fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Munkások lázadtak fel a Foxconn üzemében

| Vető Nóra

Több száz munkás lázadt fel a világ egyik legnagyobb elektronikai cikkeket előállító gyárkomplexumában. A Foxconnál, amely többek között az Apple-nek is szállít, nem ez az első botrány. 

A lázadás akkor tört ki a Foxconn chengdui üzemében nyár elején, amikor egyik társukat lopás gyanúja miatt a biztonságiak üldözőbe vették. A feldühödött munkások, hogy ellenszenvüket kifejezzék, többek között székekkel és szemetesládákkal dobálták a biztonságiak irodáját az emeleti szállásukból. A lázadás nem tarthatott sokáig. Nem sokkal a kezdete után a rendőrség kivonult, és több tucat munkást őrizetbe vettek.

A Foxconn az utóbbi időben nem mentes a botrányoktól.

A többek között Apple, Amazon és Playstation termékeket előállító üzemek, amelyek több mint 1 millió embert foglalkoztatnak, vállalhatatlan munka- és szálláskörülményeikről, munkásaik túlórába hajszolásáról híresültek el.

2010-ben, a gyár shenzheni üzemében 14-en munkás lett öngyilkos, 2011 májusában pedig 2 munkás meghalt, további 16 pedig súlyosan megsérült egy gyártósor felrobbanásakor az Apple termékeket előállító üzemben.

A munkásoknak hetente sokszor akár 76 órát is dolgozniuk kell. Mindezt akár 11 napon keresztül, munkaszüneti nap nélkül, mintegy 50.000 forintnak megfelelő összegért egy hónapban – miközben hatalmas profitot termelnek az elektronikai cégeknek.

Az Apple, miután a kirobbanó Foxconn-botrányok miatt rengeteg kritikát kapott, kivizsgálta a kínai üzemek munkakörülményeit, és maga Tim Cook tett ígéretet arra, hogy nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy csökkentsék a munkások túlóráit.

Nem tudni azonban, hogy az ígéretekből mennyi teljesült és teljesül majd a továbbiakban.

 

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok