fbpx

| Bruchman Lili

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Minimalista háztartás 13 lépésben

A minimalista életmód lényege, hogy igyekszünk megszabadulni otthonunk felesleges tárgyaitól, elejét vesszük, hogy a „vackok” egyáltalán átlépjék a küszöbünket. Így lehetőségünk nyílik olyan dolgokba fektetni időnket, energiánkat és pénzünket, amelyek valóban fontosak számunkra. 

Íme, 13 lépés, amelynek betartásával könnyen rendet tarthatunk otthonunkban és az életünkben:

1.  A reklámújságoknak, hirdetéseknek a szelektív hulladékgyűjtőben a helye. Szabadulj meg a felesleges postától, még mielőtt nekiállnál elolvasni a leveleket. Így nem csábítanak majd a reklámok!

2.  Tüntesd el szem elől a konyhai eszközöket. Kenyérpirító, konzervnyitó, kávéfőző, mind-mind rengeteg helyet foglal a konyhapulton. Talán most még nem érzed szűkösnek a helyet, de ha elpakolsz, már a legközelebbi főzőcskézésnél fel fog tűnni a nagyobb tér adta szabadság.  Ne aggódj, a pakolászás se telik sok időbe; amint mindennek megvan a helye a szekrényben, másodpercekbe fog telni, hogy eltedd a készülékeidet.

3.  Szortírozz ki 10 ruhadarabot még ma! Mindenki tudja, melyek azok a ruhadarabok, amelyeket már nem szeret, nem hord, ezért ez se vesz majd több időt igénybe, mint 5 perc. Ezután a szekrényed jobban szellőzik, rendezettebb és átláthatóbb lesz. Még felszabadítóbb érzés lesz a lomtalanítás, ha egy adományboltba vagy karitatív szervezethez viszed. Ráadásul így nagyobb eséllyel vágsz bele újra.

4.  Hajtsd össze a tiszta ruhákat, gyűjtsd össze a szennyest. Amennyiben eddig csak szétszórtad a levetett ruháidat a földön, hatalmas változást érhetsz el azzal, ha azokat azonnal a szennyestartóba, vagy összehajtogatva a szekrénybe teszed.

5.  A gyerekjátékok helye a szekrényben van. Elég ha csak 4-5 játék van elől, a többit tedd a szekrénybe, vagy egy letakart tárolóba, dobozba. Amennyiben a tárolók túlságosan megteltek, ideje szelektálni. Általában a doboz alján lévő játékoktól nyugodt szívvel megszabadulhatunk.

6.  A gyerekek minden este összepakolják a játékaikat. Ez számos előnnyel jár: 1) felelősségre nevel, 2) lassan rájönnek, hogy a több nem feltétlenül jobb 3) mire a gyerekek az ágyban vannak, a szülőké a ház 4) ez is jelzi, hogy a nap a végéhez ért.

7. Szabadulj meg a felesleges dekorációtól. Vegyél a kezedbe egy dobozt, nézz körül a házban, és távolíts el minden olyan díszítő elemet, amely nem igazán szép, vagy nem bír különleges jelentéssel. Amennyiben hiányolod valamelyiket, azt bármikor visszateheted, de ez nagy valószínűséggel nem fog megtörténni.

8.  Azonnal mosogass el. Vannak olyan edények, amelyeket gyorsabb kézzel elmosni, mint betenni a mosogatógépbe, ilyenek például a poharak, reggeliző tálkák, tányérok és evőeszközök. Amennyiben a kézi mosogatás ellen vagy, ügyelj arra, hogy evés után azonnal a mosogatógépbe tedd az edényeket. Senki se szeret olyan konyhában enni, amely túlcsordul a mosatlan edénytől.

9. Tartsd tisztán és rendezetten az íróasztalod. A fiókokban tökéletesen elfér mindaz, amire szükséged lehet munka során, így az asztalod megtarthatja funkcióját. Megtérülő befektetés lehet néhány mappa, amelyek segítségével könnyen átláthatsz a papírhalmazon.

 

10. Tüntesd el a szórakoztató elektronikai cikkeket. Tarts fenn egy saját polcot a DVD-knek, CD-knek, videójátékoknak és távirányítóknak. Hidd el, kevesebbet fogod őket használni, ha nincsenek szem előtt.

11. Elő a ruhafogassal! A kabátok, dzsekik és cipők azért landolnak az otthonod különböző pontjain, mert nincs olyan szekrényed, akasztód, amelynek segítségével gyorsan elpakolhatod, majd újra előveheted ruhadarabjaidat. 

12. Tartsd tisztán a konyhapultot, a mosdókagyló környékét, az asztalokat és egyéb ilyen felületeket. Miután egyszer rendbe raktad őket, már csak arra kell ügyelned, hogy ne hagyd szanaszét a dolgaidat. 

 

13. Amint elolvastál egy magazint vagy újságot, hasznosítsd újra. Találtál egy jó receptet? Vágd ki, és ragaszd be receptkönyvedbe! Egy olyan kuponra bukkantál, ami kihagyhatatlan ajánlattal kecsegtet? Vágd ki, a maradékot pedig dobd az újrahasznosítóba. Egy jó cikket olvastál, amit élvezne a férjed, vagy egy barátod? Tépd ki azt az oldalt, vagy ami még jobb, keresd meg a cikket az interneten és oszd meg úgy ismerőseiddel. A magazinok és újságok dülöngélő rakásának nincs sok értelme, csak zsúfolttá és rendetlenné teszi otthonodat.

 

Forrás: A cikk a http://www.becomingminimalist.com/ cikke alapján készült. 

Kép: shakenows, houseinnnovation, pgeveryday, 118pic

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében készült.

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás