Találat a #GoEAThical, #Klímaváltozás, #ofof, #pálmaolaj címkére
Cikkek rendezése
BOLYGÓ, FOGYASZTÓ
Felmérték: a bőrükön érzik a környezeti problémákat a magyarok
A magyarok 80 százaléka egyet gondol arról, kinek a felelőssége a környezetvédelem. Kiderült az is, mit tartunk hazánkban a legsúlyosabb környezeti problémáknak – derül ki egy friss országos, reprezentatív kutatásból.
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT
Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért
Az élelmiszer-ellátási láncok felelősek az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért, ez az arány Magyarországon ugyanennyi: 34%. A közvetlen termelés mellett a csomagolás, szállítás és hűtés is komolyan terhelést jelent. Az Európai Unió világviszonylatban a 4. legnagyobb kibocsátó. Ezeket állítja egy a Nature Food című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány.
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Fenntarthatósági jelölést kaphatnak az élelmiszerek, Franciaországban
Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Bio-gazdálkodás: Magyarország a világ legdinamikusabban fejlődő országai között
A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarország az ökológiai-gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a 10. legdinamikusabban fejlődő ország a világon. A területarányt nézve az európai középmezőnyben vagyunk, a megtermesztett bio élelmiszer nagyrészét viszont, sajnos, nem mi esszük meg.
KONYHA ÉS KERT
Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük?
Egyre többen gyűjtik itthon a használt étolajat. A MOL-kutak és a Coop áruházak mellett a gyűjtésbe néhány hónapja bekapcsolódott ALDI szerint népszerű a kezdeményezés, különösen Budaörsön és Székesfehérváron adnak le nagy mennyiségű olajat a vásárlók. Összeszedtük, mit tehetünk tudatos fogyasztóként még azelőtt, hogy leadjuk a használt olajat. Hányszor használjuk újra? Miben-hogy tároljuk?
KONYHA ÉS KERT
Munch.hu: 75 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzték meg
A Highlights of Hungary idei jelöltjei között új fenntarthatósági kezdeményezésekre is szavazhatunk, közöttük a Munch.hu-ra. Az élelmiszerpazarlás ellen létrehozott weboldalon és applikációval olyan ételeket rendelhetünk éttermektől, pékségekből, boltoktól és szállodáktól kedvezményesen, amelyek különben a kukában végeznék.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ
Fenntartható forrásból származó kakaót és kávét ígér termékeiben a Nestlé
A Nestlé 2050-re nettó zéró kibocsátást vállalt, ennek elérése érdekében 2030-ra felére csökkenti karbonkibocsátását. A vállalás részeként már 2025-től a termékeihez felhasznált összes kávét és kakaót fenntartható forrásból fogja beszerezni – írják közelményükben.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
40 család kap tőlük friss zöldséget Szeged környékén – bemutatjuk a Bio Pipacs közösségi gazdaságát
- #bioélelmiszer
- #GoEAThical
- #Helyi élelmiszer
- #közösségi gazdaság bemutatkozás
- #OurFoodOurFuture
- #Zöldség-gyümölcs
A gazdaságokban télen sem áll meg az élet, de talán kisebb a sürgés-forgás. Ezért kerestük meg most a pusztaszeri Bio Pipacs közösségi gazdaságot, ahol Arnoldék több mint 40 családot látnak el biozöldséggel.
ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Ha emberibb világot akarsz: fairtrade banán
A banántermelő országokban számos gazda él teljes szegénységben a túlságosan alacsony bevétel miatt. Túlhajszoltság, egészségre ártalmas munkakörülmények, környezetpusztítás és gyerekmunka az ára annak, hogy mi Európában olcsó banánhoz juthassunk.
BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Még az MSC-védjegy sem garantálja, hogy fenntartható halat veszünk, állítja egy francia vizsgálat
Az európai uniós vizeken – elvben – a közös halászati politika biztosítja, hogy unokáink életében is legyen élet a kontinenst körülvevő tengerekben. Egy francia fogyasztói szervezet boltokban és piacokon vizsgálta a friss tengeri halak eredetét, és azt állítják, semmilyen módon nem javult a halászati gyakorlat, még az MSC-logó sem garancia arra, hogy a hal fenntartható […]