fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nyugodtan vegyél olcsó rúzst, az is van olyan jó, mint a legdrágább

23 különböző vörös színű rúzs nehézfémtartalmát vizsgáltattuk meg laboratóriumban. A nehézfémek felhalmozódnak a szervezetünkben, és hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, még akkor is, ha egyszerre csak kis mennyiségben jut be a szervezetbe. A korábbi évek nemzetközi vizsgálatai után mi most úgy találtunk, javult a rúzsok minősége.

Az elmúlt években számos nemzetközi, köztük európai vizsgálat elemezte a rúzsok nehézfémtartalmát, amely nagy médiavisszhangot váltott ki, ezért kíváncsiak voltunk, mi a helyzet jelenleg az itthon kapható rúzsokkal. 23 különféle, a hazai boltokban, drogériákban, értékesítő rendszerekben kapható vörös színű rúzs ólom-, kadmium- és krómtartalmát vizsgáltuk meg.

Eredmények

Habár a rúzsok esetében nincsenek EU-ban kötelező határértékek a vizsgált nehézfémekre, tesztünkben a korábbi nemzetközi vizsgálati eredményeket és a német Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal által használt határértéket vettük figyelembe.

Összességében elmondható, hogy a tesztelt rúzsok nem voltak nehézfémmel szennyezettek. Ahol kimutatható volt nehézfém, ott az egészségügyi határérték töredékét is alig érte el a szennyeződés mértéke, vagyis önmagukban nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

A tesztelt termékek 75%-ban nem volt kimutatható az ólomszennyezettség. A legrosszabb esetben a szennyezett termékek ólomtartalma alig érte el a német egészségügyi határérték (2mg/kg) negyedét. Kadmium egyik termékben sem volt kimutatható, króm viszont a termékek többségében jelen volt. A krómra nézve sem kozmetikumoknál sem élelmiszereknél nincs európai határérték, a tesztben szereplő mérések a hongkongi hatóságok által élelmiszerekre megszabott egészségügyi határértéket nem érték el.

A 23 tesztelt termékből 7-nél egyáltalán nem, vagy csak a kimutathatósági határérték közelében lévő nehézfém szennyezettséget mértünk. Ezek között van 400 forintos, kínai boltban vásárolt rúzs, magas árkategóriájú, 9-12.000 forintos Chanel és Saint Laurent termék is, de szintén az élmezőnyben végeztek alacsony és közepes árfekvésű 1700-4000 forintos, főleg drogériákban kapható rúzsok is.

A lista végére a magasabb ólom és/vagy krómtartalmú termékek kerültek. Az áruk széles skálán mozog, van közöttük 500 forintos, de 6000 forintos termék is.

A részletes teszteredményt ingyenesen itt nézheted meg >>>

Mi a baj a nehézfémekkel?

A rúzsok és szájfények nehézfémtartalma időről időre újra előkerülő téma. Az EU-ban 2013-ban végeztek egy széleskörű felmérést 223 ajakszínező termék bevonásával. A rúzsok 31%-a tartalmazott legalább 1 mg/kg ólmot. A felmérés szerint jelentős eltérés volt a barna és a vörös színű rúzsok átlagos ólomtartalma között: a vörösek voltak kisebb ólomtartalmúak.

A nehézfémekkel az a gond, hogy felhalmozódnak a szervezetünkben, így hosszú távon negatív egészségügyi hatásuk lehet, még akkor is, ha egyszerre csak kis mennyiségben jut be a szervezetbe.

Az ólom számos élettani folyamat működését akadályozó nehézfém. Átjut a magzatot védő placentán, vagy az agy védelmét szolgáló vér-agy gáton is. Gátolja a vérben az oxigén szállításáért felelős hemoglobin termelődését, károsítja az idegrendszer fejlődését, működését, a magzat fejlődését és a termékenységet.

A kadmium befolyásolja a hormon- és immunrendszer működését, de szív- és érrendszeri problémák kialakulását is okozhatja.

A krómvegyületek különböző előfordulási formái erősen mérgezők, rákkeltők, rontják a termékenységet és bőrirritáló hatásuk is van.

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

Képek: pixabay.com

LIFE ITM logoTesztünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás