fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kibontva vissza lehet küldeni az interneten vásárolt terméket?

És mi van, ha szétmarcangoltam a termék dobozát? Tanácsadó sorozatunkból kiderül.

 

 

 

“A fogyasztó csak a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel.” – mondja a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet.

 

Ez a szabály elsősorban a fogyasztókat védi a kereskedőkkel szemben. Világosan rögzíti, hogy a fogyasztó milyen értékcsökkenésért tehető felelőssé. Ugyanakkor alapot teremt arra is, hogy az eladó eredményesen követelhesse a vevő-fogyasztótól a visszaküldött termék értékcsökkenését.

 

A kérdés már csak az, hogy mit jelent a “termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat”?

 

Először is: kibonthatjuk a megvett terméket!

 

Másodszor: nemcsak sértetlen csomagolással együtt küldhetjük vissza a terméket!

 

A webáruházak gyakran kikötik, hogy a vevő a visszaküldés garanciáját csak akkor érvényesítheti, ha az adott árucikket eredeti dobozában, csomagolással együtt adja át az eladónak. Ezzel a Fogyasztó Barát nem ért egyet, mert ellentétes az idézett jogszabállyal!

 

A kölcsönös korrektség jegyében célszerű finoman kicsomagolni a terméket. Az óvatosan kicsomagolt árut a visszaküldés után a webáruház könnyebben tudja eladni, mint egy csomagolás nélküli/tépett csomagolásút. Erre a fogyasztó ugyan nem kötelezhető, pusztán a barátság jegyében érdemes megtenni ezt a gesztust.

 

A sorozat következő részében azt nézzük meg, hogy mi a helyzet akkor, ha a megrendelt terméket kipróbáljuk és használjuk, majd ezt követően úgy döntünk, hogy élünk az indokolás nélküli elállás jogával.

 

A vonatkozó jogszabály: 45/2014. (II.26.) kormányrendelet 25. § 

 

 

 

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás