fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Méltányos és zöld mobiltelefont kérek!

Küldj e-képeslapot a szolgáltatódnak, és szólítsd fel arra, hogy kínáljon méltányos körülmények között készült, környezetbarát mobiltelefon-készülékeket!

Többszázezer mobiltelefont értékesítenek Magyarországon minden évben. A készülékek gyártása során azonban nincsenek kellő tekintettel a szociális, társadalmi és környezeti hatásokra. A mobiltelefon-szolgáltató cégek (a mobilok fő forgalmazóiként) mindezért felelősséggel tartoznak.

A fogyasztók, mint TE, méltányos, környezetbarát mobiltelefont szeretnének. Azonban a mobilszolgáltatók ma még nem kínálnak ilyen készülékeket. Hisszük, hogy a gyártókat lehet és érdemes jobb telefonok gyártására ösztönözni, a szolgáltatóknak pedig reklámozniuk kell ezeket a készülékeket.

A legfenntarthatóbb választás mindannyiunk részéről az, hogy a telefonunkat addig használjuk, amíg csak lehet. Ezért szolgáltatóknak új készülékek vásárlása helyett egyéb előnyöket kell kínálniuk azoknak az előfizetőknek, akik meg kívánják újítani szerződésüket.

Segíts nekünk összegyűjteni és eljuttatni 10.000 aláírást a mobiltelefon-szolgáltatóknak!

Küldj e-képeslapot a szolgáltatódnak, és szólítsd fel arra, hogy kínáljon méltányos körülmények között készült, környezetbarát mobiltelefon-készülékeket!

Tegyük együtt méltányossá az elektronikai ipart!

Az e-képeslapot elküldheted innen, vagy keresd a nyomtatott lapokat az Est Card elosztóhelyeken, Budapesten, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és Győrben.

 

 

A nemzetközi makeITfair projekt célja, hogy javítsa a munkakörülményeket és megelőzze a környezeti ártalmakat az elektronikai iparban. Fel szeretnénk hívni az európai fogyasztók figyelmét arra, hogy a mobiltelefonok, laptopok és mp3-lejátszók gyártása során szerte a világban súlyosan sérülnek a munkavállalók jogai és komolyan ártanak a környezetnek.

Az európai fiatalok tudomására szeretnénk hozni, hogy a munkások kizsákmányolással és környezeti problémákkal jár az világszerte, hogy kielégíthessük a legújabb elektronikai kütyük iránti igényünket. Azt is szeretnénk, ha a fiatalok tennének a helyzet jobbításáért. Együtt el tudjuk számoltatni a nagy elektronikai márkacégeket, arra kérve őket, hogy vállaljanak felelősséget a beszállítói láncolatuk legvégén zajló környezetkárosításért és a munkások kihasználásáért.

 

De miért a mobilszolgáltatók?

A makeITfair projekt célja, hogy javítsa a munkakörülményeket és megelőzze a környezeti ártalmakat az elektronikai iparban. Szeretnénk felhívni az európai fogyasztók figyelmét arra, hogy a mobiltelefonok, laptopok és mp3-lejátszók gyártása során szerte a világban súlyosan sérülnek a munkavállalók jogai, és komolyan ártanak a környezetnek.
A makeITfair-t a holland SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations – Multinacionális Cégek Kutatásának Központja) koordinálja. A projektben partnerei a SwedWatch és a svéd Fair Trade Center, a FinnWatch és a Finn Természetvédők Szövetsége; a DenWatch Dániából, a Germanwatch Németországból, az ACIDH a Kongói Demokraikus Köztársaságból, a CIVIDEP Indiából és a Workers Assistance Center (WAC) a Fülöp-szigetekről. A Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországról 2010-ben csatlakozott a programhoz.

Magyarországon jelenleg a legtöbb mobil-telefonkészüléket a mobil-szolgáltatócégek értékesítik. Mind a három Magyarországon működő szolgáltató nemzetközi vállalatcsoport tagja, a Telenore, a T-mobile és a Vodafone a legnagyobb szolgáltatók, így a legnagyobb értékesítők is.

Az sem mellékes, hogy a fogyasztók, mint Te, közvetlenül a szolgáltatóval állnak kapcsolatban, számukra hosszú távon megtartandó ügyfél kell, hogy legyél. Egy felelős vállalt mindig reagál az ügyfeleitől érkező elvárásokra.

Ezek a cégek komoly vásárlói a telefon-gyártó cégeknek, az ő közvetlen piaci elvárásaik a gyártók, beszállítók felé erősebb, mint egyes fogyasztóké.

A makeITfair projekt 2007-ben indult, változatos eszközzel próbáljuk elérni céljainkat, így a kampányakciók mellett közvetlenül az elektronikai cégekkel is kapcsolatban állunk. Vizsgáljuk és kutatjuk piaci magatartásaikat, környezetre gyakorolt hatásukat, a munkavállalók helyzetét a teljes beszállítói láncban. Kutatjuk például az elektronikai termékekben felhasznált fém-nyersanyagok bányászatot Közép-Afrikában, a gyártó és összeszerelő üzemek tevékenységét Kínában, Indozéziában, Indiában és Közép-európában, a az e-hulladékok feldolgozásának körülményeit Európában és Ghánában. Az eredményeket megosztjuk a cégekkel, hatóságokkal, kormányzatokkal és a széles nyilvánossággal. Találkozókat szervezünk az elektronikai ipar cégeivel és ajánlásokat fogalmazunk meg feléjük.

Munkánkhoz kérjük a Te segítséget is! Kérjük, jelezd mobilszolgáltatód felé, ha egyetértesz céljainkkal, vagy egyszerűen Te is szeretnél egy környezetbarát és méltányos körülmények között készült mobilt!

 

A kiadvány terjesztése a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatásával valósul meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás