E 422 – Glicerin

Leírás

A zsírok alapvető alkotóelemeként a glicerin minden élő sejtben megtalálható. Kémiai szempontból az alkoholokhoz tartozik, enyhén édes íze van. Vízkötő tulajdonsága miatt az élelmiszerek kiszáradásának gátlására használják.

Előállítás

A glicerint kémiai úton propilénből szintetizálják. Növényi olajokból is nyerhető, erre főként a kókuszolajat alkalmazzák.

Használat

A glicerin az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ezalól csak a kezeletlen élelmiszerek a kivételek és néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A glicerint egyebek mellett a következő termékekben használják: 
• Húskészítmények
• Rágógumi
• Bevonatok
• Kakaó- és csokoládékészítmények

A glicerin ezenkívül más adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként is alkalmazható.

Biztonság

A glicerin veszélytelennek számít.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!