
E 302 – Kálcium-L-aszkorbát
Leírás
A kálcium-L-aszkorbát az aszkorbinsav (E 300) kálciumsója. Antioxidánsként, lisztjavításra, élelmiszerek színstabilizálására, vitaminozására használják.
Előállítás
A kálcium-L-aszkorbátot aszkorbinsavból kémiai reakcióval gyártják. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
Használat
Az aszkorbátok mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amely a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosítható.
Aszkorbinsav főként a következő termékekben fordul elő:
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Fagyasztott vagy szárított burgonyatermékek
• Gyümölcslevek és -nektárok
• Lekvárok, dzsemek
• Hústermékek, felvágottak
• Kenyér, sütőipari adalékok
• Bor, sör
Számos élelmiszert, köztük italokat és édességeket azért dúsítanak aszkorbinsavval illetve aszkorbátokkal, hogy vitamintartalmukat növeljék.
Csak abban az esetben lehet az élelmiszert C-vitamin forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 12 mg C-vitamint tartalmaz.
Ha a termékben ennek a mennységnek legalább a kétszerese van akkor „vitaminban gazdag" jelölés alkalmazható rá .
Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni.
Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor Kálcium-L-aszkorbátként kell jelölni az összetevők között.
Biztonság
Az aszkorbát veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik.
Hosszútávú erős túladagolás az állatkísérletekben vesekőképződést okozott. Ezért az oxálsav a felelős, amely az aszkorbinsav bomlásakor a szervezetben képződik.