fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Decembertől a garantált le- és feltöltési sebességet is hirdetni kell

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Egy új kormányrendelet változást hozhat a hazai internetszolgáltatás színvonalát rontó problémák terén.Az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeiről szóló 229/2008-as kormányrendelet szerint az internetszolgáltatóknak nemcsak vállalniuk és mérniük kell a garantált le- és feltöltési sebességet, hanem a vállalt értékeket az adott díjcsomagnál, a sávszélességgel együtt nyilvánosságra kell hozniuk. Az új szabály december közepén lép életbe, ettől kezdve a hirdetésekben is kötelező lesz a garantált le- és feltöltési sebesség feltüntetése. Korábban a szolgáltatók a garantált értékeket ugyanis csak az általános szerződési feltételeikben adták meg, de ott sem feltétlenül egy helyen az elvi maximumot tükröző értékkel.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy a földfelszíni, a műholdas és a kábeles technológia esetében is vállalniuk kell az előfizetői szerződések alapján nyújtott digitális televíziós szolgáltatások üzemeltetőinek a szolgáltatás minőségére vonatkozó célértékeket – hasonlóan ahhoz, ahogy azt jelenleg is teszik az analóg szolgáltatók. Szintén változás a korábbiakhoz képest, hogy a mobiltelefon-szolgáltatóknak célértéket kell vállalniuk a saját hálózaton belül küldött és fogadott SMS-ekre és MMS-ekre.

A legtöbb probléma egyébként az előfizetők által igénybe vehető szolgáltatások ést az ügyintézés területén is az internetszolgáltatással van. Somodi Attila, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) központi piacfelügyeleti osztályvezetője ezt a hazai internetszolgáltatás gyors növekedésével és az elaprózódott piaccal magyarázza, ami miatt a piac bővülésével járó feladatokkal a szolgáltatók nem tudnak lépést tartani. A panaszok jelentős részét a sávszélességgel kapcsolatos problémák jelentik, amelyekre az NHH reményei szerint az új kormányrendelet, a garantált le- és feltöltési sebességre vonatkozó adatok közzététele megoldást fog jelenteni.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára