fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A drága autós gyerekülés nem feltétlenül biztonságosabb

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
autós gyerekülés teszt

Autós gyerekülés vásárlásakor nem a megúszásra megyünk, olyat akarunk, ami a legjobb: biztonságos, könnyen kezelhető, és persze lehetőleg olcsó. Megúszható-e ez a nagyjából 12 év egyetlen üléssel? Melyek a legbiztonságosabb és legkönnyebben használható autós gyerekülések? Vannak-e rákkeltő vegyi anyagok az üléshuzatban? Mindezt teszteltük, cikkünkben az eredményekből mazsolázunk.

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

17 márkától összesen 86, jelenleg a hazai boltokban és webshopokban kapható autós gyerekülés teszteltünk nemzetközi fogyasztóvédőkkel együtt, hogy kiderüljön mennyire nyújtanak biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél: elmozdul-e a gyerekülés, kifordulhat-e a gyerek az ülésből, milyen erő éri a gyerek fejét, mellkasát, nyakát. Azokat a gyereküléseket, amelyek több korosztálynak készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is teszteltük.

Habár a tesztelt gyerekülések megfelelnek a hivatalos biztonsági előírásoknak, a fogyasztóvédelmi szervezetek ennél szigorúbb szempontok alapján rangsorolják a termékeket, hogy ezzel is segítsük a vásárlás előtti döntést. Korábban előzetes eredményként már megírtuk, hogy a teszten két termék is elbukott, mert azt találtuk, ütközéskor nagy a veszélye annak, hogy a benne ülő gyerek kiesik és megsérül. Habár egyik termék sem kapható magyar nyelvű webáruházakban, ha valaki külföldi webshopból vásárol, érdemes körültekintőnek lennie.

Főleg a kezdő szülők hajlamosak túlköltekezni az első gyermek érkezésekor, és sok fölösleges kiadásba bocsátkoznak, bízva abban, hogy a drágább termékek jobbak a baba számára. Ahogy a TVE számos korábbi tesztjéből, ebből is az derült ki, hogy nem feltétlenül éri meg a drágább ülést választanunk.

 

Mekkora gyerekülést vegyünk?

A webshopokat böngészve vásárlóként felmerülhet bennünk, mi lenne, ha egyetlen üléssel próbálnánk megúszni ezt a nagyjából 12 éves periódust. Vannak olyan együttnövő gyerekülések, amelyek 0-36 kg-ig használhatók, vagyis újszülött kortól kamasz korig (a kötelező 135 cm-es magasságig) kihúzhatjuk ugyanazzal az egy üléssel.

Tesztünk szerint viszont az együttnövő gyerekülések hátránya, hogy általában kevésbé biztonságosak, mivel eleve nagyobb gyerekekre van kialakítva. A gyártók a méretkülönbséget úgy küszöbölik ki, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Ennek viszont a használhatóság látja kárát, az ilyen ülések gyakran nehezek, és nehézkesen mozgathatók.

Szakértők szerint, ha jól kombináljuk, 2 gyereküléssel megúszhatjuk gyermekünk autóztatását. Ha nem akarunk 2-3 évente új ülés vásárolni, érdemes az újszülöttnek bébihordozót választani, és majd csak 1-1,5 éves kor után (13 kg vagy 90 cm fölött) váltani egy együtt növő típusra, amit 12 éves korig vagy 150 cm magasság eléréséig használhatunk.

 

Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


 

Biztonság

A tesztben a legkisebbeknek, vagyis a 0-13 kg-os gyerekeknek való üléseknek csak közel a fele ért el kifejezetten jó eredményt a biztonság szempontjából (4 vagy ennél több pontot kaptak a 0-5 skálán). Eközben a biztonságos és a kevésbé jó ülések ára nagyjából fedi egymást: a legjobb ülések 50-200 ezer forintba, a kevésbé biztonságosak is 30-150 ezer forintba kerülnek.

A nagyobb gyerekeknek szánt (36 kg-ig), a lista élén végzett, biztonságosabb ülések között is nagy a szórás: 35 ezer forinttól akár 100 ezer forint fölötti összeget is elkérnek értük a kereskedők.

 

A részletes teszteredményt 1930 Ft-ért itt nézheted meg >>>

 

Könnyen kezelhetőség

Szülőként fontos szempont, hogy mennyire könnyen használható a gyerekülés: mennyire könnyű ki-be szerelni, rögzíteni. Ebből a szempontból a termékek zöme a középmezőnyben végzett. Általánosságban elmondható, hogy inkább a kisebbeknek szánt ülésekkel gyűlik meg a felnőttek baja, azokat macerásabb pakolni, beállítani, becsatolni.

 

Rákkeltő hatású vegyi anyagok az üléshuzatban

Választáskor talán fel sem merül bennünk , mégis fontos kérdés, hogy a termék tartalmaz-e egészségre káros vegyi anyagokat, például policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), ftalátot, fenolokat, formaldehidet, égésgátlókat. Ezek potenciális rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagok, amelyek a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.

Jó hír, hogy a gyerekülések nagy részénél a laborvizsgálat alig mutatott ki egészségre káros vegyi anyagot, a 86-ból mindössze 3 termék volt, amelyikben magasabb értéket mértünk.

 

Tesztek – gyártóktól függetlenül

Az ICRT nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózattal közös terméktesztjeink legfőbb hozzáadott értéke, hogy gyártóktól függetlenül, egységes módszertan alapján készülnek, így hiteles és összehasonlítható információt nyújtanak a vásárlóknak. Ezzel megkönnyítik az olyan nagyobb beruházást igénylő termékek, mint például mosogatógép, mosógép, hűtőszekrény, matrac vagy porszívó beszerzését.

A tesztek akár egy-egy kockázatosabb terméktől is megóvhatják a fogyasztókat, hiszen korábban is volt már rá példa, hogy az ICRT autós gyerekülés tesztjén rosszul szerepelt terméket a gyártó ennek hatására visszavont a piacról.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok