fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Gyerekekre veszélyes mágneses játékokat talált az NFH

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mágneses játékokat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriuma. Két termék forgalmazását kellett megtiltani, mert súlyos sérülést okozhatnak. 

Veszélyes lehet, ha egy játék túl erős mágnest tartalmaz, mert ha gyerek véletlenül lenyeli, és a szervezetébe egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, ami végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhat. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.

 

A nemzetközi adatok szerint a legtöbb ilyen baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történik. Az esetek több mint 80%-ban mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okoztak sérülést. Számos esetben sebészeti beavatkozással lehetett a mágneseket a bélrendszerből eltávolítani. A magyarországi gyermekkorházakban is találkoztak már hasonló esettel.

A vizsgált játékok listája itt elérhető.

Nagyon fontos szabály ezeknél a termékeknél, hogy a mágnes megfelelően legyen rögzítve a játékra, azaz ne lehessen könnyen leszedni.

A játékokra szerelt mágnesre speciális szabály vonatkozik. Fontos követelmény, például hogy nem lehetnek az előírtnál erősebbek. (az ún. fluxusindex maximum 50 kG2mm2 lehet). A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a baleseteket olyan mágnesek okozták, amelyek az előírtnál erősebbek voltak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mechanikai és műszaki laboratóriumában vizsgált 10 játékból 2 esetben állapították meg a szakemberek, hogy veszélyesek lehetnek.

Az egyik játék egy mágneses darts, amelynél a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész. A mágnesesfluxus-indexe pedig 50 helyett 311 kG2mm2- azaz a megengedett több mint a hatszorosa.  

A másik játék egy mágneses építő készlet volt, amelynél már a készlet eleve tartalmazott könnyen lenyelhető mágneses alkatrészt. A mágnesesfluxus-indexe 119,78 kG2mm2, tehát itt is a megengedett érték többszöröse volt kimutatható.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat. A tavalyi évhez képest viszont egyértelmű javulás tapasztalható. A 2014-es vizsgálatban ugyanis a játékok 43%-a tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest.

 

Forrás: NFH

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok