fbpx
hűtő teszt lead

LG és Samsung modellek a legjobbak között. Hűtők és fagyasztók tesztösszefoglaló

Ha van olyan háztartási gép, amely folyamatosan áramot fogyaszt, pörgeti a villanyórát, az a hűtő és a fagyasztó. Ők a áramfogyasztás nagyágyúi. 223 modellt teszteltünk, hogy mindenki megtalálja magának a legjobbat a legjobb áron. Az energiacímkéken és a hűtési hatékonyságon túl olyan felhasználói szempontokat is figyelembe vettünk, amelyek mások tesztoldalkon nem szerepelnek.

187 kombinált hűtőt, 18 hűtő- és 16 fagyasztószekrényt, illetve 2 fagyasztóládát (AEG, Beko, Bosch, Candy, Elektrolux, Gorenje, Haier, Hoover, Hotpoint-Ariston, IKEA, Indesit, LG, Liebherr, Miele, Neff, Samsung, Siemens, Smeg, Whirlpool) teszteltünk nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. 20 márkától összesen 223 készülék adatlapja segíthet a döntésben vásárlás előtt.

Többféle hűtő típust is teszteltünk: beépíthető hűtőket, többajtós, vagyis multidoor és kétajtós, vagyis side-by-side modelleket, illetve a leggyakoribb szabadon álló hűtőket is.

Amit vizsgáltunk és pontoztunk:

 • hűtési és fagyasztási hatékonyság,
 • energiatakarékosság,
 • megbízhatóság,
 • zajkibocsátás
 •  felhasználói élmény.

Az összes modell eredményét itt nézheted meg.

Nem találtunk olyan terméket, amelyik minden szempontból kiválóan teljesít.

Ezért jó, ha nem a tökéletes terméket keressük, inkább azt, amelyik a mi szempontjainknak leginkább megfelel. Érdemes végig gondolni, hogy miből, mennyit akarunk belerakni, esetleg szükségünk van-e extra funkciókra és szempont-e, hogy alacsonyabb legyen a rezsiköltségünk? Ha ez megvan, már böngészhetjük is, hogy mi való nekünk.

Ezek azok a háztartási gépek, amik a legtöbb áramot fogyasztják

Tippek, hogyan fogyasszon kevesebbet a hűtő, fagyasztó

 • A konyhai gépek közül a hűtőszekrény és a fagyasztó a hét minden napján folyamatosan üzemel, fogyasztja az energiát, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk és fagyasztónk, mint amekkorára szükségünk van.
 • Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására: (hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtőhőmérővel. Fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás.
 • Ne állítsuk a hűtőt radiátor, tűzhely vagy mosogatógép mellé, ne legyen alatta padlófűtés, és ne érje közvetlen napsütés sem, mert ez is növeli a gép fogyasztását.
 • A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán a hatékony légcsere érdekében. Ha ezt elmulasztjuk, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
 • Használjuk ki a hűtő teljes kapacitását, de csak annyira legyen tele, hogy az ajtót be lehessen csukni, a levegő tudjon keringeni.
 • Folyadékot mindig lefedve tegyünk a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
 • Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert a készüléknek többet kell dolgoznia, hogy újra lehűljön.
 • Ne nyitogassuk feleslegesen, illetve semmi esetre se hagyjuk nyitva az ajtót.
 • A mélyhűtő ládák, -szekrények a háztartás legnagyobb áramfogyasztói közé tartoznak. Mérjük le fogyasztásukat és fontoljuk meg, biztosan szükségünk van-e rájuk? Ha nem tudjuk teljesen kihasználni, osztozzunk a hűtőládán családtagjainkkal, barátainkkal!

tesztek nyito oldal

Velünk pénzt és időt takarítasz meg!

Hetente tesztelünk, értékelünk és hasonlítunk össze termékeket, hogy időt és pénzt spóroljunk neked.
Nálunk nincs fizetett értékelés, szponzorált tartalom.

A teszteredmények néhány tanulsága

 • A legalább 80%-os, vagyis nagyon jó eredményt elért kombinált hűtők közül a legolcsóbb a Candy CCE3T618ES, illetve szintén 200 000 Ft-os átlagár alatt a Samsung RB33B610ESA alulfagyasztós hűtő.
 • Szinte az összes tesztelt csak hűtőszekrény magas összesítette pontszámot ért el.
 • Ne márkát válasszunk, hanem terméket.
 • Az árból ne következtessünk arra, hogy a drágább lesz a jobb.

Az összes modell eredményét itt nézheted meg.

Kombinált hűtők

Ezekből találjuk a legtöbbet a tesztelt termékek között és a boltokban is, mert a legtöbb vásárló ilyet keres, erre van szüksége a mindennapokban. A fentebb említett vizsgált szempontok közül nem meglepő módon a hűtési és fagyasztási hatékonyság a legfontosabb, ez számított bele legnagyobb súllyal az összesítő értékelésbe. Vizsgálatakor arra voltunk kíváncsiak, hogy a berakott ételt mennyi idő alatt hűtik, illetve fagyasztják le a kívánt hőfokra, valamint arra, hogy mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha már korábban lehűtött élelmiszerek mellé újabb ételt rakunk be.

A legjobb eredményt elért készülékek között végzett például az Indesit INC18 T311. Viszont mindezt magas energiafogyasztás árán érte el.

Fagyasztási hatékonyság tekintetében a legjobbak között Bosch, LG, Samsung és Whirlpool modellek végeztek.

Összességében 90%-os vagy a feletti kiemelkedő eredményeket az LG és a Samsung egyes termékei értek el a tesztben.

A dobogósok átlagára 297 000 Ft és 321 000 Ft között mozog. Jól hűtenek, energiatakarékosak és a hőmérsékletet is stabilan tartják.

Azonban mielőtt az rögzülne bennünk, hogy egy-egy márka jobb, mint a másik, érdemes azt is nyugtázni a teszteredmények alapján, hogy nem mindegyik LG vagy Samsung modell teljesít ugyanolyan jól. Az LG GTF744BLPZD több vizsgált szempont szerint is hagy maga után kívánnivalót, összességében 56%-os, közepes eredményt ért el, 299 000 Ft-os átlagáron vásárolhatjuk meg.

A legalább 80%-os, vagyis a nagyon jó eredményt elért kombinált hűtők közül a legolcsóbb a maga 164 000 Ft-os átlagárával a Candy CCE3T618ES, illetve szintén 200 000 Ft-os átlagár alatt a Samsung RB33B610ESA alulfagyasztós hűtő.

Az összes modell eredményét itt nézheted meg.

Csak hűtőszekrény

A 18 tesztelt hűtőszekrény – a Candy CRU 160 NE kivételével – mind magas összesítette pontszámot ért el. Azonban vannak különbségek a különböző termékek hűtési hatékonysága, energiafogyasztása vagy éppen zajszintje között, ezért érdemes utánajárnunk annak, hogy melyik mire képes, hogy a végén a saját prioritásainknak megfelelően tudjunk dönteni. Az AEG RKB539F1DW hűtőszekrény például nem lesz a legjobb barátunk, ha csendes társra vágyunk a konyhában.

Fagyasztószekrény, fagyasztóláda

A fagyasztási hatékonyságuk – mennyi idő alatt fagyasztják le a berakott élelmiszert – 6 modell esetében kitűnő, 5 modellnél csapnivaló, cserébe pontosan tartják a beállított hőfokot, és áramszünet esetén sokáig képesek hidegen tartani az ételeket.

Érdekességképpen kiemelnénk a Liebherr FNe4625 fagyasztószekrényt, amely összesítésben a harmadik helyen végzett a kategóriában, nagyon jó eredménnyel, és 267 000 Ft-os átlagáron érhető el. Persze vehetünk Liebherr terméket 437 000 Ft-ért is. A Liebherr GN5235 pont ennyibe kerül, cserébe a lista végén szerepel teljesítménye tekintetében, bőven lemaradva az előbb említett másik testvére mögött.

Az összes eredményt itt nézheted meg.

Miért kérünk pénzt a tesztért?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról.

Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik.

A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagjaként a Tudatos Vásárlók Egyesülete a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát.

A tesztjeink olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás