fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A karácsonyi vásárok alternatívája Barcelonában

| Gerstmayer Dóra

December 19. és január 4. között rendezték meg a Felelős Fogyasztás Vásárát Barcelona központjában. A vásárlási és szórakozási lehetőségek széles tárháza mellett a rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi szolidaritásra.  

A mostani rendezvény létrejötte egy politikai döntésnek köszönhető, ugyanis a megelőző években sokkal szerényebb keretek között, jóval kevesebb kiállítóval és időtartamban várta a látogatókat. A város új önkormányzata viszont úgy döntött, hogy ebben az évben a szokásos jégpálya helyett egy olyan eseményt rendeznek meg egy kiemelt helyszínen, amely az egész lakosság javára válik, és emellett a gazdasági szolidaritás eszméjét is hirdeti.

A vásárt Barcelona egyik legforgalmasabb és a turisták által egyik leginkább látogatott pontján, a Plaza Cataluna-n tartották a hagyományos ünnepi vásárok idején. Az egybeesés nem véletlen, hiszen éppen a karácsonyi időszakra jellemző kiugró fogyasztásra kívánt alternatívát nyújtani.

A rendezvény fő célja, hogy megismertesse a lakossággal azokat szervezeteket és vállalatokat, amelyek a felelős fogyasztás és a szolidaritás jegyében, a szociális és gazdasági átalakításon munkálkodnak, és a társadalom leginkább elfeledett csoportjait helyezik figyelmük középpontjába.

A kiállítók kiválasztásánál előtérbe kerültek a Barcelonában vagy annak közvetlen környezetében működő társadalmi szervezetek és vállalatok, ezzel is hangsúlyt helyezve a 0  km és a Slow Food mozgalmak elveire. A 36 standon 65 különböző társadalmi szervezet és vállalat mutatkozott be, amelyek nagy része szellemileg sérült vagy hátrányos társadalmi helyzetű, kirekesztett embereket foglalkoztat. Az ő segítségükkel állítanak elő különböző kézműves termékeket (sajt, bor, olívaolaj, sütemény, zöldségek, tengeri hal-termékek, ruhák, ékszerek, papírtermékek, kozmetikai szerek, dekorációk), miközben támogatják a rászorulók társadalmi integrációját.

Emellett több szervezet foglalkozik kiemelten a méltányos kereskedelem, a felelős turizmus, a megújuló energia és a tudatos vásárlási kérdéseivel is.  A rendezvényen több könyvesbolt is képviseltette magát. Közös pontjuk, hogy könyveik a kritikus gondolkodásra és szociális átalakulásra sarkalnak.   

Az áramtermelő bringától a kívánságok erdejéig

A vásár mellett változatos programokat kínáltak minden korosztály számára. A gyermekeket rengeteg előadás, báb-, és marionett-játék, bűvészbemutató, sport programok, cirkusz, tánc és hagyományos, kézműves játékok várták. Újévi kívánságaikat az „Óhajok erdejében” origami formájában az egyedi karácsonyfákra is felakaszthatták.

A felnőtteknek előadásokat, műhelymunkákat és könyvbemutatókat tartottak a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a felelős fogyasztás témakörében.

A látogatók megismerhették az áramtermelő biciklit, illetve a Biciclot a rendezvényen térítésmentesen vállalta kerékpárok megjavítását. Emellett tartottak italkóstolókat is, így többek között az L’Olivera kiemelkedő minőségű bioborait is bemutatták, amelyet szellemileg sérült dolgozók készítenek. Az estéket pedig a tér felújított kútjainak zenével és fényjátékkal kísért előadásaival zárták.

A rendezvény mind a nézőközönség, mind a vásáron felvonuló társadalmi szervezetek számára teljesen ingyenes volt, így az eladásokból származó bevétel teljes egészében a kiállítók projektjeinek a támogatására került.  A rendezvényt napi 10.000-15.000 látogató kereste fel, így a két hét alatt hozzávetőlegesen 150.000 fő kerülhetett közelebbi kapcsolatba a gazdasági szolidaritás és fenntarthatóság eszméjével.

Kép: Gerstmayer Dóra

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok