
E 422 – Glicerin
Leírás
A zsírok alapvető alkotóelemeként a glicerin minden élő sejtben megtalálható. Kémiai szempontból az alkoholokhoz tartozik, enyhén édes íze van. Vízkötő tulajdonsága miatt az élelmiszerek kiszáradásának gátlására használják.
Előállítás
A glicerint kémiai úton propilénből szintetizálják. Növényi olajokból is nyerhető, erre főként a kókuszolajat alkalmazzák.
Használat
A glicerin az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ezalól csak a kezeletlen élelmiszerek a kivételek és néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A glicerint egyebek mellett a következő termékekben használják:
• Húskészítmények
• Rágógumi
• Bevonatok
• Kakaó- és csokoládékészítmények
A glicerin ezenkívül más adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként is alkalmazható.
Biztonság
A glicerin veszélytelennek számít.