fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Igazi rezsicsökkentés, amivel a környezet is nyer

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az új európai energiahatékonysági szabályok 14 000 forint megtakarítását eredményezik egy átlagos háztartásban évente. Az érintett 11 millió otthonban nem csak a költségek, de a károsanyag-kibocsátás is csökken.

A 2015. január 1-jén életbe lépett szabályok olyan berendezésekre vonatkoznak, mint például a villanysütő, a kávéfőző vagy a számítástechnikai eszközök. Ráadásul ezentúl az online kereskedelemben is részletes leírást kell elérhetővé tenni arról, hogy az adott elektronikai termék mennyire energiatakarékos.

 

Íme az újdonságok!

 

Energiahatékonysági címke a sütő-főző berendezéseknek is: Az új gázsütőket és szagelszívókat mostantól kötelező energiahatékonysági címkékkel ellátni. Egy energiatakarékos sütő (amelyik az A+ osztályba tartozik) teljes élettartama alatt átlagosan 55 000 forintot spórol meg gazdájának egy D osztályba tartozó készülékkel szemben.

 

 

Automatikus „standby” funkció a kávéfőzőknél: Az új kávéfőzőknek rendelkezniük kell olyan funkcióval, amely egy bizonyos idő után automatikusan energiatakarékos üzemmódba állítja a készüléket. Ezzel a megoldással egy-egy kávéfőző 14 000 forintnyi energiát takarít meg használata során.

 

 

Automatikus „standby” funkció a számítástechnikai eszközöknél: A kávéfőzőkhöz hasonlóan a nyomtatóknak, modemeknek, dekódereknek is automatikusan „standby” módba kell állítaniuk magukat, amikor éppen semmilyen fontos feladatot nem hajtanak végre. Bár ez a hatékony működésüket nem befolyásolja, mégis a számítások szerint évente 12 000 forintot spórolhat egy háztartás ezzel a funkcióval.

 

 

 

Részletes energiahatékonysági címkék az online kereskedelemben: A kereskedőknek mostantól kötelező részletes energiahatékonysági leírással ellátniuk az online árult termékeket is. Eddig csak azt kellett feltüntetni, hogy az adott készülék melyik osztályba tartozik (A, B, C stb.), az új szabályok szerint azonban a részletes besorolást is közzé kell tenni (pl. A+, A++ stb.), hogy a fogyasztók árnyaltabb képet kapjanak a termékekről.

 

 

Mindent összevetve, a 2015 elejétől élő újítások a becslések szerint átlagosan 14 000 forint megtakarítást jelentenek egy-egy háztartásnak. Amennyiben valaki az összes berendezést energiatakarékosra cseréli otthonában, úgy 2020-ig akár 145 000 forintot is spórolhat a villanyszámlán.

Az új szabályozás várhatóan hatással lesz a klímaváltozást kiváltó szén-dioxid-kibocsátásra is. Évente 15 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet a légkörbe, ami egyenlő például Bukarest egész évi kibocsátásával. A számítások szerint az újításoknak köszönhetően kb. 166 millió tonnával kevesebb olaj fogy majd, ami Olaszország teljes éves fogyasztásával egyenlő.

Az energia-megtakarítás lehetővé teszi, hogy az EU mintegy évi 65 millió hordóval csökkentse olajimportját – ez pedig több, mint Ausztria éves nyersolaj-behozatala.

 

 

Forrás: Európai Unió

Fotók: Mark Menzies, sudphoto, Daniel Foster, Flickr

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok