E 290 - Szén-dioxid

Leírás

A szén-dioxid színtelen, szagtalan az egész földfelszínen elterjedt gáz.

Az élelmiszeriparban többek között csomagológázként használják. A szén-dioxidot gyakran nitrogénnel keverve fújják bele a csomagolásba, hogy onnan az oxigént kiszorítsák. Így meg lehet gátolni az oxigén miatt bekövetkező romlási folyamatokat, például a színvesztést, az aroma és az állomány bomlását. Ilyen légkörben az oxigént igénylő baktériumok sem tudnak szaporodni.

Emellett a szén-dioxid a csomagolt élelmiszer felszínét enyhén savassá teszi, és ez is hat a mikroorganizmusok ellen. Az italokban a szén-dioxid az eltarthatóságért, illetve a frissítő érzést nyújtó pezsgésért felel. Szén-dioxid keletkezhet erjesztés során is, mint a sör és a pezsgő esetében, de adagolható utólag is, ahogy ez a frissítő italoknál történik.

A szilárd halmazállapotú szén-dioxidot – a szárazjeget – hűtő és fagyasztó közegként alkalmazzák, de extrakciós szerként segíti aromák kivonását, fűszerek kinyerését és a kávé koffeinmentesítését is.

Előállítás

A szén-dioxid természetes forrásból származik. Emellett olyan gázkeverékekből is kinyerhető, amelyek a koksz elégetése során, illetve a földgáz- és a kőolajipar kémiai folyamataiban szabadulnak fel. Ezeket a gázkeverékeket megfelelő eljárásokkal tisztítják.

Használat

A szén-dioxid mennyiségi korlátozás nélkül használható kivétel nélkül az összes élelmiszerhez.

Többek között a következő termékekben található meg:
• Frissítő italok és ásványvizek
• Snacktermékek
• Friss hús és sajt csomagolása
• Kávé
• Fűszerek

Biztonság

A szén-dioxid veszélytelennek számít.

Figyelem!

  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik









  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében