fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ezek azok a háztartási gépek, amik a legtöbb áramot fogyasztják

| Tudatos Vásárló/GreenDependent Intézet - Antal Orsolya, Vadovics Edina

Ezek a legtöbbet fogyasztó gépek

Megélhetési költségeink az elmúlt tíz évben sosem voltak ilyen magasak, és ezeknek jelentős részét az energiaszámlák kifizetése jelenti. A szükségleteknek megfelelő, tudatosan használt, energiatakarékos háztartási készülékek segíthetnek energiát megtakarítani, spórolni. Éppen ezért nem árt tudnunk, melyek a legtöbb áramot használó gépeink, hogy fogyasztásukat csökkentve minél alacsonyabb legyen az áramszámlánk!

Cikksorozatunk legújabb részében a háztartási energiafogyasztás a világítással együtt 13-14%-át adó, elektromos árammal működő berendezések vannak a fókuszban. Korábbi cikkünkből kiderült, hogyan csökkenthetjük háztartási gépeink fogyasztását. Most annak járunk utána, hogy mely háztartási gépeink fogyasztják a legtöbb áramot, és hogyan tudjuk ezeket minél energiahatékonyabban használni!

nagy energiafogyasztó gépek

Nagyfogyasztók a háztartásban

Valószínű magunktól is fel tudnánk sorolni, hogy nagyjából melyek a legnagyobb fogyasztóink, de ha gyors áttekintést szeretnénk, segítségünkre lehet az általános iskolai nyolcadikos fizika tankönyv Az elektromos munka és teljesítmény c. fejezete, ahol az alábbi táblázat igazolja a sejtéseinket:

nagy energiafogyasztó gépek

A listában ugyan nem szerepel az összes fontos nagyfogyasztó, de a hiányzókat is pótolva nézzük, mely gépek állnak fogyasztásban – a fűtés, vízmelegítés és főzés után – az élen.

Az élbolyban találjuk tehát a „vizes gépeket”, ld. mosó- és szárítógép, mosogatógép, és a „hidegeket”, azaz a hűtőket és fagyasztókat. Jellemzően minden háztartásban akad legalább egy hűtőszekrény és egy mosógép, de a vasaló, a villanytűzhely vagy villanybojler legalább olyan általános. Nézzük egyenként, melyiknél mire kell odafigyelnünk, hogy minél hatékonyabban működtessük őket!

Az Eurostat 2020-as adatai szerint

 • a fűtés (63,7%) és vízmelegítés (16,3%) a két legtöbb energiát fogyasztó terület a háztartásban,
 • a főzés a negyedik helyen áll (6,7%)

– ha ezek áramról mennek, akkor természetesen abból is viszik a pálmát (ld. klímaberendezés, bojler, villanytűzhely).

Cikkünkben a fűtésről külön nem lesz szó, de most, amikor a gáz ára miatt előtérbe került az elektromos fűtésrásegítés, fontos megemlítenünk: a klímaberendezéseknél, fűtőpaneleknél, hősugárzóknál is igaz, hogy mielőtt beszereznénk őket – akár szakemberrel egyeztetve – át kell gondolni az igényeinket, a különböző berendezések fogyasztását, és ennek megfelelően kiválasztani a leghatékonyabb megoldást.

nagy energiafogyasztó gépek

Így spórolhatunk a mosógép áramfogyasztásán

 • Mosógépünket csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni.
 • Mérések alapján egy 30 fokos mosás harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy 60 fokos. Válogassuk szét tehát szennyezettség szerint a kimosandó ruhákat – a kevésbé koszosakat elegendő 30 fokon mosni, így élettartamukat is meghosszabbíthatjuk.
 • Ha van a gépen rövid program, használjuk a normál szennyezettségű ruhák mosásához. Csakis akkor használjunk előmosást, ha igazán szükséges (helyette inkább áztassuk a ruhát az összegyűjtött fürdő- vagy zuhanyzóvízben).
 • Fogyasztásmérő segítségével mérjük meg a különböző programok energiafogyasztását. Használjuk utána a takarékosabbat! A mérések nyomon követéséhez hasznos táblázatot találunk ITT.
 • Igyekezzünk a gépi mosást elkerülni: csak a foltot mossuk ki kézzel, ne az egész ruhát; szellőztessük a ruhát; csak akkor mossunk ki valamit, ha tényleg koszos; viseljünk kötényt főzéshez, takarításhoz.
 • Tartsuk tisztán mosógépünket, így élettartama megnő, és a mosás is hatékonyabb. Tisztítsuk ki a szűrőt, távolítsuk el a fűtőszálon lévő vízkövet ecetes öblítéssel, vagy olcsón beszerezhető mosószódával vagy citromsavval.

A legjobb mosógép kiválasztásában segít 2022-es tesztünk.

nagy energiafogyasztó gépek

Mennyit fogyaszt a mosási hőfok?

A GreenDependent Intézet 41 gödöllői háztartással együttműködve egy Energia Élő Laborban: a résztvevők 8-10 héten keresztül minden mosásuk adatait naplóban rögzítették, az így összegyűjtött adatokból a következők derültek ki:

 • Ha fél vagy kis adaggal töltjük meg a gépet, akkor az átlagban valóban kevesebbet fogyaszt, de közel sem fele annyit, mint a teljes adagos mosás.
 • Sokan idő hiányában nem teregetik ki azonnal a ruhákat, ezért egy plusz, felesleges öblítő vagy centrifuga kört is beiktatnak. Ezt érdemes elkerülni!
 • Minél alacsonyabb a mosás hőfoka, annál alacsonyabb annak fogyasztása is. De érdemes figyelmet fordítanunk a valóban jelentős különbségekre:

a 90C°-os mosások átlagfogyasztásának az 50C°-os csupán a fele, a 40C°-os a harmada, a 30C°-os pedig az ötöde.

Szárítógép

Amennyiben lehetséges, ne használjunk szárítógépet, hanem teregessük ki ruháinkat, télen is! Ezzel nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük (sőt, otthonunk télen gyakran alacsony páratartalmát is növelhetjük, amivel hőkomfortunk nőni, és fűtésigényünk csökkenni fog). Ha mégis szárítógépet veszünk, válasszunk olyat, amely rendelkezik automata nedvességérzékelővel, így a szárítási idő rövidebb lesz.

Jó, ha tudjuk, hogy a kombinált mosó+szárító gépek jóval többet fogyasztanak, mint a két készülék külön.

A legjobb szárítógép kiválasztásában segít 2022-es tesztünk.

Mosogatógép

 • Gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e mosogatógépre. Ha kevés tagja van háztartásunknak (2-3 fő), lehet, hogy a kézi mosogatással leszünk takarékosabbak, főleg, ha figyelembe vesszük a mosogatógép életútjának gyártási, és hulladékká válási szakaszait is.
 • Ha úgy értékeljük, szükségünk van rá, fontoljuk meg, milyen mosogatógépet vásárolunk! Válasszunk energia- és víztakarékos berendezést, amely minél több programmal rendelkezik.

Az energia nagy részét (60%) a gép vízmelegítésre fordítja, így általában igaz az, hogy minél kevesebb vizet használ berendezésünk, annál kevesebb energiát is fogyaszt.

A legjobb mosogatógép kiválasztásában segít 2022-es tesztünk.

 • Csak akkor indítsuk el a gépet, ha tele tudjuk pakolni, és használjunk Eco programot (vagy mérjük le, melyik program fogyaszt kevesebbet).

Kézi vagy gépi mosogatás?

Kézi fogyasztása: 0,53 – 0,68 kWh
Gépi fogyasztása: 1,0 – 1,2 kWh – 70 perces öko program

(Forrás: a GreenDependent munkatársainak saját mérési eredményei hasonló mennyiségű edény elmosása esetén)

 • Ne öblögessük el az edényeket, mielőtt berakjuk a gépbe! Az utóbbi 5-10 évben gyártott mosogatógépek már képesek a legmakacsabb, odaszáradt szennyeződések eltávolítására is, így alapvetően fölösleges az előöblítés. Ha nem tudunk lemondani erről a szokásunkról, akkor hideg vizet használjunk.
 • Kapcsoljuk ki a mosogatógépet a szárítás megkezdése előtt, és az ajtót kinyitva a forró edényeket hagyjuk a levegőn természetesen megszáradni. Ezzel akár 15-50%-kal is csökkenhet géptől függően a mosogatás energiaigénye, és még a konyha is melegszik.

nagy energiafogyasztó gépek

Hűtők, fagyasztók

 • A konyhai gépek közül a hűtőszekrény és a fagyasztó a hét minden napján 24 órában üzemel, fogyasztja az energiát, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk és fagyasztónk, mint amekkorára szükségünk van.
 • Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására: (hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtőhőmérővel. Ha túl alacsony a hőmérséklet, fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás.
 • Ha lehet, ne állítsuk a hűtőt radiátor, tűzhely vagy mosogatógép mellé, ne legyen alatta padlófűtés, és ne érje közvetlen napsütés sem, mert ez is növeli a gép fogyasztását.
 • A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán a hatékony légcsere érdekében. Ha ezt elmulasztjuk, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
 • Használjuk ki a hűtő teljes kapacitását, de csak annyira legyen tele, hogy az ajtót be lehessen csukni, a levegő tudjon keringeni.
 • Folyadékot mindig lefedve tegyünk a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
 • Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert a készüléknek többet kell dolgoznia, hogy újra lehűljön.
 • Ne nyitogassuk feleslegesen, illetve semmi esetre se hagyjuk nyitva az ajtót.
 • A mélyhűtő ládák, -szekrények a háztartás legnagyobb áramfogyasztói közé tartoznak. Mérjük le fogyasztásukat és fontoljuk meg, biztosan szükségünk van-e rájuk? Ha nem tudjuk teljesen kihasználni, osztozzunk a hűtőládán családtagjainkkal, barátainkkal!

A legjobb hűtő, fagyasztó kiválasztásában segít 2022-es tesztünk.

Villanytűzhely

 • Ügyeljünk rá, hogy megfelelő méretű edényt használjunk – a főzőlap mérete mindig illeszkedjen a főzőedény méretéhez.
 • Tartsuk tisztán a főzőlapokat, a sütőt és a sütő ablakát is.
 • Kapcsoljuk ki a sütőt 5 perccel a sütési idő vége előtt, és használjuk a maradék hőt az étel elkészítésének befejezéséhez.
 • Ha sütünk, ne nyitogassuk állandóan a sütőajtót.
 • Használjunk kerámia vagy üveg sütőedényt, ezek jobban tartják a hőt, mint a fémek.
 • Tervezzük el, miket szeretnénk sütni, és egymás után süssük a fogásokat, hogy ne kelljen többször felmelegítenünk.
nagy energiafogyasztó gépek
Egy nem kellő rendszerességgel karbantartott bojler többéves vízkőmennyisége

Elektromos bojler

 • Igazítsuk háztartásunk igényeihez a melegvíz hőmérsékletét: elektromos bojlernél általában elég, ha max. 50-60°C-ra állítjuk a melegítés hőfokát, így 10-50%-kal csökken a felhasznált energia mennyisége.
 • Vegyük lejjebb a vízmelegítő hőmérsékletét, ha hosszabb időre nem vagyunk otthon.
 • Az időzíthető vízmelegítőt úgy állítsuk be, hogy csak olyankor kapcsoljon be, amikor valóban szükségünk van a melegvízre.
 • Gondoskodjunk róla, hogy a melegvíz-tartály rendszeresen vízkőtelenítve legyen (1-2 évente egyszer, a víz keménységétől függően).

Ha gáz- vagy villanybojlerünk több mint 15 éves, érdemes elgondolkodnunk a cseréjén, illetve a rendszer megújuló energiával való kiegészítésén is (pl. napkollektor). Az új bojler fogyasztása akár harmadával is kevesebb lehet, így hamar visszahozza az árát.

nagy energiafogyasztó gépek

Kicsi, de fogyaszt!

Gyakran indítjuk a vízforralót több vízzel, mint amennyire szükségünk van? Sajnos nem vagyunk egyedül… „Ha minden második magyar háztartásban (~2 millió háztartás) naponta 0,5 l vizet feleslegesen forralnak fel az 26,2 millió kWh-nyi elpazarolt energia.

1 hónap alatt 1 kWh-nyi energiát takarítunk meg csak azzal, ha 1 liter tea elkészítéséhez 1,5 liter helyett a szükséges 1 liter vizet forraljuk fel.

Az itt olvasható fogyasztásmérős beszámolóból részletesen kiderül, mennyi energiát pazarolunk, ha rendszeresen több vizet forralunk, mint amennyi a bögrénkbe fér.

A vasalók is meglepően nagy teljesítményűek (átlag 1200-2500 W között), azaz bár sokaknak szentségtörő lehet, de jobban tesszük, ha igyekszünk leszokni a vasalásról. Hogyan?

 1. Ügyes teregetéssel elkerülhető vagy csökkenthető a vasalandó mennyiség.
 2. Csak azokat a dolgokat vasaljuk, amiket tényleg muszáj (ld. ingek), az anyagok jó része nem igényel vasalást.
 3. Igényelt hőfok szerint válogassuk előre a ruhákat, és vegyük előre az alacsonyabb hőfokot igénylő szintetikus anyagokat (a vasaló gyorsabban melegszik, mint ahogy kihűl!).

Való igaz, elég terjedelmes „mire figyeljünk?” listák ezek, de mindenki kiválaszthatja, mivel szeretné kezdeni a változtatást. Ajánljuk azt a gépet, amelyet a háztartás lakói legtöbbet használnak. Vajon melyik az?!

Szerzők: Antal Orsolya és Vadovics Edina / GreenDependent Intézet

Képek és ábrák forrása: GreenDependent ©, canva.com

Ajánlom másnak

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok