fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A magyar Tisza egyik legszennyezettebb ártere tisztul meg hétvégén a hulladéktól

| Tudatos Vásárló

Vásárosnamény és  Tiszaszalka határában található, Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztítására készülnek február 28. és március 1. között a vízügy és a PET Kupa szakemberei. Most először több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz az akcióban.

A súlyosan szennyezett területet 2018-ban térképezték fel a PET Kupa  hulladékmonitoringot végző szakemberei, és azóta rendszeresen szerveznek ide hulladékgyűjtő akciókat.

A PET Kupa eddigi megfigyelései szerint itt található a hazai Tisza-szakasz eddig legsúlyosabban szennyezett, hulladékkal borított területe, ezért az elmúlt években hagyománnyá vált a téli tiszaszalkai erdőtakarítás. Az utolsó árhullámmal érkező műanyag áradatot a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság géplánca tartóztatta fel, az ezt megelőző árhullámok azonban még akadálytalanul szennyezték a területet. Ezért van szükség a következő folyó- és ártéri erdő tisztítási beavatkozásra. Az eddigi tapasztalatok és a mozgósított, magas résztvevői létszám alapján újabb 3 tonna hulladék összegyűjtése várható.

Két év alatt 7 hektár Natura 2000-es erdőt tisztítottak meg, eddig összesen 7 tonna hulladékot távolítottak el a védett élőhelyről. A kiemelt folyami hulladék több mint fele újrafeldolgozásra került.

Ahogyan a tavalyi évben, úgy az idén is a Coca-Cola Magyarország vállalati önkénteseket küld az akcióra és biztosítja az összes önkéntes ellátását. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a kármentesítéshez szükséges teljes infrastruktúrával, a vízügy szakértőivel és önkénteseivel, továbbá ukrán vízügyes szakemberek bevonásával teszi lehetővé, hogy a tiszaszalkai erdő – remélhetőleg végleg – megtisztuljon.

A takarítás során a szelektív gyűjtés, a válogatás és a tömörítés az egyik fő szempont: a megtisztított területről a hasznosítható anyagok a hulladékhasznosítókhoz kerülnek, a műanyagok egy részét pedig a PET Kupa dolgozza fel. Az összegyűjtött és gondosan átválogatott hulladék fele a tapasztalatok szerint újrahasznosításra alkalmas.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jóvoltából egy ipari méretű bálázógép is bevetésre kerül. Tavaly a berendezés segítségével itt 12.000 db újrahasznosítható pillepalackot sikerült összepréselni 21 bálába, három nap leforgása alatt.

Áradáskor érkezik

Köztudott, hogy a hulladék java része Ukrajnából és Romániából érkezik az áradások alatt, a pillekönnyű PET-palackokat és vegyes kommunális hulladékot a Tisza és mellékfolyói hozzák magyar területekre.  Ezért a vízügy szakemberei és a PET Kupa évek óta kutatják azokat az ukrán-magyar együttműködési lehetőségeket, amelynek eredményeként a környezetszennyezési probléma már a gyökerénél felszámolásra kerülhet.

Az előző évek egyeztetései, kerekasztal eseményei után, idén már szoros szakmai kapcsolatok épültek ki kárpátaljai hulladékgazdálkodó és civil szervezetekkel, akik szintén részt vesznek az eseményen.

Az ártéri erdőtakarítással párhuzamosan jelenleg is zajlik az a kutatómunka, amelynek során a szakemberek a Tisza teljes hosszában – a forrástól a torkolatig – feltérképezik az aktuális hulladékhelyzetet, megvizsgálják, hogy pontosan mennyi műanyag halmozódott fel a különböző szakaszokon az elmúlt évtizedekben. A PET Kupa legtapasztaltabb petkalózai, a zászlóvivők a magyarországi szakaszokon – a tavaszi lombfakadás előtt, – előre tervezett menetrend szerint járják be a folyószakaszokat és egy ingyenes okostelefonos alkalmazás segítségével rögzítik a gócpontokat. A programhoz önkéntesek is csatlakozhatnak különböző szakaszokon.  A program célja a teljes folyóra kiterjedő hulladék-térkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a jövőbeli folyótisztítási akciók.

Nyáron is lesz!
Aki most lemarad róla, de szeretne a nyári programokhoz csatlakozni, az február 29-éig
a PET Kupa hivatalos oldalán
választhat a 2020-ra meghirdetett PET Kupa versenyek között.

A takarítást a PET Kupát koordináló Természetfilm.hu Egyesület az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF),  a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (FETIVIZIG) és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSZGYSZ) együttműködésben szervezi. Az akcióhoz idén is csatlakozik a  Coca Cola Magyarország a Coca Cola globális alapítványa révén, így a „Hulladékmentes Tisza” projekt gondoskodik az önkéntesek utazásáról és ellátásáról – olvasható a PET-kupa sajtóközleményében.

Képek: petkupa.hu

Ezt a tartalmat az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázata támogatta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára