fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fenntarthatósági jelölést kaphatnak az élelmiszerek, Franciaországban

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
ECO score fenttarthatósági jelölés élelmiszer

Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének  mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése.

Az Eco-score színeket (sötétzöldtől pirosig) és betűket (A-tól E-ig, ahol „A” a legjobb minőséget jelenti) használ a környezeti hatások jelzésére.

tudatos vásárlók egyesülete SZJA 1%

Az öko-pontszám kiszámítása az Agribalyse környezeti adatbázis adatai alapján történik, amit a Francia Ökológiai Ügynökség (ADEME) és a Francia Agronómiai és Környezetvédelmi Intézet (INRAE) készített. Az Agribalyse adatai az életciklus-értékelési módszeren (life-cycle assessment, LCA) alapulnak: számszerűsítik az áru környezetre gyakorolt hatását annak teljes életciklusa alatt a termeléstől, a szállításon és csomagoláson át a termék használatáig és a használat után keletkező hulladék hasznosításáig vagy kezeléséig.  terjedő szakaszt. Az Eco-score 14 fő környezeti mutatót vesz figyelembe, mint az éghajlatváltozás, vízminőség, levegőminőség, talajra gyakorolt hatás, stb. – mindezt az Európai Bizottság „Termékek környezeti lábnyoma” projektjének ajánlása szerint.

ECO score fenttarthatósági jelölés élelmiszer

LCA -kritikus hangok

Az LCA-módszernek vannak azonban korlátai: a módszer kritikusai szerint a szokásos LCA-indikátorok nem megfelelően tükrözik az összes környezeti tényezőt, és az élelmiszerek esetében ez különösen igaz, gondoljunk a mezőgazdasági vízfogyasztásra, a szén talajban történő tárolására és felszabadítására, a permetezőszerek egészségre gyakorolt hatására, valamint a biológiai sokféleségre.

Ezért 2020 decemberében francia civil szervezetek (köztük az UFC – Que Choisir, valamint néhány környezetvédelmi szervezet, állatvédelmi csoport és mezőgazdasági szakszervezet) aggodalmuknak adtak hangot az LCA-módszer egyedüli alkalmazásával az élelmiszerek környezetre gyakorolt hatásainak mérésére. Leginkább azzal érveltek, hogy az LCA-megközelítés az intenzív mezőgazdasági termelési módoknak kedvez azáltal, hogy nem veszi kellőképpen figyelembe a permetezőszerek használatát és azok biológiai sokféleségre gyakorolt hatásait. Ezen kívül azzal is az említett termelési formáknak kedvez, hogy az élelmiszer környezeti hatását 1 kg/l egységre vonatkoztatja. Ennek következtében az öko gazdaságok és a szabad tartású rendszerek gyakran rosszabb eredményeket érnek el, mint az intenzívebb mezőgazdasági módok. A szervezetek azt kérik, más mutatókat is építsenek be az élelmiszerek környezeti pontszámába, s ezzel javítsanak az LCA megközelítés elfogultságán.

Eco-score – jutalmazza az öko-gazdálkodást

Ezzel szemben az új öko-pontozási rendszer megpróbálja az LCA-módszer korlátait ellensúlyozni azzal, hogy az LCA-alapú pontszámot módosítja bónusz-, és büntetőpontok alkalmazásával. Az Eco-score rendszere értékeli a termelés, előállítás módját, így például az ökológiai címkével ellátott élelmiszerek extra pontokat kapnak.

Az összetevők eredetét is beszámítja, értékeli például a szállítás módját és a termelő országok környezeti politikáját. A rendszer figyelembe veszi az olyan összetevők jelenlétét, amelyek jelentős negatív hatással vannak a biodiverzitásra és az ökoszisztémákra (pl. az erdőirtásért felelős, nem tanúsított pálmaolajat tartalmazó termékek büntetőpontot kapnak), valamint a csomagolás fenntarthatóságát.

Az Eco-score fokozatosan jelenik meg az élelmiszer-címkéken, de online is elérhető élelmiszer-szkennelő alkalmazásokon keresztül.


FV-19 pályázat logoofof, ökokörEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült, az Európai Unió  #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társfinanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok