
E 442 – Ammónium-foszfatidok
Leírás
Az ammónium-foszfatidok a glicerin (E 422) zsírsavakkal és foszforsavval történő észterezésekor keletkeznek. A különféle összetételű vegyületek különösen alkalmasak arra, hogy a víz- és zsíroldható anyagokat egyenletesen keverékben tartsák. Emulgálóhatását például a csokoládé gyártáskor használják, hogy javítsák annak folyékonyságát.
Előállítás
Az ammónium-foszfatidok előállításának kiinduló anyagai az étkezési zsírok, amelyeket foszfor-pentoxiddal és ammóniával reagáltatnak.
Használat
Az ammónium-foszfatidok kizárólag kakaó- és csokoládékészítményekhez engedélyezettek. A felhasználható legmagasabb mennyiség 10 g/kg.
Biztonság
Az ammónium-foszfatidok veszélytelennek számítanak.
A szervezetben a zsírsavakhoz hasonlóan lebomlanak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
30 mg/kg