fbpx
ECO score fenttarthatósági jelölés élelmiszer

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Fenntarthatósági jelölést kaphatnak az élelmiszerek, Franciaországban

Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének  mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése.

Az Eco-score színeket (sötétzöldtől pirosig) és betűket (A-tól E-ig, ahol „A” a legjobb minőséget jelenti) használ a környezeti hatások jelzésére.

tudatos vásárlók egyesülete SZJA 1%

Az öko-pontszám kiszámítása az Agribalyse környezeti adatbázis adatai alapján történik, amit a Francia Ökológiai Ügynökség (ADEME) és a Francia Agronómiai és Környezetvédelmi Intézet (INRAE) készített. Az Agribalyse adatai az életciklus-értékelési módszeren (life-cycle assessment, LCA) alapulnak: számszerűsítik az áru környezetre gyakorolt hatását annak teljes életciklusa alatt a termeléstől, a szállításon és csomagoláson át a termék használatáig és a használat után keletkező hulladék hasznosításáig vagy kezeléséig.  terjedő szakaszt. Az Eco-score 14 fő környezeti mutatót vesz figyelembe, mint az éghajlatváltozás, vízminőség, levegőminőség, talajra gyakorolt hatás, stb. – mindezt az Európai Bizottság „Termékek környezeti lábnyoma” projektjének ajánlása szerint.

ECO score fenttarthatósági jelölés élelmiszer

LCA -kritikus hangok

Az LCA-módszernek vannak azonban korlátai: a módszer kritikusai szerint a szokásos LCA-indikátorok nem megfelelően tükrözik az összes környezeti tényezőt, és az élelmiszerek esetében ez különösen igaz, gondoljunk a mezőgazdasági vízfogyasztásra, a szén talajban történő tárolására és felszabadítására, a permetezőszerek egészségre gyakorolt hatására, valamint a biológiai sokféleségre.

Ezért 2020 decemberében francia civil szervezetek (köztük az UFC – Que Choisir, valamint néhány környezetvédelmi szervezet, állatvédelmi csoport és mezőgazdasági szakszervezet) aggodalmuknak adtak hangot az LCA-módszer egyedüli alkalmazásával az élelmiszerek környezetre gyakorolt hatásainak mérésére. Leginkább azzal érveltek, hogy az LCA-megközelítés az intenzív mezőgazdasági termelési módoknak kedvez azáltal, hogy nem veszi kellőképpen figyelembe a permetezőszerek használatát és azok biológiai sokféleségre gyakorolt hatásait. Ezen kívül azzal is az említett termelési formáknak kedvez, hogy az élelmiszer környezeti hatását 1 kg/l egységre vonatkoztatja. Ennek következtében az öko gazdaságok és a szabad tartású rendszerek gyakran rosszabb eredményeket érnek el, mint az intenzívebb mezőgazdasági módok. A szervezetek azt kérik, más mutatókat is építsenek be az élelmiszerek környezeti pontszámába, s ezzel javítsanak az LCA megközelítés elfogultságán.

Eco-score – jutalmazza az öko-gazdálkodást

Ezzel szemben az új öko-pontozási rendszer megpróbálja az LCA-módszer korlátait ellensúlyozni azzal, hogy az LCA-alapú pontszámot módosítja bónusz-, és büntetőpontok alkalmazásával. Az Eco-score rendszere értékeli a termelés, előállítás módját, így például az ökológiai címkével ellátott élelmiszerek extra pontokat kapnak.

Az összetevők eredetét is beszámítja, értékeli például a szállítás módját és a termelő országok környezeti politikáját. A rendszer figyelembe veszi az olyan összetevők jelenlétét, amelyek jelentős negatív hatással vannak a biodiverzitásra és az ökoszisztémákra (pl. az erdőirtásért felelős, nem tanúsított pálmaolajat tartalmazó termékek büntetőpontot kapnak), valamint a csomagolás fenntarthatóságát.

Az Eco-score fokozatosan jelenik meg az élelmiszer-címkéken, de online is elérhető élelmiszer-szkennelő alkalmazásokon keresztül.


FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült, az Európai Unió  #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás