E 413 - Tragantmézga

Leírás

A tragant növényi nedv, az Ázsiában honos Astragalus nemzetségbe tartozó cserjék ágaiból és törzséből származik. A nedv két igen komplex szénhidrátot tartalmaz, amelyek hatalmas vízkötő képességgel rendelkeznek.

A tragant már igen csekély mennyiségben sűrűvé teszi a folyadékokat. Ez a viszkozitás erős savak és hő hatására is stabil marad. A tragantot mindenekelőtt savanyú élelmiszerekhez használják, emellett különleges molekulafelépítése miatt emulziók stabilizálására is alkalmas. Mivel előállítása nagyon nehézkes és drága, a tragantot csak akkor használják, ha semelyik másik növényi sűrítőanyag nem alkalmazható.

Előállítás

Traganttartamú növényekből, elsősorban az Astragalus gummifer törzséből és ágaiból cseppenként nyerik ki a növényi nedvet. A cseppeket összegyűjtik és tisztítják, hogy megfeleljen az élelmiszeradalékok iránt támasztott tisztasági kritériumoknak.

Használat

A tragantmézga az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.

Különösen a következő termékekben fordulhat elő:
• Levesek, szószok és majonéz
• Készételek, sütemény
• Süteménytöltelékek
• Fagylalt és desszert

A tragantot ezenkívül hordozóanyagként is használják más adalékanyagokhoz.

Biztonság

A tragant állatkísérletekben erős allergénnek bizonyult.

Enyhén hashajtó hatású, a szervezet nem tudja hasznosítani.

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében