fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nem szűnik a feszültség az Apple gyáraiban

| Sebestyén Éva

Ősszel ismét feltámadtak az indulatok az Apple legnagyobb beszállítója, a Foxconn környékén. Tajvanon a gyár mintegy kétezer munkása vett részt azokban az utcai zavargásokban, amelyeket a Foxconn személyes ellentéteken alapuló „incidensnek” titulált. Mi állhat a háttérben?

Mint arról a TudatosVásárló.hu is többször beszámolt, évek óta nyílt titok, hogy az Apple beszállítói olyan körülmények között gyártják a piacvezető iPad és iPhone termékeket, amelyek sem a környezetet, sem az ott dolgozó munkások egészségét nem kímélik.

Számos civil szervezet szólította már fel az Apple-t, hogy változtassa meg üzletpolitikáját, és szüntesse be környezetromboló, etikátlan tevékenységét.

Megannyi nyilatkozat, ígéret és látszatintézkedés ellenére azonban a probléma még mindig nem oldódott meg – mint ahogy azt a legutóbbi zavargások is jelzik.

Bár idén augusztusban a Fair Labor Association (FLA) nevű washingtoni nonprofit szervezet egy tanulmányában arról írt, hogy az általuk megvizsgált három Foxconn gyárban javuló munkakörülményeket tapasztaltak, sajnos úgy tűnik, hogy a pozitív fejlemények nem általánosak.

Geoffrey Crothall, a China Labour Bulletin nevű jogvédő szervezet vezetője szerint az FLA vizsgálatának eredményei örvendetesek, de a közel egymillió, más gyárakban dolgozó Foxconn alkalmazott mindebből semmit sem érez meg. Egy-két üzemen kívül ugyanis máshol nem történt változás, és a nagy összeszerelő gyárakban nem ment végbe hasonló javulás a munkakörülményeket illetően.

A legutóbbi zavargások hátterében ráadásul egy olyan tényező is áll, amelyre ritkán világítanak rá a vizsgálatok. Crothall szerint a gyári munkások és a biztonsági személyzet között mára olyan mély ellentét alakult ki, amely bármikor a szeptemberihez hasonló összecsapásokhoz vezethet.

A biztonságiak ugyanis a szigorú fegyelem betartása érdekében nem riadnak vissza a durva, erőszakos és megalázó módszerek alkalmazásától sem, amelyet a dolgozók – természetesen – egyre nehezebben viselnek. Ráadásul a fiatalabb munkások között kezd felnőni egy olyan generáció, amely egyre jobban tisztában van jogaival, és hajlandó is fellépni annak érdekében, hogy tiszteletben tartsák azokat.

A Foxconn-nál a helyzet tehát továbbra is leginkább egy lőporos hordóhoz hasonló. A kérdés már csak az, hogy az Apple, immáron saját jól felfogott érdekében, mikor hajlandó változtatni ezen.

Kép [cc] aditza

 

**

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok