fbpx

E 524 – Nátrium-hidroxid

Egyéb elnevezések

nátronlúg, marónátron


Leírás

A nátrium-hidroxid oldatát nátronlúgnak, szilárd formáját marónátronnak is nevezik. Nagyon erősen bázikus anyag. Bázisos jellegéből kifolyólag képes a savak semlegesítésére, ezért a nátrium-hidroxidot az élelmiszeriparban a savfok (pH-érték) beállítására és stabilizálására használják. A nátrium-hidroxid ezenkívül keményítő és fehérjék feltárására is alkalmazható.

Ha a péksütemények tésztáját nátrium-hidroxiddal kezelik, reagál a kelesztés során keletkező szén-dioxiddal, és nátrium-karbonátot képez. Ez a vegyület okozza bizonyos péksütemények (ropi, sósperec) jellegzetes ízét.

Előállítás

A nátrium-hidroxidot elektolízis útján nátrium-kloridból nyerik.

Használat

A nátrium-hidroxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 524 egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Péksütemények
• Kakaómassza
• Olíva
• Fűszerek

Biztonság

A nátrium-hidroxid veszélytelennek számít.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás