fbpx
a legtöbbet fogyasztó gépek

| Tudatos Vásárló/GreenDependent Intézet - Antal Orsolya, Vadovics Edina

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ezek azok a háztartási gépek, amik a legtöbb áramot fogyasztják

Megélhetési költségeink az elmúlt tíz évben sosem voltak ilyen magasak, és ezeknek jelentős részét az energiaszámlák kifizetése jelenti. A szükségleteknek megfelelő, tudatosan használt, energiatakarékos háztartási készülékek segíthetnek energiát megtakarítani, spórolni. Éppen ezért nem árt tudnunk, melyek a legtöbb áramot használó gépeink, hogy fogyasztásukat csökkentve minél alacsonyabb legyen az áramszámlánk!

Cikksorozatunk legújabb részében a háztartási energiafogyasztás a világítással együtt 13-14%-át adó, elektromos árammal működő berendezések vannak a fókuszban. Korábbi cikkünkből kiderült, hogyan csökkenthetjük háztartási gépeink fogyasztását. Most annak járunk utána, hogy mely háztartási gépeink fogyasztják a legtöbb áramot, és hogyan tudjuk ezeket minél energiahatékonyabban használni!

nagy energiafogyasztó gépek

Nagyfogyasztók a háztartásban

Valószínű magunktól is fel tudnánk sorolni, hogy nagyjából melyek a legnagyobb fogyasztóink, de ha gyors áttekintést szeretnénk, segítségünkre lehet az általános iskolai nyolcadikos fizika tankönyv Az elektromos munka és teljesítmény c. fejezete, ahol az alábbi táblázat igazolja a sejtéseinket:

nagy energiafogyasztó gépek

A listában ugyan nem szerepel az összes fontos nagyfogyasztó, de a hiányzókat is pótolva nézzük, mely gépek állnak fogyasztásban – a fűtés, vízmelegítés és főzés után – az élen.

Az élbolyban találjuk tehát a „vizes gépeket”, ld. mosó- és szárítógép, mosogatógép, és a „hidegeket”, azaz a hűtőket és fagyasztókat. Jellemzően minden háztartásban akad legalább egy hűtőszekrény és egy mosógép, de a vasaló, a villanytűzhely vagy villanybojler legalább olyan általános. Nézzük egyenként, melyiknél mire kell odafigyelnünk, hogy minél hatékonyabban működtessük őket!

Az Eurostat 2020-as adatai szerint

 • a fűtés (63,7%) és vízmelegítés (16,3%) a két legtöbb energiát fogyasztó terület a háztartásban,
 • a főzés a negyedik helyen áll (6,7%)

– ha ezek áramról mennek, akkor természetesen abból is viszik a pálmát (ld. klímaberendezés, bojler, villanytűzhely).

Cikkünkben a fűtésről külön nem lesz szó, de most, amikor a gáz ára miatt előtérbe került az elektromos fűtésrásegítés, fontos megemlítenünk: a klímaberendezéseknél, fűtőpaneleknél, hősugárzóknál is igaz, hogy mielőtt beszereznénk őket – akár szakemberrel egyeztetve – át kell gondolni az igényeinket, a különböző berendezések fogyasztását, és ennek megfelelően kiválasztani a leghatékonyabb megoldást.

nagy energiafogyasztó gépek

Így spórolhatunk a mosógép áramfogyasztásán

 • Mosógépünket csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni.
 • Mérések alapján egy 30 fokos mosás harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy 60 fokos. Válogassuk szét tehát szennyezettség szerint a kimosandó ruhákat – a kevésbé koszosakat elegendő 30 fokon mosni, így élettartamukat is meghosszabbíthatjuk.
 • Ha van a gépen rövid program, használjuk a normál szennyezettségű ruhák mosásához. Csakis akkor használjunk előmosást, ha igazán szükséges (helyette inkább áztassuk a ruhát az összegyűjtött fürdő- vagy zuhanyzóvízben).
 • Fogyasztásmérő segítségével mérjük meg a különböző programok energiafogyasztását. Használjuk utána a takarékosabbat! A mérések nyomon követéséhez hasznos táblázatot találunk ITT.
 • Igyekezzünk a gépi mosást elkerülni: csak a foltot mossuk ki kézzel, ne az egész ruhát; szellőztessük a ruhát; csak akkor mossunk ki valamit, ha tényleg koszos; viseljünk kötényt főzéshez, takarításhoz.
 • Tartsuk tisztán mosógépünket, így élettartama megnő, és a mosás is hatékonyabb. Tisztítsuk ki a szűrőt, távolítsuk el a fűtőszálon lévő vízkövet ecetes öblítéssel, vagy olcsón beszerezhető mosószódával vagy citromsavval.

A legjobb mosógép kiválasztásában segít 2022-es tesztünk.

nagy energiafogyasztó gépek

Mennyit fogyaszt a mosási hőfok?

A GreenDependent Intézet 41 gödöllői háztartással együttműködve egy Energia Élő Laborban: a résztvevők 8-10 héten keresztül minden mosásuk adatait naplóban rögzítették, az így összegyűjtött adatokból a következők derültek ki:

 • Ha fél vagy kis adaggal töltjük meg a gépet, akkor az átlagban valóban kevesebbet fogyaszt, de közel sem fele annyit, mint a teljes adagos mosás.
 • Sokan idő hiányában nem teregetik ki azonnal a ruhákat, ezért egy plusz, felesleges öblítő vagy centrifuga kört is beiktatnak. Ezt érdemes elkerülni!
 • Minél alacsonyabb a mosás hőfoka, annál alacsonyabb annak fogyasztása is. De érdemes figyelmet fordítanunk a valóban jelentős különbségekre:

a 90C°-os mosások átlagfogyasztásának az 50C°-os csupán a fele, a 40C°-os a harmada, a 30C°-os pedig az ötöde.

Szárítógép

Amennyiben lehetséges, ne használjunk szárítógépet, hanem teregessük ki ruháinkat, télen is! Ezzel nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük (sőt, otthonunk télen gyakran alacsony páratartalmát is növelhetjük, amivel hőkomfortunk nőni, és fűtésigényünk csökkenni fog). Ha mégis szárítógépet veszünk, válasszunk olyat, amely rendelkezik automata nedvességérzékelővel, így a szárítási idő rövidebb lesz.

Jó, ha tudjuk, hogy a kombinált mosó+szárító gépek jóval többet fogyasztanak, mint a két készülék külön.

A legjobb szárítógép kiválasztásában segít 2022-es tesztünk.

Mosogatógép

 • Gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e mosogatógépre. Ha kevés tagja van háztartásunknak (2-3 fő), lehet, hogy a kézi mosogatással leszünk takarékosabbak, főleg, ha figyelembe vesszük a mosogatógép életútjának gyártási, és hulladékká válási szakaszait is.
 • Ha úgy értékeljük, szükségünk van rá, fontoljuk meg, milyen mosogatógépet vásárolunk! Válasszunk energia- és víztakarékos berendezést, amely minél több programmal rendelkezik.

Az energia nagy részét (60%) a gép vízmelegítésre fordítja, így általában igaz az, hogy minél kevesebb vizet használ berendezésünk, annál kevesebb energiát is fogyaszt.

A legjobb mosogatógép kiválasztásában segít 2022-es tesztünk.

 • Csak akkor indítsuk el a gépet, ha tele tudjuk pakolni, és használjunk Eco programot (vagy mérjük le, melyik program fogyaszt kevesebbet).

Kézi vagy gépi mosogatás?

Kézi fogyasztása: 0,53 – 0,68 kWh
Gépi fogyasztása: 1,0 – 1,2 kWh – 70 perces öko program

(Forrás: a GreenDependent munkatársainak saját mérési eredményei hasonló mennyiségű edény elmosása esetén)

 • Ne öblögessük el az edényeket, mielőtt berakjuk a gépbe! Az utóbbi 5-10 évben gyártott mosogatógépek már képesek a legmakacsabb, odaszáradt szennyeződések eltávolítására is, így alapvetően fölösleges az előöblítés. Ha nem tudunk lemondani erről a szokásunkról, akkor hideg vizet használjunk.
 • Kapcsoljuk ki a mosogatógépet a szárítás megkezdése előtt, és az ajtót kinyitva a forró edényeket hagyjuk a levegőn természetesen megszáradni. Ezzel akár 15-50%-kal is csökkenhet géptől függően a mosogatás energiaigénye, és még a konyha is melegszik.

nagy energiafogyasztó gépek

Hűtők, fagyasztók

 • A konyhai gépek közül a hűtőszekrény és a fagyasztó a hét minden napján 24 órában üzemel, fogyasztja az energiát, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk és fagyasztónk, mint amekkorára szükségünk van.
 • Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására: (hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtőhőmérővel. Ha túl alacsony a hőmérséklet, fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás.
 • Ha lehet, ne állítsuk a hűtőt radiátor, tűzhely vagy mosogatógép mellé, ne legyen alatta padlófűtés, és ne érje közvetlen napsütés sem, mert ez is növeli a gép fogyasztását.
 • A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán a hatékony légcsere érdekében. Ha ezt elmulasztjuk, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
 • Használjuk ki a hűtő teljes kapacitását, de csak annyira legyen tele, hogy az ajtót be lehessen csukni, a levegő tudjon keringeni.
 • Folyadékot mindig lefedve tegyünk a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
 • Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert a készüléknek többet kell dolgoznia, hogy újra lehűljön.
 • Ne nyitogassuk feleslegesen, illetve semmi esetre se hagyjuk nyitva az ajtót.
 • A mélyhűtő ládák, -szekrények a háztartás legnagyobb áramfogyasztói közé tartoznak. Mérjük le fogyasztásukat és fontoljuk meg, biztosan szükségünk van-e rájuk? Ha nem tudjuk teljesen kihasználni, osztozzunk a hűtőládán családtagjainkkal, barátainkkal!

A legjobb hűtő, fagyasztó kiválasztásában segít 2022-es tesztünk.

Villanytűzhely

 • Ügyeljünk rá, hogy megfelelő méretű edényt használjunk – a főzőlap mérete mindig illeszkedjen a főzőedény méretéhez.
 • Tartsuk tisztán a főzőlapokat, a sütőt és a sütő ablakát is.
 • Kapcsoljuk ki a sütőt 5 perccel a sütési idő vége előtt, és használjuk a maradék hőt az étel elkészítésének befejezéséhez.
 • Ha sütünk, ne nyitogassuk állandóan a sütőajtót.
 • Használjunk kerámia vagy üveg sütőedényt, ezek jobban tartják a hőt, mint a fémek.
 • Tervezzük el, miket szeretnénk sütni, és egymás után süssük a fogásokat, hogy ne kelljen többször felmelegítenünk.
nagy energiafogyasztó gépek
Egy nem kellő rendszerességgel karbantartott bojler többéves vízkőmennyisége

Elektromos bojler

 • Igazítsuk háztartásunk igényeihez a melegvíz hőmérsékletét: elektromos bojlernél általában elég, ha max. 50-60°C-ra állítjuk a melegítés hőfokát, így 10-50%-kal csökken a felhasznált energia mennyisége.
 • Vegyük lejjebb a vízmelegítő hőmérsékletét, ha hosszabb időre nem vagyunk otthon.
 • Az időzíthető vízmelegítőt úgy állítsuk be, hogy csak olyankor kapcsoljon be, amikor valóban szükségünk van a melegvízre.
 • Gondoskodjunk róla, hogy a melegvíz-tartály rendszeresen vízkőtelenítve legyen (1-2 évente egyszer, a víz keménységétől függően).

Ha gáz- vagy villanybojlerünk több mint 15 éves, érdemes elgondolkodnunk a cseréjén, illetve a rendszer megújuló energiával való kiegészítésén is (pl. napkollektor). Az új bojler fogyasztása akár harmadával is kevesebb lehet, így hamar visszahozza az árát.

nagy energiafogyasztó gépek

Kicsi, de fogyaszt!

Gyakran indítjuk a vízforralót több vízzel, mint amennyire szükségünk van? Sajnos nem vagyunk egyedül… „Ha minden második magyar háztartásban (~2 millió háztartás) naponta 0,5 l vizet feleslegesen forralnak fel az 26,2 millió kWh-nyi elpazarolt energia.

1 hónap alatt 1 kWh-nyi energiát takarítunk meg csak azzal, ha 1 liter tea elkészítéséhez 1,5 liter helyett a szükséges 1 liter vizet forraljuk fel.

Az itt olvasható fogyasztásmérős beszámolóból részletesen kiderül, mennyi energiát pazarolunk, ha rendszeresen több vizet forralunk, mint amennyi a bögrénkbe fér.

A vasalók is meglepően nagy teljesítményűek (átlag 1200-2500 W között), azaz bár sokaknak szentségtörő lehet, de jobban tesszük, ha igyekszünk leszokni a vasalásról. Hogyan?

 1. Ügyes teregetéssel elkerülhető vagy csökkenthető a vasalandó mennyiség.
 2. Csak azokat a dolgokat vasaljuk, amiket tényleg muszáj (ld. ingek), az anyagok jó része nem igényel vasalást.
 3. Igényelt hőfok szerint válogassuk előre a ruhákat, és vegyük előre az alacsonyabb hőfokot igénylő szintetikus anyagokat (a vasaló gyorsabban melegszik, mint ahogy kihűl!).

Való igaz, elég terjedelmes „mire figyeljünk?” listák ezek, de mindenki kiválaszthatja, mivel szeretné kezdeni a változtatást. Ajánljuk azt a gépet, amelyet a háztartás lakói legtöbbet használnak. Vajon melyik az?!

Szerzők: Antal Orsolya és Vadovics Edina / GreenDependent Intézet

Képek és ábrák: GreenDependent ©, canva.com


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás