fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Jótállás: jobb világ és e-jótállási jegy jön jövőre

sávos jótállás garancia 2021-től

Az eddiginél sokkal kedvezőbb szabályok vonatkoznak majd a jótállásra, más néven a garanciára. Minél drágább az adott termék, annál hosszabb időre jár majd a garancia. Jön az e-jótállási jegy. Mi kell tudnunk erről, és miért fontos mindez már a mostani karácsonyi szezonban?

Eddig lényegében az új tartós fogyasztási cikkekre, például műszaki vagy elektronikai eszközökre, akár hűtőgépekre, mosógépekre, egy év jótállást – garanciát – kellett adniuk a boltoknak. Januártól ez máshogy lesz. A vásárlók szempontjából az eddiginél sokkal jobb időszak következik.

Sokszor jelent problémát a jótállás

A jótállás kérdése nagyon is fontos kérdés, ennek ellenére a fogyasztók igen kis hányada van tisztában a jótállás, illetve a szavatosság jelentésével. Problémák pedig bármilyen megvásárolt termékkel akadhatnak.

Ez derül ki többek között a PwC nemzetközi tanácsadó cég összefoglalójából. A fogyasztóvédelmi hatósághoz és békéltető testületekhez érkező fogyasztói bejelentések, tájékoztatáskérések jelentős része az utóbbi három évben 10-ből 4 eset a szavatosság és jótállás témakörét érinti. A fogyasztóvédelmi hatóság pedig megállapította, hogy az elmúlt három évben a vállalkozások átlagosan 40 százaléka tanúsított jogsértő magatartást a jótállás és szavatosság terén

Kedvezőbb feltételek jönnek

A januártól életbe lépő, a gyártókra és forgalmazókra nézve a mostaninál – szigorúbb szabályokra a vásárlók védelme érdekében van szükség. Ez azt is jelenti, ahogy a cikk elején már szó volt róla:

a vásárlók számára a mostaninál kedvezőbb szabályok lépnek érvénybe, ezzel pedig érdemes tisztában lenni.

A leglényegesebb változás, hogy sávos lesz az új rendszer, ami a gyakorlatban a következőket jelenti:

  • 10 000-100 000 forintos eladási ár esetén 1 év,
  • 100 000-250 000 forintosnál 2 év,
  • 250 000 forint felett 3 év lesz a jótállás.

Tehát például egy 200 ezer forintos okostévére januártól 2 év, egy 280 ezer forintos hűtőgépre 3 év garanciát kell vállalniuk a forgalmazóknak. Szemben a mostani év végéig érvényes szabállyal, amely a legtöbb esetben 1 éves garanciaidőt ír elő. Bár természetesen mindenki azt szeretné, hogy ne legyen szükség arra, hogy a garancia adta lehetőséget kihasználva szerelni vagy cserélni kelljen az adott gépet, baj esetén sokat spórolhat vele az, akinek van érvényes jótállása a termékre.

Érdemes várni a vásárlással?

Ha mostanában szeretnénk nagy háztartási gépet, akár hűtőt, akár mosogatógépet vagy más elektronikai eszközt vásárolni, az új jótállási szabályok miatt már érdemes lehet el januárra halasztani a beszerzést: a mostaninál ugyanis januártól hosszabb jótállást kapunk. Bár az új sávos szabályok miatt előfordulhat az is, hogy egyes kereskedők az összeghatárokhoz lövik be az áraikat. Azaz elképzelhető reakció, hogy megsokasodnak majd a 99 ezer forintos 1 éves jótállású, valamint a 249 ezer forintos 2 éves jótállású termékek.

A Media Markt szakértői a Napi.hu gazdasági hírportál szerkesztőségi blogjának, a Bukszának erről azonban azt mondták, hogy a megbízható kereskedőknél ez nem reális forgatókönyv. Szerintük az ellenkezőjére nagyobb esély van. A gyártók ugyanis dönthetnek úgy, hogy az általuk ajánlott árhoz passzoló jótállási időt biztosítják, ameddig az adott termék kapható – a szakzsargon szerint az életciklusának végéig -, függetlenül attól, hogy egy-egy kiskereskedő mennyiért kínálja az ominózus terméket. Tehát egy-egy a gyártó adhat kedvezőbb jótállási feltételeket, az ártól függetlenül.

Jövőre jön az új energiacímkézés a háztartási gépeken. Mit látunk majd a boltokban?

Ha valóban így dönt egy gyártó, azzal azoknak a vásárlóknak kedvez, akik egy csúcskategóriába tartozó készüléket annak piaci megjelenésekor nem tudnak megvásárolni, de egy évvel később, amikor érkezik egy új modell, akkor már igen, így az eredeti, megjelenéskori árához képest lényegesen olcsóbban hozzájuthatnak.

A gyakorlatban ez a következőképpen nézhet ki: mondjuk egy idén megjelent magasabb kategóriába tartozó mosógép gyártói ajánlott ára 300 ezer forint, és már most 3 év garaniát adnak rá. Jövőre azonban megjelenik egy újabb változat, így ez előbbi gép megvásárolható mondjuk 200-240 ezer forintért. Utóbbira a szabályok szerint az ár miatt csak 2 év garancia járna, de mivel a gép ugyanaz, ezért a gyártó adja ehhez is a 3 éves garanciát, ugyanúgy, mint amikor még újdonság volt a piacon az adott készülék.

Azok a kereskedők, akik hivatalos magyarországi forgalmazóktól szerzik be a termékeiket, nem lesznek érdekeltek abban, hogy az alacsonyabb jótállási időt adják a vevőnek. A Media Markt szakemberei azt is elmondták az idézett cikkben, hogy már most is vannak gyártók, akik a kötelezőnél önként hosszabb, akár többéves jótállást vállalnak.

Virtuális térbe költöznek a blokkok

A sávos jótállási rendszer mellett jövőre még egy újdonság jön:

mobiltelefonra, számítógépre költözhetnek a vásárlást igazoló, ezáltal a garancia érvényesítéséhez szükséges blokkok – érkezik ugyanis az elektronikus jótállási jegy, másnéven e-jótállási jegy vagy e-garanciajegy.

Az Innovációs és Fejlesztési Minisztérium összefoglalója szerint 2021 januárjától a kereskedők dönthetnek úgy, hogy e-jótállási jegyet adnak a vevőnek vásárláskor. Ezt elérhetővé tehetik a saját honlapjukon regisztráción keresztül elérhető fiókban vagy egy applikáció segítségével, de elküldhetik e-mailből letölthető dokumentumként is. Az e-jótállási jegyet olyan formában kötelesek átadni a kereskedők, amely a jótállási határidő végéig biztosítja tartalmának jól olvashatóságát. Ezért, ha az e-jótállási jegyet nem közvetlenül, hanem például egy applikációban vagy online felületről letölthetően küldik el, akkor annak a jótállási idő végéig elérhetőnek kell lennie. Vagyis nem kell őrizgetni a jövőben a blokkokat, ha e-jótállási jegyet alkalmazó boltból vásárol valaki, online viszont nagyon is tisztában kell lennünk vásárlóként, melyik terméknek hol érhetjük el a jótállási jegyét.

Az e-jótállási jegy bevezetése nem kötelező, az csak egy lehetőség a kereskedőnek. Tehát dönthetnek úgy is, hogy maradnak a mostani papíralapú megoldásnál. Ha olyan helyen vásárolunk, ahol e-jótállási jegyet adnak, de mi mégis papíron szeretnénk megkapni, akkor

kérhetjük a kereskedőt, hogy nyomtassa ki.

A jótállási jegyet ugyanis kötelező odaadni a termék mellé. A papíralapú jótállási jegyekkel járó többletadminsztráció és papírmunka miatt azonban várhatóan a kereskedők többsége átáll majd az e-jótállási jegyre, amelyhez hasonlóra egyébként már most is van példa a piacon, egy sportáruházláncnál és az egy bútorcégnél.

Minek kell szerepelnie a jótállási jegyen?

sávos jótállás 2021-től
Forrás: ITM

A garanciaidő mellett a megbízhatóság is fontos, sőt…

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint fontos és a vevők szempontjából kedvező változást jelent az ársávos jótállási rendszer bevezetése, de egy-egy vásárlásnál nem csak a garanciaidőt lesz érdemes nézni, hanem már előre tájékozódni arról, melyik gép hogyan fog teljesíteni a háztartásban.

A TVE-nél az utóbbi években számtalan háztartási gép nemzetközi tesztjét publikáltuk. A teszteket végző független szervezet, az ICRT-vel a Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta együttműködik annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legjobb, legmegbízhatóbb gépet választhassák ki az otthonukba. Készült nagyszabású teszt

A tesztekből – amelyekért egy háztartási gép árának töredékét, kevesebb mint 2 ezer forintot kell fizetni – kiderül, hogy mely gépeket érdemes választani a lakásba. Megjegyzés: A tesztekért azért kell fizetni, mert a Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműködő ICRT független szervezetnek ez az előírása.

Miért érdemes tesztek alapján vásárolni?

✓ Tesztjeink segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

✓ Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani.

✓ Sokéves tapasztalatunk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

✓ A tesztekből pedig az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni.

✓ A tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.


FV-19 pályázat logo

Innovációs és Technológiai Minisztérium – a fogyasztók érdekében. Ez a tartalom az ITM FV-I-19-18-C jelű pályázata keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára