fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mire figyelj, ha fizetős képzésen veszel részt?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Százezer forintos tandíjért cserébe elmaradt képzés, gyakorlati képzés eszközök nélkül – csak néhány példa a felnőttképzéssel kapcsolatos panaszokról. Mire érdemes odafigyelni, hogy ezeket elkerüljük?

Esetleg visszaülnél az iskolapadba, hogy csiszold a nyelvtudásod? Tanfolyamra szóló vouchert kaptál ajándékba? Elhatároztad, hogy új képzésen veszel részt? Előfordulhat, hogy egy nagyobb összeget kifizetsz, de nem azt kapod, amit vártál. Az alábbi cikkben összefoglaltuk a Budapesti Békéltető Testület tanácsait a felnőttképzésekkel kapcsolatban.

 

Néhány problémás eset

OKJ-s képzésen egy villamos berendezésekkel kapcsolatos gyakorlati tárgy ismereteit nem tudta elsajátítani a “tanuló”, mert nem állt elegendő eszköz a résztvevők rendelkezésére. Nem tudta elsajátítani a berendezések működését, és megbukott a gyakorlati vizsgán.

Egy másik esetben a fogyasztó ajándékba kapott egy fotós tanfolyamra szóló vouchert egy adott időpontra. Az időpont neki nem felelt meg, amit jelzett is azonnal a vállalkozónak, és kérte a voucher ellenértékének visszafizetését. A vállalkozás ezt írásban többször vállalta, de a visszafizetésre mégsem került sor.

Az is megtörtént, hogy a fogyasztó egy programozói tanfolyamra fizetett be 200.000 Ft-ot, de folyamatosan halogatták a képzés indulását, később pedig el sem indult. Ezt a fogyasztó három hónap után megelégelte. Kérte a befizetett tandíj visszatérítését személyesen és levélben is, de megkeresésre a tanfolyamszervező nem reagált.
 

Tájékozódj előzetesen!

A felnőttképzés engedélyköteles tevékenység, legyen szó OKJ-s képzésről, egyéb támogatott szakmai képzésről vagy nyelvi képzésről. Az engedélyezés során az intézményeknek bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek a szükséges személyi és tárgyi feltételekkel. Ami tehetsz:

Ha a megcélzott intézmény nem szerepel a nyilvántartásban, jobb ha másikat keresel.

 

 

Tanulmányozd a szerződést, mielőtt aláírod!

A szerződést írásban kell megkötni, és szerepelnie kell rajta  az intézmény nevének és nyilvántartási számának. Ha a kötelező tartalom nem szerepel a szerződésben, a Ptk. alapján az semmisnek minősül. Amit tehetsz:

 • olvasd át a szerződést, és ellenőrizd, hogy az került-e a papírra, amiben szóban megállapodtatok

 • ellenőrizd a tartalmát, a következőknek kell szerepelnie benne:

 1. a kezdés időpontja, tanfolyam ütemezése; 
 2. a képzéssel megszerezhető dokumentum neve;  
 3. az ismeretek ellenőrzésének módja;
 4. a hiányzás lehetséges mértékét és túllépésének következményei;
 5. a gyakorlati képzésre vonatkozó adatok (eszközök és anyagok, amelyet biztosítanak);
 6. a vizsgaszervezés módja, valamint a vizsgára előírt, vagy javasolt intézmény;
 7. a képzési díj és annak fizetési módja, támogatott képzés esetén a támogatás mértéke, illetve a szerződésszegés következményei 
 • ha a vállalkozás nem adna neked példányta szerződésből, kérj egyet – így bármikor ellenőrizni tudod a feltételeket

 

Panaszodat azonnal közöld az intézménnyel

Ha szerződésszegést tapasztalsz, vagy szerinted nem megfelelő a képzés, a Ptk. szerint 2 hónapon belül jelezned kell a kifogásodat. Ezt követően a késedelemből származó plusz kár már téged terhel. Amit tehetsz:

 • azonnal jelezd a kifogásodat írásban (postai levél, email, fax) így a későbbiekben bizonyítható, hogy időben panaszt tettél

 • ha a panaszodat elutasítja az intézmény, fordulj a Békéltető Testülethez, és kezdeményezd az ügyed kivizsgálását.
  Ezt már megteheted online kérelem benyújtásával is!

Ami az érvényesíthető jogokat illeti, mint fogyasztónak, lehetőséged van :

 • a nem megfelelő órák, tanfolyamrészek újbóli biztosítását kérni, ami a teljes képzés ismételt biztosítását is jelentheti.

 • ha ezeket a vállalkozás nem teszi lehetővé, igényelheted a képzési díj leszállítását, végső esetben pedig – ha annyira súlyos a szerződésszegés – elállhatsz  a szerződéstől, azaz követelheted a teljes kifizetett ellenértéket is

 

Forrás: Budapesti Békéltető Testület
Fotó: Hajtómű Nyelviskola, Sticky Rice Cooking School

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok