
E 350 – Nátrium-malát
Leírás
A nátrium-malát az almasav (E 296) nátriumsója. Az almasavhoz hasonlóan a malátok minden élő sejtben megtalálhatóak.
Előállítás
A nátrium-malátot kémiai reakcióval almasavból állítják elő.
Használat
A nátrium-malát az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.
Az E 350 főként a következő élelmiszerekben engedélyezett:
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Citromlé (max. 350 mg/kg)
Biztonság
A malátok veszélytelennek számítanak.