fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolat lehet a takarítás és a gyerekkori elhízás között

| Tudatos Vásárló

A leggyakrabban használt háztartási tisztítószerek hozzájárulnak a gyerekkori elhízáshoz, ugyanis változást idéznek elő bélflórájukban – állapították meg kanadai szakemberek. A környezetbarát mosó-, és tisztítószerek esetében nem találtak ilyen veszélyt.

Kanadai kutatók 757 csecsemő bélflóráját vizsgálták 3-4 hónapos korukban, majd súlyukat 1 és 3 éves korukban. Figyelembe vették azt is, hogy otthonukban milyen fertőtlenítő szert, mosószert vagy környezetbarát terméket használnak.

A kutatók a csecsemők székletében lévő mikrobákat tanulmányozták, az adatokat a Kanadai Gyermekegészségügyi Szervezettől (Canadian Healthy Infant Longitudinal Development – CHILD) kapták, a testtömeg-index (BMI) pontszámokhoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) növekedési görbéit használták. Az eredményt 2018-ban publikálták.

Azoknál a 3-4 hónapos csecsemőknél, akiknek megváltozott a bélflórája, megállapították, hogy otthon gyakrabban használják az olyan általános háztartási tisztítószereket, amelyek például különböző felületek tisztítására valók. A kutatók alacsonyabb szintű Haemophilus– és Clostridium-baktériumokat, viszont magasabb Lachnospiraceae-baktérium jelenlétet mutattak ki ezekben az esetekben.

Azt is megállapították, hogy minél gyakrabban takarítanak a szülők otthon fertőtlenítőszerekkel, annál nagyobb számban vannak jelen a Lachnospiraceae-baktériumok. Ez az összefüggés azonban nem áll fenn a környezetbarát mosó-, és tisztítószerek használata esetében. Egyes tanulmányok hasonló változásokat mutattak ki sertések bélflórájában, amikor aeroszolos fertőtlenítőszereket használtak a környezetükben.

„Megállapítottuk, hogy azok a 3-4 hónapos csecsemők, akik olyan háztartásokban élnek, ahol legalább hetente használják a fertőtlenítőszereket, kétszer olyan valószínűséggel rendelkeznek magas Lachnospiraceae-szinttel. 3 éves korukban pedig ugyanezeknek a gyerekeknek magasabb a testtömegindexük azoknál a társaiknál, akik otthonában nem használtak ilyen tisztítószereket” – mondta Anita Kozyrskyj, az Albertai Egyetem gyermekgyógyász professzora, a SyMBIOTA-projekt vizsgálatvezetője. Ez a kutatás azt vizsgálja, milyen hatással van az egészségre a csecsemő bélflórájának változása.

A Lachnospiraceae természetes összetevője a bélflóránknak, állatkísérletekből azonban tudjuk, hogy a Lachnospiraceae-szint magasabb testzsírt és inzulinrezisztenciát okozhat – magyarázta Kozyrskyj.

A környezetbarát tisztítószereket használó háztartásokban élő csecsemők más bélflórával rendelkeznek, és kisebb annak a valószínűsége is, hogy totyogós korukban túlsúlyosak legyenek.

„Azoknál a csecsemőknél, akik környezetbarát tisztítószereket használó otthonokban nőttek fel, az Enterobacteriaceae-mikroba jóval alacsonyabb szintjét mutatták ki. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ezeknek a mikrobiomoknak a megváltozása okozná az elhízás alacsonyabb valószínűségét” – állapította meg a professzor.

A kutatónő azt is hozzátette, hogy azok az édesanyák, akik környezetbarát termékeket használnak, a legtöbbször egészségesebb életmódot és étkezési szokásokat is követnek, ezért is lehet, hogy gyermekeik bélflórája és a súlyuk a normál tartományban mozog.

Az antibakteriális tisztítószerek képesek megváltoztatni a környezet mikrobiomját és növelik a túlsúly kockázatának kialakulását” – írják a szerzők. „Tanulmányunk új információkat szolgáltat arról, hogy ezek a termékek hatással vannak a csecsemők bélflórájának összetételére és a túlsúlyosság megjelenésére.”

A tanulmány megállapításait más kutatók is érdekesnek találják.

„Biológiai valószínűség áll fenn azzal kapcsolatban, hogy a fertőtlenítőszerek csecsemőkori használata növelheti a gyermekkori elhízás kockázatát a Lachnospiraceae-családon belüli baktériumok megváltozása révén” – írja Dr. Noel Mueller és Moira Differding epidemiológus, a Johns Hopkins Egyetem kutatója.

További vizsgálatokat sürgetnek annak érdekében, „hogy feltárják annak a lehetőségnek a részleteit, miszerint a háztartási tisztítószerek használata hozzájárulhat az elhízás összetett okaihoz, mégpedig mikrobiális mechanizmusok révén.” Olyan tanulmányokra is szükség lenne, amelyek a tisztítószereket tényleges összetevőik szerint osztályozzák. „Ennek hiánya miatt a mi kutatásunk sem tekinthető befejezettnek.”


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok