fbpx

| Vető Nóra

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Munkások lázadtak fel a Foxconn üzemében

Több száz munkás lázadt fel a világ egyik legnagyobb elektronikai cikkeket előállító gyárkomplexumában. A Foxconnál, amely többek között az Apple-nek is szállít, nem ez az első botrány. 

A lázadás akkor tört ki a Foxconn chengdui üzemében nyár elején, amikor egyik társukat lopás gyanúja miatt a biztonságiak üldözőbe vették. A feldühödött munkások, hogy ellenszenvüket kifejezzék, többek között székekkel és szemetesládákkal dobálták a biztonságiak irodáját az emeleti szállásukból. A lázadás nem tarthatott sokáig. Nem sokkal a kezdete után a rendőrség kivonult, és több tucat munkást őrizetbe vettek.

A Foxconn az utóbbi időben nem mentes a botrányoktól.

A többek között Apple, Amazon és Playstation termékeket előállító üzemek, amelyek több mint 1 millió embert foglalkoztatnak, vállalhatatlan munka- és szálláskörülményeikről, munkásaik túlórába hajszolásáról híresültek el.

2010-ben, a gyár shenzheni üzemében 14-en munkás lett öngyilkos, 2011 májusában pedig 2 munkás meghalt, további 16 pedig súlyosan megsérült egy gyártósor felrobbanásakor az Apple termékeket előállító üzemben.

A munkásoknak hetente sokszor akár 76 órát is dolgozniuk kell. Mindezt akár 11 napon keresztül, munkaszüneti nap nélkül, mintegy 50.000 forintnak megfelelő összegért egy hónapban – miközben hatalmas profitot termelnek az elektronikai cégeknek.

Az Apple, miután a kirobbanó Foxconn-botrányok miatt rengeteg kritikát kapott, kivizsgálta a kínai üzemek munkakörülményeit, és maga Tim Cook tett ígéretet arra, hogy nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy csökkentsék a munkások túlóráit.

Nem tudni azonban, hogy az ígéretekből mennyi teljesült és teljesül majd a továbbiakban.

 

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás