fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Így nyaralj zöld szállodában, kempingben

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Összeszedtük a legismertebb szálláshelyeket minősítő öko címkéket. Ha a nyaralásod alatt is fontos a környezetvédelem, válassz olyan minősített szálláshelyet, amelyek elkötelezik magukat az energia- és víztakarékosság, a hulladékcsökkentés valamint a megújuló energiahasználat mellett.
 

Támogass 1%-kal, és mi kiderítjük, megmérjük, megírjuk!

Dúskálunk a turisztikai címkékben

A turizmusban világszerte mára több mint 140 címke létezik, amelyeket a szállások, attrakciók és szolgáltatások minősítésére használnak. Ha szeretnél részletesen tájékozódni, a DestiNet 2014-es kiadványa elég jól összefoglalja a legismertebb minősítési rendszereket.

szállodákat, vendégházakat és farmokat is sokféle ökológiai szempont szerint osztályozzák. A városokon kívül könnyebben találunk környezetbarát módon működő farmot, vendégházat, sok ökogazdaság is előszeretettel épít az idegenforgalomra, a városon belül viszont jobban utána kell járni a lehetőségeknek.

 Ha szeretnél környezetkímélő módon utazni, ezek a cikkeink is érdekelhetnek: 

 Utazzunk olcsón vonattal Európában 

 Kerékpáros városnézés olcsón – pattanj közbringára külföldön is!

 

Szálláshelyek ökocímkéi

A különböző ökocímkék kritériumainak megfelelő szálláshelyek elkötelezik magukat az energia- és víztakarékosság, a hulladékcsökkentés és szelektív hulladékgyűjtés, valamint a megújuló energiahasználat mellett. Ugyanakkor felkészültek arra is, hogy ökológiai tanácsokkal és tippekkel lássanak el.  Az alábbiakban bemutatunk néhány ismertebb, szállást minősítő címkét, amely segítségedre lehet, ha zöld szállást keresel.

 

Green Key az egyik legismertebb öko címke szálláshelyek esetében, mely minősítést több mint 50 országban közel 2400 szálláshely és szolgáltatás nyerte el eddig. A környezeti szemléletformálást is szorgalmazó FEE alapítvány ma már a szállások mellett éttermeket és turisztikai látványosságokat is minősít. A Green Key minősítéssel rendelkező szállások és attrakciók térképe itt érhető el.

 

 

Green Globe is világszerte ismert ökocímke, mely a szállodák mellett utazásszervezőket, autókölcsönzőket és más turisztikai szolgáltatásokat is minősít. Európában több mint 20 országban van jelen. Az európai minősített szállodák és szolgáltatások tételes listáját itt érheted el.

 

 

 

 

Az EU-s  Eco-label ma már számos termékkategória minősítésére használt. Létezik külön kategória turisztikai szálláshelyekre és kempingekre is. Itt minden országban a helyi hatóságok végzik a minősítést. A minősített szállodák listája itt, míg a kempingek listája itt érhető el.

 

 

 

 

Skandináviában elterjedt a Nordic Ecolabel, mely a szállások mellett éttermeket, konferencia központokat és további szolgáltatásokat is minősít. A Nordic Swan minősítéssel ellátott szállások listáját itt érheted el.

 

 

 

 

 

Ausztriában az Österreichische Umweltzeichen ökocímkét használják szállodák, éttermek, alpesi kunyhók, és kempingek minősítésére is. A különböző szállástípusok listája az alábbi linken érhető el.

 

 

 

 

 

 

Kép: pixabay

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.  

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.   Az eredeti cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült 2009-ben.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok