Találat a #balkonkert, #élet a városban, #, #GoEAThical, #ofof címkére
Cikkek rendezése
BABA-MAMA, BOLYGÓ, ETIKUS KERESKEDELEM, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT, KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS, Zöld Otthon mindenkinek
Wekerlei Közös kávézó és konyha: az igazi zero waste hely
Szezonális, vegán ételek szó szerint helyi alapanyagból Budapest közepén. Zöldségkosár átadó pont, vetőmag és palánta csere-bere helyszín. Helyi alapanyagok minden szinten, még a berendezés lomtalanításból származó helyi bútorokból, ablaktáblákból készült. A wekerlei Közös kávézó és konyhában jártunk, amely nemrég elnyerte a Felelős gasztrohős díját a fenntartható és szociálisan érzékeny vendéglátóhelyek versenyén.
BABA-MAMA, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
Veszélyes vegyi anyagokat találtak műanyagmentes tányérokban, szívószálakban
Számos egyszer használatos műanyag termék használata lesz tiltva az EU-ban 2021 júliusától, így Magyarországon is, alternatív megoldásokra lesz szükség. A műanyag szívószálak, evőeszközök és tányérok zöld alternatíváit vizsgálták fogyasztói szervezetek négy országban.
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő – mi a különbség?
Európában két spanyolországnyi területen termesztünk olyan élelmiszert, ami a szemétbe kerül, Magyarországon évente átlagosan 65 kg élelmiszert dobunk a szemetesbe. Az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez fontos tisztában lennünk azzal, mi a minőségmegőrzési és mi a fogyaszthatósági idő. Mennyire kell komolyan vennünk ezeket a dátumokat?
BABA-MAMA, DIVAT, FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT, Zöld Otthon mindenkinek
15 kipróbált tipp takarékoskodáshoz a legnagyobb brit fogyasztói szervezettől
Készpénzzel való fizetéstől az akciós polcokon át az éhségig – a legnagyobb brit fogyasztói szervezet, a Which? nemrégiben arra kérte olvasóit, küldjék meg neki bevált spórolási praktikáikat. A beküldött válaszokból a fogyasztói szervezet összeállította top 15 tippjét takarékoskodáshoz, amit mi kiegészítettünk.
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Le vagyunk maradva az újratölthető üvegek hasznosításában
2023 közepétől vezetik be itthon az italok csomagolásának betétdíjas rendszerét. Jelen állás szerint a rendszer inkább a begyűjtést fogja szorgalmazni, nem teszi kötelezővé például az újratöltést. Pedig a palackok újrahasználata az egyszerű újrahasznosításnál nagyobb mértékben csökkentené a környezetterhelést.
KONYHA ÉS KERT
Top 5 balkonkertész baki, amibe kezdőként magról neveléskor belefuthatunk
Ha nem akarunk feleslegesen pénzt kidobni és növelni ökológiai lábnyomunkat az elhibázott döntésekkel, érdemes tudatosan belekezdeni a palánta nevelésbe! Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertészet-oktatójának tanácsai.
KONYHA ÉS KERT, KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS
A bevásárlóközösségek felé fordultak a fogyasztók a járvány miatt
Mi az a három ok, ami miatt egyértelműen nőtt a népszerűsége a helyi élelmiszernek, melyek a legkedveltebb beszerzési formák a vészhelyzetben? Erre ad választ a Lo-Káli kutatócsoport és a Közgazdaság-és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatása.
BOLYGÓ, KONYHA ÉS KERT
Az élelmiszeripar felel a globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért
Az élelmiszer-ellátási láncok felelősek az emberi eredetű globális üvegházgáz-kibocsátás több mint harmadáért, ez az arány Magyarországon ugyanennyi: 34%. A közvetlen termelés mellett a csomagolás, szállítás és hűtés is komolyan terhelést jelent. Az Európai Unió világviszonylatban a 4. legnagyobb kibocsátó. Ezeket állítja egy a Nature Food című folyóiratban nemrég közzétett tanulmány.
FOGYASZTÓ, KONYHA ÉS KERT
Fenntarthatósági jelölést kaphatnak az élelmiszerek, Franciaországban
Új öko pontozási rendszert hoztak létre független civil szervezetek Franciaországban. A tápanyagértekek jelölésének mintájára létrehozott Eco-score célja az élelmiszerek környezeti hatásainak megmutatása, ezzel pedig a fenntartható fogyasztás megkönnyítése.