fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kozmetikai adalékanyagok viselkedési problémát okozhatnak

| Tudatos Vásárló

Amerikai vizsgálatok szerint azoknál a gyermekeknél, akik magzati korban nagyobb mennyiségű – a kozmetikumokban használt – ftalátvegyülettel találkoznak, 2,5-szeresére növekszik a viselkedési problémák kialakulásának esélye.

A New Yorkban végzett vizsgálatok szerint az iskoláskorú gyermekeknél figyelemhiány kialakulását idézheti elő, ha a magzati korban a kozmetikumokban és illatosítókban lévő vegyületek kerülnek a szervezetükbe.
Stephanie Engel kutató szerint a ftalátkitettség növekedése egyes viselkedési zavarok (például figyelemhiány, magatartási zavarok, agresszió) súlyosságának és gyakoriságának a növekedéséhez is hozzájárul.

A kozmetikumok adalékanyagairól, illetve azoknak káros hatásairól további információt találhatsz az Environmental Working Group internetes adatbázisában.

A viselkedésre gyakorolt káros hatásokat csak azon ftaláttípusoknál mutatták ki, amelyeket kozmetikumokban, samponokban és más higiéniai termékekben használnak. A PVC-ből készült műanyagok lágyításához használt ftalátvegyületek ebből a szempontból nem jelentenek kockázatot.

A felmérésben közel kétszáz 4 és 9 év közötti gyermek viselkedését értékelték. A szülőket kikérdezték a gyermekek viselkedéséről, illetve vizsgálták a szellemi képességüket (például a memóriát is).

A ftalátokkal kapcsolatos korábbi egészségügyi vizsgálatok során elsősorban a vegyületcsoport férfi nemi hormonokat gátló hatását, és ezzel kapcsolatban a férfiak termékenységi problémáit, elnőiesedését tanulmányozták.

A legújabb eredmények azért is meglepőek, mert eddig a nagyobb molekulatömegű ftalátokkal kapcsolatban merültek fel az egészségügyi kockázatok, míg ebben a vizsgálatban a kisebb, kozmetikumokban használt ftalátvegyületek hatásait mutatták ki.

Pontosan még nem ismert, hogy ezek az anyagok milyen módon fejtik ki hatásukat a magzatokra. Feltételezhető, hogy a csecsemők idegrendszeri fejlődésében fontos szerepet játszó pajzsmirigyhormonok működését zavarják meg a vizsgált vegyületek. A 3 évesnél fiatalabbaknak szánt gyermekjátékokban már világszerte (így az EU-ban és az USA-ban is) betiltották számos egészségügyi kockázatot jelentő ftalátvegyületek használatát. Az USA-val szemben az EU a kozmetikumokban is betiltotta a kockázatos ftalátok alkalmazását.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. júniusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc]  kuzeytac pinksherbet

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok