fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így tartsd tisztán a konyhát illóolajokkal

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Két illóolaj, amivel az utolsó négyzetcenitméterig tisztán tarthatjuk a konyhát a hűtőtől a mikrón át a konyhapultig. Ha fertőtleníteni, szagtalanítani és illatosítani szeretnénk minél kevesebb vegyszer használatával, a citrom és a levendula illóolaj a tökéletes választás.

Az illóolajok közül többet is fel lehet használni háztartásban, a lakás takarításához, a tárgyak és a helyiségek levegőjének fertőtlenítéséhez, illatosításához. A választásnál az illóolajok összetevői mellett a lehetséges kockázatokra is figyelemmel kell lenni és persze az árukat is érdemes összehasonlítani.

Hogy milyen illóolaj jó takarításhoz? Míg az illóolajok egészségügyi és kozmetikai alkalmazásánál szigorúan a legjobb minőségűeket kell megvásárolni, takarításhoz a gyengébb minőségű illóolajok is megfelelnek, ha egyébként 100 százalékban természetes illóolajok.

Cirom illóolaj (Citron limonum)

A konyha talán az a helyiség, ami a leginkább megköveteli a higiéniát. Ahol nap mint nap főznek, ahol a családtagok többször is étkeznek, a gyerekek matatnak, gyakran esik-folyik-csöpög le étel vagy ital a padlóra, az a helyiség rendszeres takarítást igényel.

 

Felületlemosó

S bár az ecetes vagy szappanos, szódás víz is jó tisztítószer, ha fokozni szeretnénk a hatást, fertőtleníteni, szagtalanítani, vagy illatosítani szeretnénk, tehetünk bele pár csepp citrom illóolajat. A bolti, környezetkárosító, fertőtlenítő tisztítószerek használatát kiválthatjuk természetben lebomló, magunk készítette keverékkel.

Hozzávalók: szórófejes üveg, vagy flakon, kevéske szappan vagy szóda, citrom illóolaj (3%).

Hogyan használjuk? Szórjunk egy keveset ebből a folyadékból a megdolgozandó felületre (hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, konyhapult…), majd töröljük át egy nedves kendővel. Kezeinkre vigyázzunk! Használjunk gumikesztyűt, hogy kivédjük a citrom illóolajban lévő furokumarin fényérzékenyítő hatását.

 

Légfrissítő

A citrom illóolajos áttörléssel nemcsak a munkafelület varázsolhatjuk tisztává, hatására a konyha levegőjét is fertőtlenítjük,  és a helyiség is kellemesen friss, tiszta illatú lesz. Nem mellékes, hogy a citrom illóolaj nem csak frissít, de el is lazít bennünket.

Hozzávalók: 20 ml vodka, vagy gyógyszertári alkohol, 1-2 csepp illóolaj (tegyük bele egy 100ml-es, szórófejjel ellátott üvegbe, és öntsük fel az üveget félig forralt vízzel).

Hogyan használjuk? Használat előtt mozgassuk meg az üveget, majd spricceljük a levegőbe és hagyjuk el a helyiséget. Egyszerűbb megoldás, ha kis tálkába szárított virágot teszünk és arra csepegtetünk 1-1 csepp illóolaj-keveréket (pl. grapefruit, pacsuli, fenyő).

A citrom illóolaj mellett más citrusfélék (narancs, grapefruit, bergamott) illóolaját is használhatjuk légfrissítésre. Mivel jól keverednek más illóolajokkal (például: Ylang-ylang, szantál, pacsuli, geránium, pálmarózsa…), nagyon kellemes, egyedi levegő illatosítót is készíthetünk velük.

 

Felmosás, szagtalanítás

A konyha szappanos felmosó vízébe is tehetünk pár csepp citrom illóolajat. Az illóolajos felmosók kiváló szagtalanítók is. Ahol állatokat, pl. kutyát, macskát tartanak, ott a helyiségek fertőtlenítésére, a szagok eltüntetésére is gondolni kell.

A szemetes vödröt is érdemes, miután meleg ecetes vízzel kimostuk, citrom illóolajos áttörléssel szagtalanítani, fertőtleníteni.

+1: Citromos olaj

Házi készítésű citromos olajjal megbolondíthatjuk az ételeinket. Különösen a salátáknak, és a mediterrán ás arab ételeknek tesz jót, ha pár csepp citromos olajjal is ízesítjük.

Elkészítése roppant egyszerű: vásároljunk bio citromokat, alapos mosás után töröljük szárazra, hámozzuk meg úgy, hogy a belső fehér héj a gyümölcsön maradjon. Vágjuk kisebb darabokra és tegyünk egy befőttes üvegbe. Öntsük fel hidegen sajtolt olíva-, vagy szezámolajjal. Tegyük közvetlen napfénytől védett helyre. Időnként mozgassuk meg az üveget. Körülbelül 4 hét elteltével vegyük ki a citromdarabokat az üvegből, és a macerátumot használjuk fel kedvünk szerint.

Levendula (Lavandel angostifolium)

A levendula illóolajat ugyanúgy felhasználhatjuk háztartási tisztítószereinkbe, mint a citrom illóolajat. A konyhaszekrények, a kamra lemosásához különösen ajánlott a használata. Segít megakadályozni a molylepkék megtelepedését. Mivel illata nyugtatóan hat a központi idegrendszerre, ha úgy érezzük, hogy erre van szükségünk, a citrom illóolaj helyett ezt használjuk.

Égésre

Égés ellen nagyon hatékony illóolaj, ezért minden konyhában ott van a helye. Ha főzés közben rácseppen egy csepp forró étel, zsír a kezünkre, vagy véletlenül hozzáérünk a forró sütőhöz, azonnal folyassunk hideg vizet a kezünkre, majd egy perc elteltével 1 csepp levendulaolajjal kenjük be a megégett területet. Ilyen esetekben kivételesen nem kell hígítani. Természetesen nagyobb égési sérülések esetén orvoshoz kell fordulni.

Mire figyeljünk, ha illóolajjal takarítunk?

– Az illóolajok biztonságos, allergiamentes használatát alapvetően a termékek minősége határozza meg. Sokkal kisebb az esélye az allergiás reakciók kialakulásának, ha jó minőségű, 100%-ban természetes illóolajokat használunk (a vegyszeres kivonásúak már kockázatot jelenthetnek).

– Nem szabad elfelejteni, hogy az illóolajok a természet tömény vegyszerei, amiket, ha nem megfelelően használunk, ugyanúgy károsak lehetnek, mint a vegyszerek. Éppen ezért használatukkor legyünk mértéktartóak és mindig gondoljunk a környezetünkben lévőkre is (várandósok, csecsemők, epilepsziás betegek, idősebb emberek). Ismerjük meg alaposabban azokat az illóolajokat, amelyeket használni szeretnénk.

– Mivel a kellemes illatokat az orrunk hamar megszokja, s egy idő után szinte már nem is érzékeljük őket, gyakran előfordul, hogy egyre nagyobb mennyiségben locsoljuk a környezetünkbe.

– A levenduláról tudnunk kell, hogy rendszeres és túlzott használata esetén izgató hatásúvá válhat.

– És végül: a háztartásban sem kell minden munkafolyamatnál minden alkalommal illóolajat használni!

Olvass még több cikket háztartászöldítés témában!
A tömbszappan vagy a folyékony a környezetbarát választás?
Te melyik oldalon állsz a nedves törlőkendő vitában?
Attenborough és a zorb is benne van a mosható pelenkák népszerűségében
Nyugodtan vegyél olcsó rúzst, az is van olyan jó, mint a legdrágább


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok