fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A gyermekeket is mérgezi a háztartási rovarirtó

| Tudatos Vásárló

Egy francia vizsgálat kimutatta, hogy a háztartási rovarirtó-szerek használata megduplázza egyes betegségek kialakulásának valószínűségét.

Van jobb megoldás is

Nem kell veszélyes, kiszámíthatatlan következményekkel járó, s a saját egészségedre is veszélyes mérgeket használnod. Akár hangya, akár csótány, akár szúnyog: a különböző rovaroktól környezet- és egészségkímélő módon is megszabadulhatsz. Nézz körül a TudatosVásárló.hu praktikus ötletei között és küldj te magad is további tippeket!

Már korábbi tanulmányokban is felmerült, hogy a háztartási rovarirtó-szerek használata hozzájárulhat a gyermekek leggyakoribb daganatos megbetegedéseinek (leukémia, limfóma) kialakulásához. Egy francia vizsgálat szerint azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyja a terhesség során ilyen rovarirtó szereket használt, kétszeres valószínűséggel alakul ki leukémia (AL) és non-Hodgkin limfóma (NHL). (Ezen betegségek általános kialakulási valószínűsége a gyermekeknél egyébként évi néhány ezred százalék.)

A kutatók 1060 daganatos és 1681 egészséges gyermek környezeti adatait elemezték. A vizsgálatba igyekeztek minél több beteg gyermeket bevonni, a kontrolcsoportot a beteg gyermekek kor és nem szerinti eloszlásának megfelelően állították össze. A vizsgálatok kiértékelése során figyelembe vettek egyéb tényezőket is (családi daganatos megbetegedések száma, szoptatás). A gyermekek daganatos megbetegedésének számát összevetették a háztartási rovarirtóknak, a háziállatok bolhairtóinak és a kerti növényvédő szereknek az anya terhessége alatti felhasználási gyakoriságával.

A beteg gyermekek szüleinek több mint 50%-a legalább egy alkalommal használt rovarirtókat a terhesség során, míg az egészséges gyermekek családjában 40% alatt volt ez az arány. Ha az édesanya maga használta ezeket a szereket, az 2,1-szeresére, illetve 1,8-szorosára növelte a betegségek (AL, NHL) kialakulásának valószínűségét. Az egyes betegségtípusok más-más arányban növekedtek a permetezés hatására, és itt is számított, hogy melyik szülő használta a készítményt. A rovarirtó szerek használata miatt jelentkező kockázat azonban a gyermekek növekedésével nem csökkent.

 

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2007. decemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] Mooshie Youbari, Big Fat Rat

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok