| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Szőlő
A szőlőfélék családjába tartozó gyümölccsel augusztustól októberig találkozhatunk a piacon. A szőlő antioxidáns vegyületei (antocianin, flavonoidok) lassítják az öregedést, regenerálják a sejtfalat, erősítik ellenállóképességünket. Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk és tároljuk? Receptek.
Szőlőtörténelem
A szőlő őshazája a Földközi-tenger vidéke, Közép-Ázsia. 5000 éve termesztik Örményország, Irán területén. Látható az egyiptomi kripták falán.
Az ókori Görögországban borkészítéssel is próbálkoztak, de a történészek szerint az eredmény egy sűrű és kissé kellemetlen ízű folyadék volt.
A rómaiak változtattak a művelésmódon, az érlelésen és a tároláson – s így alakult ki az ismert borkészítési kultúra.
Napjaink szőlőtermesztésében Franciaország, Olaszország, Mexikó és Chile jár az élen.
Élettani hatásai
✓ Ásványi anyag (mangán, kálium, vas, foszfor és szelén) és vitamintartalma (A, B1, B5, B6, C) jelentős.
✓ Antioxidáns vegyületei (antocianin, flavonoidok) lassítják az öregedést, regenerálják a sejtfalat, erősítik ellenállóképességünket, gátolják a ráksejtek szaporodását, védik a vesét és a keringési rendszert.
✓ Fogyasszuk tartós kimerültség és migrén esetén.
✓ Gyulladáscsökkentő hatóanyagai védik a tüdőt, csökkentik az asztma esélyét. Alzheimer-kórra irányuló kutatások kimutatták, hogy a szőlő egyik polifenol vegyülete csökkenti az agykárosodások esélyét. Héja élelmi rostban gazdag. Hatásos gyomorirritáció, emésztési zavarok esetén.
✓ Antibakteriális és antivirális hatású: kiválóan véd kisebb fertőzések ellen.
✓ A szőlőmagolaj erősíti az érfalat, csökkenti a vérrögök kialakulását. Alkalmanként 2-3 magot mindig rágjunk szét alaposan.
Hogyan vásároljuk és tároljuk?
Az egészséges szőlőt felismerjük az ép, telt szemekről, amelyeket kissé nehéz leválasztani a viszonylag merev szárról.
A szín is számít: a zöld szőlő akkor érett, ha van egy kis sárgás csillogása; a piros szőlő egyenletesen piros kell, hogy legyen; a fekete szőlő mély, bársonyos színben pompázik.
Minél érettebb a szőlő, annál több benne az antioxidáns.
A fürtöket óvatos kézzel forgassuk. Ne vegyük meg, ha túl sok penészes szemet látunk.
Tároljuk hideg helyen: hűtőben papírzacskóba tekerve napokig eláll. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.
A túl nagy fürtöket daraboljuk fel, így a szemek frissebbek maradnak, mintha szemezgetnénk. Nyersen, magostól-héjastól a legegészségesebb.
Receptekbe lehetőleg magtalan fajtákat válasszunk, illetve felezés után magozzuk ki.
Használjuk zöldség- és gyümölcssalátába, zöldséges currykbe, fűszeres-sajtos fogásokhoz.
Receptek
Mézes szőlőtorta (muskotályos szőlőből)
Hozzávalók
- 75 g vaj
- 3 Ek méz
- 2 tojássárgája
- 200 g liszt
- 80 g őrölt mogyoró
- 2 Ek szezámmag
- 200 g szőlő, kimagozva és félbevágva
- 250 g tejszínes krémsajt vagy puha túró
- 4 tojás
- 100 g krémes méz
- 1 citrom leve
Elkészítés
- Gyúrjuk össze a tésztához valókat. Pihentessük hűvös helyen.
- A töltelékhez a sárgáját keverjük el a mézzel, túrósajttal, citromlével. A fehérjehabot óvatosan forgassuk bele.
- A tésztával kibéleljük a tortaformát és belekanalazzuk a tölteléket, majd belepotyogtatjuk a szőlőszemeket. 180oC-ra előmelegített sütőben 40-50 percig sül.
Szőlőlevél-töltike (lassan készülő, finom csemege)
Hozzávalók
- 1 nagy hagyma, felvágva
- 3 fokhagymagerezd
- 2 Ek petrezselyemlevél, apróra vágva
- 2 Ek menta, apróra vágva
- 2-3 paradicsom, kis kockákra vágva
- 2 nyers tojás (elhagyható)
- só, borsikafű, koriandermag, római kömény, szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint
- 1 csésze barnarizs
- ¾ csésze lencse
- ½ csésze citromlé
- 40-50 db fiatal szőlőlevél
- 2-3 db burgonya
- fél citrom
Elkészítés
- Nagy lábost olajozzunk ki. Alulra vastagra szeletelt, hámozott burgonyát helyezzünk.
- A citromlé kivételével összekeverjük a töltelék hozzávalóit.
- Levelenként levágjuk az erős szárat, majd a hátuljára fektetjük. Középre tegyünk tölteléket, hajtsuk fel a levél alját, két szélét, majd a tetejét. Képezzünk szorosan záródó „borítékot”.
- A fel nem használt levelekből terítsünk pár sort a krumplira, és rétegezzük a töltikéket. A tetejére citromszeletek, végül ismét szőlőlevelek jönnek.
- Öntsük fel vízzel majdnem teljesen, majd nehéz tárggyal nyomtassuk le.
- Legalább 70 percig főzzük, forrásig erős tűzön, majd csendesen.
Termesztési tanácsok
Szokványos gazdálkodásban a szőlőt sokféle növényvédőszerrel kezelik, mert valóban sok károsítója van: ennek fő okai a monokultúra, illetve a környezeti tényezők elégtelensége.
Ezért fontos, hogy csak az alapvető környezeti igények teljesülése esetén termesszünk szőlőt. Ezek a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású talaj, napsütéses, meleg, száraz mikroklímájú hely. Kerüljük a fagyzugos, párás, illetve a huzatos helyeket.
Ahol a növény jól érzi magát, ott erősebb és ellenállóbb lesz. Az adott területen jellemző betegségekkel szemben rezisztens, vírusoktól mentes szaporítóanyag telepítése, a fajgazdag, változatos környezet, a természetes ellenségek élőhelyeinek fenntartása, illetve megteremtése nagymértékben segíti a védekezést.
Erősen homokos talajon bármilyen fajtát, egyéb talajon a filoxéra (kártevő) miatt csak gyökeres oltványt használhatunk.
Kedveli a humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt. Készüljünk rendszeres trágyázásra, esetleg öntözésre.
A szőlő kúszónövény: metszéssel alakítjuk, támrendszerrel segítjük. A művelés módja a fajtától, környezeti adottságoktól függően eltérő lehet.
A sorokat úgy helyezzük el, hogy a növényeket a lehető legtöbb fény és napsugárzás érje. A sorok között átfújó szél csökkenti a párásságot, növényvédelmi jelentőséggel bír.
Minél jobb a talajunk, annál inkább lehetséges az ültetvény szellősebbé tétele, a tőkék ritkítása.
Az ültetés előtt végzett alaptrágyázás után 3 évenként végzett őszi trágyázással gondoskodunk a tápanyagellátásról. Figyeljük a szőlőt: a hiánybetegségek tünetei a leveleken fognak mutatkozni.
Vízigénye a virágzástól a bogyók kifejlődéséig a legnagyobb. A vízhiány jelei: lassú növekedés, lehulló lombozat.
A talaj takarása (szalma, fakéreg, lomb) csökkenti a talaj vízveszteségét. A takaróréteg a bomlási folyamatok során tápanyagot is juttat a talajba.