fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ideális testsúly a várandósság alatt és előtt

| Tudatos Vásárló

A várandósság sérülékeny időszak az anya és a baba egészsége szempontjából. A baba biztonságos kihordása, és a gyermek jövőbeni egészségének érdekében ajánlott az optimális testtömeg elérése a várandósság előtt, és a megfelelő testtömeggyarapodás a várandósság alatt. 

Sok nő számára jelent problémát, hogy megítélje egészséges-e a terhessége alatt felszedett kilói száma. Egyen-e két ember helyett? Hízzon-e nyugodt szívvel, hiszen az a jó a babájának, vagy figyeljen-e oda az alakjára a terhessége alatt is?

Egy új kutatás nem csak arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos az egészséges testtömeg a terhesség alatt. Nagy hangsúlyt helyez a várandósság előtti időszakra is, mivel kutatási eredményei azt bizonyítják, hogy az anyai elhízás összefüggésbe hozható a várandósság alatti komplikációk megnövekedett kockázatával, sőt a nem elhízott anyákhoz képest magasabb arányú anyai és csecsemőhalandósághoz vezet. 

 

Optimális testtömegnövekedés a várandósság alatt 

Az étrendi energiaszükséglet valóban megnövekszik a várandósság alatt, de csak az utolsó trimeszterben, és csupán mintegy napi 200 kcal-val. Következésképpen nem szükséges „kettő helyett enni”. A tejtermelés biztosítása érdekében ez a kiegészítő szükséglet a szoptatás ideje alatt hozzávetőleg napi 675 kcal-ra nő.  Mindazonáltal, az egészséges várandósság alatti testtömeg növekedés változó, és hatással van rá a várandósság előtti testtömeg, valamint hogy kialakul-e a kismamánál ödéma a terhesség alatt.

A terhesség alatti optimális testtömeg-növekedésre vonatkozó tanácsok jelenleg is vita tárgyát képezik. Az Egészségügyi Világszervezet kimutatta, hogy a 3,1-3,6 kg-os optimális születési súly összefüggésbe hozható az anya testtömegének 10-14 kg-os gyarapodásával. Az Amerikai Orvostudományi Intézet ajánlásai szerint, a várandósság alatt a sovány nőknek 12,5-18 kg-ot, a normál testtömegűeknek 11,5-16 kg-ot, a túlsúlyosaknak 7-11,5 kg-ot, az elhízottaknak 5-9 kg-ot kellene gyarapodniuk.

 

A várandósság alatti elhízás következményei 

A várandósságot megelőző és a várandósság alatti túlsúly vagy elhízás növeli a várandósság alatti komplikációk kockázatát. Ezen kívül elhízott kismamáknál nagyobb a vetélés, a koraszülés és a korai csecsemőhalálozás, terhességi diabétesz és az óriáscsecsemő kihordásának kockázata. 

További komplikációk jelentkezhetnek a szülés alatt magas vérnyomás, preeklampszia formájában. Ez kívül az anyai elhízás általánosan megfigyelhető következményei a szülési komplikációk, amik növelik a sürgősségi császármetszéses szülés valószínűségét.

Az elhízott nők szintén gyakran szembesülnek nehézségekkel a szoptatás alatt.  Ráadásul, az elhízott nők újszülött csecsemőinél sokkal nagyobb a veleszületett rendellenességek (pl. a nyitott gerinc, szívfejlődési rendellenesség) előfordulásának valószínűsége. 

 

Az anyai elhízás és a gyermek későbbi egészsége 

Egy elhízott anya gyermekének fejlődését az anyaméhben hátráltathatja a szub-optimális táplálkozási környezetének való kitettség. Ezen felül, egy új kutatás kimutatta, hogy amit a nő várandóssága alatt elfogyaszt, az hatással lehet gyermeke elhízásának kockázatára, függetlenül attól, hogy a nő milyen kövér vagy sovány, vagy gyermeke milyen súllyal született. 
 

További információ:

EARNEST website: http://www.metabolic-programming.org  
EDEN publications: http://www.ifr69.idf.inserm.fr/page.asp?page=2248  

 

Forrás: EUFIC

Fotó (cc): ilyoungko

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok