fbpx
háztartási gép vásárlás útvonal

Könnyebb lesz békéltető eljárásban visszakapni a pénzünket január 1-től

Jövő januártól változik, miként rendezhetjük vitás ügyeinket vásárlóként fogyasztóvédelmi jogvitákban békéltetés útján. A fogyasztóvédelmi törvény megváltozásától azt várjuk, hogy még népszerűbb lesz a peren kívüli ingyenes vitarendezésnek ez a módja. A változások 2024. január 1-től lépnek életbe.

Hogy működött eddig?

Ha problémánk akad egy céggel, vállalkozással, először meg kell próbálnunk vele egyezségre jutni, magyarán reklamálnunk kell. Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti vitás ügyet a felek nem tudják megoldani, akkor a fogyasztók kezdeményezhetik az ügy bírósági eljáráson kívüli rendezését a békéltető testületeknél.

Ilyenkor fogyasztóként bizonyítanunk kell, hogy közvetlenül is megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a céggel, például a panaszunkat rögzítő jegyzőkönyv másolatával, a cég elutasító válaszával, vagy, ha válaszra se méltattak, a cégnek elküldött ajánlott levelünk cetlijével.

A testületek hatáskörébe tartoznak

 • a termék minőségével, biztonságával;
 • a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával;
 • a szolgáltatás minőségével;
 • és a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek.

A békéltető eljárás jelenleg alapvetően háromféle képpen végződhet:

 • Ha a testület szerint nem megalapozott a fogyasztói panasz, elutasítják.
 • Ha megalapozottnak tartja a testület a panaszt, születhet egyezség a fogyasztó és a vállalkozás között a panasz rendezéséről.
 • Ha nincs egyezség, akkor a testület ajánlást vagy kötelezést adhat ki.

Idén év végéig a békéltetés során gyakorlatilag nem volt lehetőség a céget kötelezni, illetve azt behajtatni rajta. Kötelezést tartalmazó határozat csak abban az esetben születhet, ha a vállalkozás egy úgynevezett alávetési nyilatkozattal magára nézve kötelezőnek ismeri el a testület határozatát. Ha nincs a cég nem tesz ilyen alávetési nyilatkozatot, akkor rá csak egy ajánlás vonatkozik, amit nem köteles végrehajtani. Ha nem teszi meg, felkerülhet a békéltető testület feketelistájára, de a fogyasztónak ez csekél vigasz.

Mi változik?

1. Kötelező döntés 200.000 Ft alatt

Talán a legfontosabb, mindenkit érintő változás, hogy a Békéltető Testület kötelező érvényű határozatot hoz, ha a fogyasztó megalapozott igénye nem haladja meg a 200 000 Ft-ot. A határozat kötelező érvényű, ha a cég nem akar fizetni, akkor rövid időn belül végrehajthatóvá válik.

2. Regionális illetékesség

Korábban a békéltető testületeknek a megyei határokhoz igazodó illetékességük volt, 2024 január 1-től a korábbi megyeszékhelyeken megszűnnek az önálló békéltető testületek, helyettük a régióközpontban levő békéltető testületek veszik át a hatáskört. A Hajdú Bihar vármegyei Békéltető Testület Jász-Nagykun- Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre kiterjedő illetékességi körrel fog rendelkezni Debrecen székhellyel. A megyei jogú városokban igény esetén biztosítani kell a személyes meghallgatás tartását.

3. A vállalkozások együttműködési kötelezettsége

A vállalkozások együttműködési kötelezettségének terjedelme is változik január 1-től. Eddig a vállalkozások válaszadási, valamint megjelenési kötelezettséggel tartoztak. Január 1-étől továbbra is kötelesek a békéltető testülettel együttműködve annak válasziratot küldeni, a meghallgatáson legalább online módon képviselő útján résztvenni, továbbá köteles a békéltető testületet tájékoztatni az egyezség, a kötelezést tartalmazó határozat végrehajtásáról vagy az ajánlásban foglalt követelés teljesítéséről. Ha ezek bármelyikét elmulasztja, az ügy az illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz kerül, az pedig fogyasztóvédelmi eljárást indít és bírságot szab ki a vállalkozással szemben.

4. Online meghallgatás

Az eljárásokat főszabály szerint 2024. január 1. után online, kép- és hangátvitelre alkalmas eszköz segítségével kell lebonyolítani. Fogyasztóként továbbra is kérhetjük a személyes meghallgatást, a vállalkozás ebben az esetben sem köteles személyesen megjelenni, de legalább online biztosítania kell képviselőjének a jelenlétét.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás