatósági határérték közelében lévő nehézfém szennyezettséget mértünk. Ezek között van 400 forintos, kínai boltban vásárolt rúzs, magas árkategóriájú, 9-12.000 forintos Chanel és Saint Laurent termék is, de szintén az élmezőnyben végeztek alacsony és közepes árfekvésű 1700-4000 forintos, főleg drogériákban kapható rúzsok is.

A lista végére a magasabb ólom és/vagy krómtartalmú termékek kerültek. Az áruk széles skálán mozog, van közöttük 500 forintos, de 6000 forintos termék is.

A részletes teszteredményt ingyenesen itt nézheted meg >>>

Mi a baj a nehézfémekkel?

A rúzsok és szájfények nehézfémtartalma időről időre újra előkerülő téma. Az EU-ban 2013-ban végeztek egy széleskörű felmérést 223 ajakszínező termék bevonásával. A rúzsok 31%-a tartalmazott legalább 1 mg/kg ólmot. A felmérés szerint jelentős eltérés volt a barna és a vörös színű rúzsok átlagos ólomtartalma között: a vörösek voltak kisebb ólomtartalmúak.

A nehézfémekkel az a gond, hogy felhalmozódnak a szervezetünkben, így hosszú távon negatív egészségügyi hatásuk lehet, még akkor is, ha egyszerre csak kis mennyiségben jut be a szervezetbe.

Az ólom számos élettani folyamat működését akadályozó nehézfém. Átjut a magzatot védő placentán, vagy az agy védelmét szolgáló vér-agy gáton is. Gátolja a vérben az oxigén szállításáért felelős hemoglobin termelődését, károsítja az idegrendszer fejlődését, működését, a magzat fejlődését és a termékenységet.

A kadmium befolyásolja a hormon- és immunrendszer működését, de szív- és érrendszeri problémák kialakulását is okozhatja.

A krómvegyületek különböző előfordulási formái erősen mérgezők, rákkeltők, rontják a termékenységet és bőrirritáló hatásuk is van.

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

Képek: pixabay.com

LIFE ITM logoTesztünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok