fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kibontva vissza lehet küldeni az interneten vásárolt terméket?

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

És mi van, ha szétmarcangoltam a termék dobozát? Tanácsadó sorozatunkból kiderül.

 

 

 

“A fogyasztó csak a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel.” – mondja a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet.

 

Ez a szabály elsősorban a fogyasztókat védi a kereskedőkkel szemben. Világosan rögzíti, hogy a fogyasztó milyen értékcsökkenésért tehető felelőssé. Ugyanakkor alapot teremt arra is, hogy az eladó eredményesen követelhesse a vevő-fogyasztótól a visszaküldött termék értékcsökkenését.

 

A kérdés már csak az, hogy mit jelent a “termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat”?

 

Először is: kibonthatjuk a megvett terméket!

 

Másodszor: nemcsak sértetlen csomagolással együtt küldhetjük vissza a terméket!

 

A webáruházak gyakran kikötik, hogy a vevő a visszaküldés garanciáját csak akkor érvényesítheti, ha az adott árucikket eredeti dobozában, csomagolással együtt adja át az eladónak. Ezzel a Fogyasztó Barát nem ért egyet, mert ellentétes az idézett jogszabállyal!

 

A kölcsönös korrektség jegyében célszerű finoman kicsomagolni a terméket. Az óvatosan kicsomagolt árut a visszaküldés után a webáruház könnyebben tudja eladni, mint egy csomagolás nélküli/tépett csomagolásút. Erre a fogyasztó ugyan nem kötelezhető, pusztán a barátság jegyében érdemes megtenni ezt a gesztust.

 

A sorozat következő részében azt nézzük meg, hogy mi a helyzet akkor, ha a megrendelt terméket kipróbáljuk és használjuk, majd ezt követően úgy döntünk, hogy élünk az indokolás nélküli elállás jogával.

 

A vonatkozó jogszabály: 45/2014. (II.26.) kormányrendelet 25. § 

 

 

 

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok