fbpx
borso_idenynoveny_vitaminok

| Tudatos Vásárló

Kevesebb kidobott étel, több zöldség hús helyett Ökokör Kamrában

Kevesebb kidobott étel, több zöldség hús helyett, helyi élelmiszer, csomagolásmentes vásárlás – csak néhány az ÖkoKör Kamra csoporttagok sikereiből. Nézzük a részleteket.

2018 elején két alkalommal is tartottunk ÖkoKör Kamra csoportvezető képzést. Nagyon lelkes érdeklődőkkel találkoztunk, akik már eddig is aktívan tettek azért, hogy csökkentsék a környezetterhelésüket, de ezt most az ÖkoKör Kamrában tovább csiszolhatták, sőt tovább is adhatták csoporttagjaiknak. Több mint 20-an indítottak csoportot a képzés után, így összesen több mint 160 új háztartást sikerült bevonni a zöldítésbe.

Az ÖkoKör Kamra csoportok számos településen, változó környezetben zajlottak: művelődési ház, játszóház, lakás, közösségi kert egyaránt szerepelt a helyszínek listáján. Volt, aki két csoportot is indított.

A csoportok összetétele nagyon színes: voltak környékbeli eddig ismert és ismeretlen kismamák, 60+ os csoport, olyan is akadt, akik korábbi ÖkoKör csoportvezetőt is bevont a csoportjába. Habár az ÖkoKör Kamra program kifejezetten háztartásvezetőknek, vagyis felnőtteknek szól, időről-időre felbukkan köztünk olyan „kakukktojás”, aki iskolakompatibilissé teszi az ÖkoKört. Idén is, az egyik csoportvezető nem kis fába vágta a fejszéjét: a gyerkőce iskolájában toborzott csoportot, kellő lelkesedéssel és kreativitással a diákok számára is élvezhetővé tette a foglalkozásokat, és még a szülőket is be tudta vonni.

Öröm volt olvasni a beszámolókat, nélkülük az ÖkoKör Kamra program nem lenne az, ami. Íme egy kis ízelítő.

A mérések alapján a résztvevők közel harmadára csökkentették a kidobott élelmiszer mennyiségét. Míg az ÖkoKör Kamra elején háztartásonként 0,5 de akár 2 kg étel is a kukába került, a találkozók végére ez már nullára vagy max. 1 kg-ra csökkent. Míg a projekt elején a résztvevőknek hetente csak 1-3 olyan meleg étkezése volt, amikor nem a „klasszikus” krumpli, fehér rizs volt a köret, az ÖkoKör Kamra végén már egy kis odafigyeléssel változatosabbá vált az étkezésük, már heti 3-5 alkalommal került hajdina, barna rizs, főzelék köretként az asztalra. Az élelmiszerek kilométerlábnyomát is sikerült a kiindulási érték háromnegyedére csökkenteni, ami nem kis kihívás, ha azt vesszük, hogy még egy ÖkoKör résztvevő átlagos reggeljének hozzávalói több tízezer kilométert utaznak az asztalunkig. (Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárul a kávé és tea fogyasztásunk.)

Nem csak elmélkedtek, de ki is próbálták

Az ÖkoKör és az ÖkoKör Kamra lényege, hogy nem ragad le az elméletnél, hanem lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy a gyakorlatban is kipróbáljanak új dolgokat és megosszák egymással a sikerélményeiket és a kudarcaikat, hiszen ebből tudnak tanulni, továbblépni, egymást segíteni.

Az egyik résztvevő így fogalmazta meg ezt: „A csoport tagjai már jobbára ismerték a hulladékmentesség, tiszta étkezés témaköröket, de legtöbbjük nem kezdte el a gyakorlatba vinni az ismert és hasznosnak látott dolgokat. Viszont a csoport hangulata, az hogy láttuk egymástól, hogy a gyakorlatban hogyan működnek a dolgok, és elmeséltük hétről hétre a sikerélményeket, netán a rossz tapasztalatokat, amikre tanácsokat adtunk-kaptunk, nagy löketett adott az első lépések megtételére.”

ökokör háztartászöldítés vega élelmiszerhulladék

Több zöldség, egészségesebb nasi

Mivel az étkezés egészségesebbé tétele az ÖkoKör Kamra egyik fő témája, érthető, hogy a résztvevők szinte minden csoportban megosztották egymással a tapasztalataikat: ki mit főz, receptet cseréltek, de volt kenyérkóstolás, saját készítésű joghurt és csirkemell sonka kóstolás is.

Voltak, akik közösen fedezték fel a helyi piacot, együtt csíráztattak, humuszt készítettek. Volt, aki nyersétellel újította be a hétvégi ebédet, de a húsmentes receptek kipróbálása heti egy két alkalommal szintén gyakori vállalásnak tűnt.

„Sokan tartunk cukor illetve gluténmentes napokat, próbáltuk a gyerekeket is bevonni érdekes történetekkel”.

„Kevesebb cukor, több zöldség, ehető vadon termő növények, kevesebb fehérliszt”.

Az egyik csoportvezető kezdeményezésére a résztvevők összeállítottak egy listát a zöldebb beszerzési helyekről: „Összeállítottam és küldtem a tagoknak egy listát, az általam ismert környékbeli beszerzési lehetőségekről, piacokról, boltokról. Ezt közösen kiegészítettünk termelői piacokkal, bioboltokkal, a közeli közösségi biokerttel, helyi átvéli leehetőségekkel, online termelői vásárral.”

Olyanok is voltak, akik a csirkékben látták a megoldást: „Találtunk tanyasi csirketermelőt, akitől májusban rendeltünk közösen próbaképpen 10 db csirkét.”

Az iskolások sem szűkölködtek a vállalásokban, többek között ez állt a listájukon: „húsmentes napot tartok egyszer a héten; segítek főzni minden (második) este anyának; csak egészséges nasit, uzsit, hozok hétköznap a suliba; kirándulok hétvégén és gyűjtök gyógynövényt; idénynövényekből hozok tízórait;  a büfében csak cukormentes dolgokat vásárolok; mindent megeszek, amit a tányéromra szedek”.

Az ÖkoKör Kamra programban kiemelt hangsúlyt kap a kevesebb húsfogyasztása klímavédelmi szempontok miatt, így nem csoda, hogy több csoportnál a vegetáriánus étrend megvitatása is előkerült. „Az egyik tag vegetáriánus, egy alkalommal arról beszélt, hogy miért döntött így, milyen előnyei, hátrányai vannak ennek az életmódnak, hol vásárol stb.”

Kevesebb hulladék, csere-bere

A hulladékcsökkentés témakör a másik nagy kedvenc, itt is beindultak az agysejtek. Az egyik csoport méhviaszos újrahasználható szalvétával ismerkedett, de varrtak vászon zsákocskákat is, „hogy a műanyag zacsit se kelljen elfogadni a boltban, piacon”.

Még ilyen vállalások is születtek: „papírtörlő és szalvéta helyett textilszalvéta; nincs több babavíz és ásványvizes palack helyette üvegkulacs; soha többet 3in1-ben kávétasakok; táskavarrás pékárunak, bevásárláshoz; szilárd szappanok ismét a mosogatón”. A házi komposztálás beindítása többeket is megmozgatott.

Mivel ebben az időszakban volt a húsvét, nem maradhatott ki a közös tojásfestés természetes alapanyagokkal.

Beindult a cserebere, ami nem csak a receptekre korlátozódott. Volt olyan csoport, ahol víztakarékossági megoldásként egy perlátor, valamint gyerekzár a tűzhely gombjaira és néhány vetőmag is gazdát cserélt.

Az elmaradhatatlan ünneplés

Az utolsó alkalommal a résztvevők megünnepelték, hogy sikerült változásokat elérniük, új dolgokat kipróbálniuk. Volt olyan csoport, amelyik közösségi kertbe látogatott el ünneplésként, egy másik csoport egy közeli kecskefarmon gasztrotúrázott, de olyan is akadt, akik családi eseményt szervezetek és a gyerekekkel, partnerükkel közösen beszélték meg az eredményeket.

Az egyik beszámoló szerint „az utolsó alkalommal ételkóstolót, könyvcserét és saját háztartási praktikáink, tisztító és tisztálkodószereink bemutatását szerveztük. Készítettünk humuszt, házi joghurtot, kuszkuszt hajdinával és vöröslencsével. A házi készítésű tisztítószerekből mindenki vihetett haza magával, így nem csak recepteket, hanem természetes vegyszereket is cseréltünk. A gyerekek ezt a részét élvezték a legjobban, vidáman rendszerezték a földre kipakolt kis üvegecskéket, dobozokat.” A könyvcserén megmaradt könyveket felajánlották a helyi művelődési ház szabadpolcára.

Lekvár, befőtt börze is jó programnak ígérkezett a záróalkaloma: „Az utolsó alkalommal, tartottunk egy lekvár/befőtt/savanyúság/… csereberét, amit már untunk a saját befőzéseinkből, vagy túl sokat tettünk el belőle, azt elcseréltük másra.”

Az iskolás csoport sem aprózta el a záróalkalmat: egy kiskertet alakítottak ki a suli udvarán.

Lesz folytatás

Úgy tűnik az ÖkoKör nem csak a TVE-n belül okoz függőséget. Több ÖkoKör Kamra csoport is jelezte, hogy nem állnak le itt, hanem folytatják tovább a zöldülést és feldolgozzák a „sima” ÖkoKör témáit is. Emellett egyéb tervek is vannak: „Őszre az egyik tag bőven termő alma- és szilvaterméséből közös aszalás tervezünk.”


  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás