fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

ÖkoKörbe járok – így gazdálkodom

| Kondora Dóra

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A nagypályás pénzcsinálásra nevelő Monopoly évekkel a Gazdálkodj okosan! után érkezett az életünkbe. Nosztalgikusan gondolok vissza a játék körökre, amikor a 25 ezer forintos nappali bútorra kuporgattam pénzemet. Az előző rendszer erőforrás dőzsölős felfogásában nem tudtam helyén kezelni, hogy három körből ki kell maradjak, ha nem zártam jól el a csapot.

A magyar háztartásvezetők pénzügyi bukdácsolók, a tudatosság kevéssé jellemez bennünket. Bár a válság világszerte finanszírozhatatlanná vált devizahitelekkel keserítette meg az emberek életét, mi már előtte is a karácsonyi időszakban meglóduló áruhitelek terheit cipeltük. Huszonhárom évvel a politikai, gazdasági változások után nem mutogathatunk az előző rendszerre.

Sajnos az iskolákban továbbra is csak kevés helyen tanítják a pénzügyi tudatosságot. Így marad a családi szemlélet, a baráti beszélgetések, vagy a „pénzügyi iparban” dolgozókkal való találkozások, ahol magunkra csipegethetjük a tudatosság morzsáit.

A takarékoskodás felfogható önmegtartóztató, aszkéta életmódként, vagy megfordítva, a jövőbeli költés lehetőségeként. A mindennapok gazdálkodása kéz a kézben jár az ember életének nagyobb pénzügyi befektetéseivel. A hangya típusok idővel nagyobbat álmodhatnak a tücsköknél. Előbb vagy utóbb mindannyian lakás-, autó-tulajdonosok leszünk.

Ezeknél a nagy beruházásoknál fontos, hogy úgy hozzunk jó döntéseket, hogy felmérjük az aktuális élethelyzetünk mellett az elkövetkezendő évek kilátásait. Nem mindegy, hogy 2 fizetéssel, évi 2×1 hét pihenéssel, 2×2 kerékkel, vagy 3 gyerekkel, 1 keresettel és 4 kerékkel számolunk.

Az ökolábnyom segítségével összehasonlíthatjuk az emberi keresletet a Föld megújulásra képes ökológiai kapacitásával, értve ezalatt a termőföldek és tengeri területek megújítását,  a hulladék elnyelését és ártalmatlanná tételét. Az ökológiai lábnyommal képesek vagyunk megbecsülni azt, hogy egy adott életmód mellett a Föld mekkora része, vagy hány Föld bolygó szükséges az emberiség fenntartásához. Az ökolábnyom mértékegysége a globális hektár (gha).

Vásárlási szokásaink tudatos tervezésének jótékony hatását nem csak a saját életminőségünkön érezzük. Választásainkkal a saját pénztárcánkból költünk úgy, hogy mellette mások életére is hatással vagyunk. Amikor az idényzöldséget a szupermarketek polcai helyett a bevásárló közösségnek szállító kíméletesen termelő gazda kosarából választjuk a webshopból, mindketten kölcsönösen előnyös helyzetbe kerülünk. Úgy teremtünk pénzt, hogy közben értéket teremtettünk, a saját környezetünkben. A választás másik oldala, hogy ezzel mennyire terheljük, vagy épp tehermentesítjük a környezetünket a szállítás során felmerülő szennyezés, a hulladék kezelés szempontjából.

Mindannyian tudjuk, hogy hányas lábunk van. Költési szokásainkból azt is sejtjük, hogy mennyire élünk nagy lábon. A lábnyomunkat azonban nem csak a nyári aszfalton és homokban hagyjuk ott, hanem a bolygónkból is kitaposunk egy földdarabot magunknak. Azzal, ahogyan a mindennapjainkat éljük, ahogyan és amivel utazunk, ahogyan vásárolunk, legyen szó a magyar alma és az equadori banán, vagy a normál és az energiatakarékos izzó közti választásról.

Ezekkel a választásokkal tudjuk kicsiben befolyásolni a környezet terhelését, ez határozza meg az egyéni ökológiai lábnyomunkat. Merthogy ökológia lábnyoma egy bevásárló közösségnek, egy iskolai osztálynak, egy vállalatnak, egy országnak is lehet.

A miénk például kétszer akkora, mint amennyi megillet bennünket, de ha a Földön minden ország akkora lábon élne, mint az USA, akkor 5 golyóbisra volna szükség. Világszinten 2006-ban az emberiség teljes lábnyomával számolva 1,44 Földre volt szükségünk, az évek múlásával ez a szám nő. Minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb lábon él, az átlagnál 4-szer nagyobb a listavezető Egyesült Arab Emirátusok lépése.

Tippek tudatos pénzgazdálkodáshoz

  • Szívességi kör Közösségi oldal, ami a bizalom, az adás, az együttműködés értékein keresztül tör a mindennapok jobbá tételére.  A kör a kapcsolódás élményével ajándékozza meg a közösség tagjait. Különböző munkacsoportok mentén dolgoznak az önkéntesek: a Színes kórház színes alkotásokkal teszi élhetőbbé a kórházakat, a Konyhatündér főzési tippekkel kedveskedik, a Szíves angyal családi programokat szervez. „Felajánljuk, amit örömmel adunk – és kérjük, aminek örülnénk épp. Egyéni lelkesedések mentén – de keretek között. Mert a munka igenis lehet, legyen öröm!”
  • Suska csere-bere kör  Itt a termékeinket és szolgáltatásainkat tudjuk elcserélni egymással, bizalomra alapozva.  Fizetőeszköze a Suska, amely a tagok között forogva serkenti a kreativitást és bátorítja új képességek fejlesztését. Elismeri az egyén és a közösség értékteremtő képességét. Olyan tevékenységek végzésére sarkall, amely örömet nyújt a végzőjének és általa a felhasználójának is. Támogatja a helyi termelés fellendülését és ösztönzi a személyes kapcsolatok kialakulását.
  • Telekocsi – utazási költségcsökkentés útitársakkal – Oszkár , Zivi
  • maesteszinhaz.hu – színházjegyek féláron csak ma este

Megjelent a Szatyor Egyesület májusi hírlevelében

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok