fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kiskorúaknak szóló reklámok miatt bírságolt a GVH

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A GVH két eljárásában is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot állapított meg kiskorúaknak szóló tájékoztatások miatt. A Nappy kutyus, a Filly királyi család és az Egmont matrica forgalmazóira összesen 2.000.000 Ft bírságot szabott ki a hatóság. 

Az M-Ágnes Játéknagykereskedő és Készítő Bt. által forgalmazott “Nappy” játékkutyusokat és a “Filly” királyi családot a vállalkozás reklámfilmekkel, plakátokkal és a honlapján megjelenő hirdetésekkel népszerűsítette. A reklámokban megjelenő üzenetek (pl. “Gyűjtsd össze mindegyiket!”) a játékok megvásárlására szólították fel a kiskorúakat, hiszen a gyűjteményük csak akkor lehetett teljes, ha annak összes darabját megvásárolták.

Mivel a termékek nem átlátszó csomagolásban kerültek értékesítésre, a fogyasztók nem tudhatták, hogy a “Filly”, illetve a “Nappy” termékek közül pontosan melyiket vásárolják meg, így előfordulhatott az is, hogy a gyűjtemény egy darabját több alkalommal is megvásárolták.

A vizsgált reklámok elsősorban a 10 év alatti korosztályt célozták meg, amelynek tagjai életkorukból fakadóan különösen kiszolgáltatottak, mivel rájuk erőteljesebb hatást képes gyakorolni a reklámban szereplő felhívás.

Az Egmont-Hungary Könyv- és Lapkiadó Kft. a “20 éves az Egmont kiadó” nyereményjátéka kapcsán olyan üzeneteket fogalmazott meg (pl. “Gyűjtsd az Egmont matricákat egész évben és nyerj!”) az általa kiadott magazinokban, kirakati plakátokon és az internetes honlapján, amelyekben kiskorúakat közvetlenül szólított fel a magazinok megvásárlására.

A vállalkozás a játék népszerűsítése során az Egmont magazinokon megjelenő matricák gyűjtésére szólította fel a gyerekeket, amelyekért cserébe a negyedévente megrendezett sorsolásokon vásárlási utalványokat, könyvcsomagot, magazin előfizetést lehetett nyerni, valamint az összes beküldő között év végén 1.000.000 Ft-ot sorsoltak ki.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy mindkét vállalkozás tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor termékeit, illetve nyereményjátékát olyan módon reklámozta, hogy abban kiskorúaknak szóló, vásárlásösztönző felhívásokat fogalmazott meg. A GVH bírság kiszabását is indokoltnak látta, ezért a vállalkozásokra 1-1 millió Ft bírságot szabott ki.

 

Forrás: GVH

Kép (cc) michaelatacker

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok