fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mire kell ügyelni mérőóra ellenőrzéskor?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hiányzott a matrica a gázmérőről, 400.000 Ft megfizetésre szólították fel a fogyasztót. Mire figyeljünk a villanyóra és gázóra ellenőrzéskor, hogy hasonló eseteket elkerülhessünk?

A Budapesti Békéltető Testület nemrég megjelent cikke szerint egy fogyasztó gázmérőjéről hiányzott a matrica, és napi 13.000 Ft-os kötbér megfizetésére szólította fel a gázszolgáltató. A fogyasztó azt hitte, minden rendben van a mérővel, de az ellenőrzést követően kiderült, hogy hiányzik róla a jogi zár. A fogyasztó gondosan megőrzött minden papírt a szerződéskötéstől kezdve, ez volt a szerencséje. Azokból egyértelműen kiderült ugyanis, hogy a szükséges jogi zárat nem helyezték el korábban a mérőn.  A vita így megoldódott a követelést törölte a szolgáltató.

 

Jótanácsok mérőóra ellenőrzéshez

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a Békéltető Testület tanácsait, hogy mire érdemes figyelni mérőóra ellenőrzéskor és milyen lehetőségeink vannak.

 

 • Őrizz meg minden papírt! A mérővel kapcsolatos papírok később fontos bizonyítékok lehetnek. A szolgáltató csak akkor szabhat ki kötbért, ha bizonyítani tudja, hogy az órát sérülésmentes állapotban adta át, az iratokon feltüntették a plombák számát, azonosítóját és azt is, hogy azok sérülésmentesek.

 • Sérült a plomba? – Jelentsd be! A jogszabályok alapján a sérült plomba is szabálytalan vételezésnek minősül. Ha sérült a plomba mielőbb jelezd a szolgáltatónak. Gázóra esetében ezt 2 munkanapon belül meg kell tenni.

 • Olvasd el a jegyzőkönyvet, mielőtt aláírod! Mindig olvasd át a jegyzőkönyvet, mielőtt aláírod. Ha bármi problémát tapasztalsz, tüntesd fel rajta. Ide tartozik az is, ha az ellenőrzés eredményével nem értesz egyet. Az írásos véleményed későbbi vita esetén lényeges irat lehet.

 • A mérő leszerelésének szabályai.  Ha bármi gond lenne az ellenőrzés során, az órát leszerelés előtt a cégnek le kell fényképeznie. A mérő becsomagolása után is kell készíteni a cégnek képet.  A képeket vagy videót a cég később köteles átadni vagy elküldeni a fogyasztónak.

 • Igazságügyi szakértő bevonása. Ha a szolgáltató szerint szabálytalan vételezés történt, ez neki kétséget kizáróan bizonyítania kell. Ha nem értesz ezzel egyet, ragaszkodj igazságügyi szakértő bevonásához. Ehhez törvényes lehetősséged van. Fontos hogy a szakértő a szakértői névjegyzékben szerepeljen.

 • Lakáson kívül eső mérőre nem szabhatnak ki kötbért.  Mint fogyasztó, köteles vagy a mérő állapotát megóvni. De nem szabhatnak ki kötbért olyan mérőre, ami társasházi folyósón vagy közös pincehelyiségben van (tehát nem a kizárólagos őrizetedben).

 • Elutasítják a panaszod? Fordulj a Budapesti Békéltető testülethez, és vedd igénybe az ingyenes és gyors eljárást a vitarendezéshez.

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület

Kép: NFH

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok