Találat a #bioélelmiszer, #GoEAThical, #OurFoodOurFuture, #veszélyes vegyszerek címkére
Cikkek rendezése
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Le vagyunk maradva az újratölthető üvegek hasznosításában
2023 közepétől vezetik be itthon az italok csomagolásának betétdíjas rendszerét. Jelen állás szerint a rendszer inkább a begyűjtést fogja szorgalmazni, nem teszi kötelezővé például az újratöltést. Pedig a palackok újrahasználata az egyszerű újrahasznosításnál nagyobb mértékben csökkentené a környezetterhelést.
Baba-mama, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Az igazság odaát van – olvasd el a feliratokat és a tápérték táblázatot
Állandó időhiánnyal küzdve a modern fogyasztó gyakran úgy választ az élelmiszerek között, hogy a termék csomagolásának csak az elejét nézi meg, ami valójában a termék hirdetési felülete. Ritkábban ellenőrzi az összetevőket és a tápérték táblázatot a hátoldalon. Érthető? Igen. Ajánljuk? Nem.
KONYHA ÉS KERT, KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
A bevásárlóközösségek felé fordultak a fogyasztók a járvány miatt
Mi az a három ok, ami miatt egyértelműen nőtt a népszerűsége a helyi élelmiszernek, melyek a legkedveltebb beszerzési formák a vészhelyzetben? Erre ad választ a Lo-Káli kutatócsoport és a Közgazdaság-és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatása.
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT
Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért
Az élelmiszer-ellátási láncok felelősek az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért, ez az arány Magyarországon ugyanennyi: 34%. A közvetlen termelés mellett a csomagolás, szállítás és hűtés is komolyan terhelést jelent. Az Európai Unió világviszonylatban a 4. legnagyobb kibocsátó. Ezeket állítja egy a Nature Food című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány.
Baba-mama, Zöld Otthon mindenkinek
Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között
Egy svéd kutatás összefüggést mutatott ki a szintetikus vegyi anyagok egy csoportjának, a PFAS-eknek való kitettség és a terhesség korai szakaszában bekövetkező vetélés között. A PFAS-k mára majdnem minden ember vérkeringéséből kimutathatók és súlyos betegségeket okoznak. Összefüggésük a vetéléssel elkeserítő, de cseppet sem meglepő.
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Itt a lista arról, mennyire fenntarthatóak a világ vezető vegyipari cégei
A ChemScore a világ vezető vegyipari cégeit értékeli aszerint, mit tesznek veszélyes vegyianyag-lábnyomuk csökkententése érdekében. A 2020-as változat már ingyenesen hozzáférhető. Ha megnézzük, kiderül, hogy még a legjobb is csak közepesen teljesít, de hol állnak az itthon is ismert vegyi cégek?
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Fenntarthatósági jelölést kaphatnak az élelmiszerek, Franciaországban
Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése.
KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
Bio-gazdálkodás: Magyarország a világ legdinamikusabban fejlődő országai között
A legfrissebb nemzetközi adatok szerint Magyarország az ökológiai-gazdálkodásba vont területek bővülését tekintve a 10. legdinamikusabban fejlődő ország a világon. A területarányt nézve az európai középmezőnyben vagyunk, a megtermesztett bio élelmiszer nagyrészét viszont, sajnos, nem mi esszük meg.
KONYHA ÉS KERT
Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük?
Egyre többen gyűjtik itthon a használt étolajat. A MOL-kutak és a Coop áruházak mellett a gyűjtésbe néhány hónapja bekapcsolódott ALDI szerint népszerű a kezdeményezés, különösen Budaörsön és Székesfehérváron adnak le nagy mennyiségű olajat a vásárlók. Összeszedtük, mit tehetünk tudatos fogyasztóként még azelőtt, hogy leadjuk a használt olajat. Hányszor használjuk újra? Miben-hogy tároljuk?
KONYHA ÉS KERT
Munch.hu: 75 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzték meg
A Highlights of Hungary idei jelöltjei között új fenntarthatósági kezdeményezésekre is szavazhatunk, közöttük a Munch.hu-ra. Az élelmiszerpazarlás ellen létrehozott weboldalon és applikációval olyan ételeket rendelhetünk éttermektől, pékségekből, boltoktól és szállodáktól kedvezményesen, amelyek különben a kukában végeznék.