fbpx
folyékony szappan tömbszappan

| Tudatos Vásárló

A tömbszappan vagy a folyékony a környezetbarát választás?

A szappan megkerülhetetlen: akkor is használjuk, ha amúgy kerüljük a vegyszereket. A folyékony lehet színes, illatos, antibakteriális, pH-semleges, de a hagyományos tömbszappanból is óriási a választék. A nagy kérdés, hogy összességében melyik a környezetkímélőbb megoldás. Október 15. a Kézmosás Világnapja, és ha már van ilyen is, gondoljuk át, a folyékony vagy a tömbszappan jobb nekünk.

Mindennapi életünk során a szappan az egyik leggyakrabban használt kozmetikai termék, így nem mindegy, mi mellett döntünk, az óriási választék azonban megnehezíti a vásárlást. Annak ellenére, hogy a tömbszappan történelme évszázadokra nyúlik vissza, a folyékony szappan az elmúlt években rendkívüli népszerűségre tett szert. Megvizsgáltuk, melyik a jobb figyelembe véve, hogyan működik a szappan, milyen a szappan kémiai összetétele és annak is utánajárunk, milyen az antibakteriális és a környezetre gyakorolt hatásuk.

Mit tesz a bőrünkkel?

Akár folyékony akár hagyományos, a kézmosás után gyakran érezzük száraznak a bőrünket. Ahhoz, hogy ennek okát megértsük, ismernünk kell, hogyan is működik a szappan.

A bőrünk enyhén savas, kb. 5,5-ös  pH-értéke van. Ez a savasság védi a bőrt számos hatástól, például gátolja a gombák és nem kívánatos baktériumok elszaporodását. Ezt ismerve reklámozzák a gyártók termékeiket “pH-semleges”-ként, és tény, hogy vannak olyan szappanok, amelyek pH-ja valóban 5,5-ös. Csakhogy a kereskedelemben kapható szappanok – akár folyékonyak, akár hagyományosak – szinte kizárólag szintetikus összetevőket tartlamaznak, és ezt a savas pH-t is pH-korrekcióval, teljesen szintetikus összetétellel érik el. A végeredmény, hogy bár tényleg 5,5 a pH-juk, az összetevőik miatt szárítják a bőrt.

Persze léteznek olyan, akár házilag előállított szappanok, amelyek természetes anyagokból készülnek. Ezek 8,5-10,5 közötti pH-értékűek, tehát kifejezetten lúgosak, ám még az emberi bőr által elfogadható 10,5-11-es érték alatt vannak. Az a szappan, amelynek a pH-értéke alacsonyabb mint 8-8,5, az nem igazi szappan, hanem szintetikus anyagokból készült mosakodószer – írja egy hazai blog, ahol egyebek közt a házi szappankészítéssel ismerkedhetünk.

Már a boltban, drogériákban és webáruházban is lehet 100%-ban természetes szappant találni. Érdemes azonban ellenőrizned, tényleg természetes-e, amit ilyen néven árulnak: vess egy pillantást az összetevőkre, és ha a következőket látod, biztos lehetsz benne, hogy ez minden, csak nem természetes: Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Fluorid, Aluminium, Paraben, PEG-, Fragrance, Perfume.

Antibakteriális hatás

A folyékony szappant már a piacra való bevezetés óta antibakteriális hatásával népszerűsítik nem említve, hogy a hagyományos szappan is tökéletesen alkalmas ugyanerre. Azt, hogy a fürdőszobánkban a mosdón tartott, általában enyhén nedves tömszappan melegágya-e a baktériumoknak már az elmúlt század 60-as évei óta rendszeresen vizsgálják. Minden vizsgálat arra jutott, hogy bár találhatók baktériumok a szappanunkon, azok nem fertőznek meg bennünket. Sőt, már azt is kimutatták, hogy a sima tömbszappanos kézmossás még olyan súlyos fertőzések idején is hatásos védelem, mint az Ebola.

Megállapíthatjuk tehát, hogy mind a tömbszappan, mind  a folyékony szappan rendelkezik antibakteriális hatással.

Ökológiai szempontok

A bőrápolási termékeket vásárlók több mint 40%-a „környezetbarátnak” tartja magát, vagy legalábbis olyan valakinek, aki figyelembe veszi a környezeti tényezőket is. A legtöbb közülük azonban nem tudja, hogy egy 2009-ben végzett tanulmány szerint a folyékony szappanok 25%-kal nagyobb szén lábnyomot hagynak, mint hagyományos társaik. A folyékony szappan előállítása több kémiai nyersanyagot és folyamatot igényel és tény, hogy körülbelül hétszer több időt vesz igénybe az előállítása, mint a tömbszappan gyártása. Ez hétszer több energiát és szén-dioxid-kibocsátást jelent.

A szappangyártáshoz, folyékonyhoz és hagyományoshoz egyaránt, szinte mindig használnak pálmaolajat. A pálmaolaj-ipar környezetromboló hatásáról más sozkszor írtunk, legutóbb nyáron szólítottunk föl első körben három élelmiszerláncot, hogy könnyítsék meg a vásárlók számára a pálmaolajmentes termékek felismerését. Ha pálmaolajmentes szappant keresünk, a hagyományos boltokban kevés az esélyünk a sikerre, webáruházakban sokkal inkább találhatunk olyan kézműves tömbszappant, ami egyéb növényi olajjal készült.

Ha a szállítás ökológiai lábnyomát nézzük, szintén a tömbszappan a nyerő, hiszen a folyékony szappan térfogatának java része víz.

Méltányosság

A méltányos kereskedelemből származó termékek köre mára már a tisztítószerekre és tisztálkodószerekre is kiterjed. A Fairtrade védjegy a világ legszélesebb körben ismert etikus minősítő védjegye, több mint 30 ezer különböző Fairtrade minősített termék érhető el világszerte. Ma már kapható belőle banán, cukor, méz, csokoládé, kávé, tea, kakaó, gyapjú, de még aranyékszer is. Azzal, hogy méltányos kereskedelmi, Fairtrade minősített terméket választunk, hozzájárulunk az etikus termeléshez, teszünk a gyerekmunka és a mezőgazdasági munkások kizsákmányolása ellen.

A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait.

Akár tömb, akár folyékony szappant keresünk, Fairtrade minősítésűt leginkább webáruházakban találunk.

Hulladék

Ami a csomagolást, pontosabban az ezzel járó hulladékot illeti, szembetűnő a különbség: a tömbszappant leginkább papírdobozban, esetleg csak egy papírcsíkba tekerve, a folyékonyt kizárólag műanyag csomagolásban árusítják. A papír, ha a megfelelő hulladékgyűjtőbe kerül, újrahasznosítható, a folyékony szappanok palackja viszont – attól függően, milyen típusú műanyagból gyártották – nem minden esetben az.

lllatmentes termékek

Egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy sok embernek allergiás és kellemetlen bőrreakciói vannak az erős illatokkal szemben. Tény, hogy a tisztítószereink, tisztálkodószereink legnagyobb része az illatát szintetikus illatanyagoknak köszönheti, amelyek hosszú távon ugyanezt az allergizáló hatást fejthetnek ki. Ebből a szempontból nehéz különbságet tenni, talán az illatmentes folyékony szappanok valamivel ritkábbak, több  illatmentes tömbszappan létezik.

A Tudatos Vásárló tanácsa

✓  Ha valakinek a környezetvédelem a fontos, akkor a tömbszappan a megfelelő választás.

✓  Ha a csomagolási hulladékot minimalizálnád, szintén a tömbszappant, abból is a papírcsomagolásút, vagy méginkább a csomagolás nélkülit válaszd!

✓  Ha a döntés pénzügyi, ismét a tömbszappan kerül előnybe (a tömbszappannal történő kézmosás költsége harmadannyi, mint a folyékony szappané).

✓  Tisztán egészségtudatos szempontból a tömbszappanok kevesebb vegyi anyagot tartalmaznak, miközben ugyanolyan jó antibakteriális hatással rendelkeznek, mint folyékony társaik.

✓  Ha az elsőbbségi listádon a dús hab és a szép színes műanyagcsomagolás áll, akkor a folyékony szappan a nyerő. 


Green and Safe AM támogatói logoA Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás