fbpx
Wekerlei Közös kávézó és konyha: az igazi zero waste hely

| Tudatos Vásárló Andacs Noémi

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Wekerlei Közös kávézó és konyha: az igazi zero waste hely

Szezonális, vegán ételek szó szerint helyi alapanyagból Budapest közepén. Zöldségkosár átadó pont, vetőmag és palánta csere-bere helyszín. Helyi alapanyagok minden szinten, még a berendezés lomtalanításból származó helyi bútorokból, ablaktáblákból készült. A wekerlei Közös kávézó és konyhában jártunk, amely nemrég elnyerte a Felelős gasztrohős díját a fenntartható és szociálisan érzékeny vendéglátóhelyek versenyén.

Mintha a nagyihoz ugrottunk volna be

Ebédidő van. Jönnek mennek a vendégek a Wekerlei Kispiac melletti Közös kávézóban. Van, aki többrekeszes ételhordóban viszi az ebédet a népes családnak. Mások egyszemélyes adagot visznek. A kávézó előtti kiülős helyek is hamar megtelnek. A pult mögött Bori és Krisztián sürgölődik – ma ők a szakácsok. Mindenkihez van egy kedves szavuk, és nem fukarkodnak az információval. A vendégek úgy mennek el, hogy tudják, honnan van az alapanyag a mai ebédhez, miért éppen ez a mai menü, van-e benne allergizáló összetevő. Családias a hangulat. Mintha a nagyihoz ugrottunk volna be, hogy felpakoljon házi finomságokkal, talán azzal a különbséggel, hogy a nagyinál valószínűleg húst kapnánk hússal. A Közösben viszont minden étel vegán és szezonális alapanyagból készül.

Wekerlei Közös kávézó és konyha: az igazi zero waste hely

Az Átalakuló Wekerle tagjai 2020 nyarán nyitották meg a felújított Kispiac melletti Közös kávézót és konyhát. A járvány és a karantén egy kicsit átszabták az eredeti terveket, de szerencsére a kis hely talpon maradt, és egy év után új lendülettel folytatják. „Mivel a piac miatt amúgy is sokan megfordulnak itt, szerettünk volna egy helyet, ahol lehetőség van közösségi programokra. Fontos volt, hogy az Átalakuló Wekerle szellemiségében olyan helyet teremtsünk, amely segíti a klímaváltozás iránt érzékeny embereket, bemutatja, hogy milyen alkalmazkodási lehetőségek vannak – tudtuk meg Tracey Wheatleytől, az Átalakuló Wekerle egyik alapítójától.

 

Wekerlei Közös kávézó és konyha: az igazi zero waste hely

És hogy miért vegán? Mivel a Kispiacon nem csak „kommersz, nagybani” alapanyagokkal, de különleges zöldségekkel, fűszernövényekkel és más alapanyagokkal is találkoznak a vásárlók, a Közösben szerették volna megmutatni, milyen változatos dolgok készíthetők ezekből. Innen jött a vegán konyha ötlete. “Gyakorlatilag a vendéglátással teremtenénk meg az anyagi hátteret a közösségi hely működtetéséhez. Ugyanakkor az ételeken keresztül egyfajta szemléletformálás is zajlik, hiszen megmutatjuk, hogy lehet egészséges és finom ételt készíteni szezonális, vegán alapanyagból, úgy is, hogy elkerüljük a divatos, távolról érkező szuperfoodokat. Itt nem használunk avokádót és pálmaolajat sem” – magyarázza Tracey.

Helyi alapanyagok levesben, berendezésben

Az alapanyagok nagy részét Cegléd környéki kistermelőtől és a Zsámboki biokerttől szerzik be. Budapest viszonylatban igazi ritkaság és külön érdekesség, hogy

szó szerint helyben termelt zöldségből is főznek.

Tracey és Krisztián is aktív helyi lakosok, lelkes kertészek és ősteremelők, ezért ha a zöldségekből több terem, mint amit a család el tud elfogyasztani, az a Közösbe kerül. A savanyúságot is ők készítik.

„Fontos, hogy megmutassuk a vendégeknek, milyen sokféleképpen fel lehet dolgozni a szezonális alapanyagokat. Itt nincs maradék. Ha valami megmaradna, kiírjuk a Facebookra, hogy el lehet vinni kedvezményes áron, és a nap végére elfogy. Ami nem ehető, megy a komposztra” – teszi hozzá Krisztián.

Itt nem csak hirdetik a zöld szellemiséget, de ők maguk is valóban így működnek. A hozzávalók is úgy szerzik be, hogy lehetőleg ne keletkezzen csomagolási hulladék. Az előrendelt ételt csak saját dobozban lehet elvinni, itt nem kapunk egyszer használatos dobozt. Mostanában csatlakoztak a RAKUN Dobozközösséghez, ahogy mondják azért, hogy ezzel is csökkentsék az étel elvitel során keletkező hulladék mennyiségét.

Ha az ebédet a mosómedve hozza – megnéztük, milyen a Gasztrohős dobozrendszere

Még a konyhapult is kidobásra szánt wekerlei ablaktáblákból készült. Őszre tervben van egy kiülős terasz is, amely szintén lomtalanított ablaktáblákból épül majd. A teraszon különböző ehető növényeket termesztenének, hogy ezzel is népszerűsítsék a kertészkedést, szezonális alapanyagok használatát.

Vegán hely húsevőknek is

A szupermarketek folyamatos széles spektrumú termékkínálata miatt elszoktunk a szezonális zöldség, gyümölcsfogyasztástól. Nem is tudjuk elképzelni milyen változatos ételek készíthetők belőlük. A Közösbe viszont többek között éppen ez vonzza a vendégeket. Ott jártunkkor találkoztunk Katalinnal, aki elmondta, hogy Kispesten lakik és vegán. Nagyon örült, amikor fél éve felfedezte ezt a helyet. Azóta rendszeresen jár ide, mert jó ár érték arányban nagyon változatos, finom ételt kap. A járvány miatti lezárások alatt elvitelre rendelt, de örül, hogy most már ki lehet ülni a teraszra is.

Zsuzsa wekerlei nyugdíjas, nem vegán és mégcsak nem is vegetáriánus, de nem zavarja, hogy itt csak húsmentes ételt kap. „ A heti húsigényemet a hétvégi saját főzéssel kielégítem. Már az indulás óta minden hétköznap innen viszem az ebédet. Drágább mintha a kínaiban ennék, de cserébe tudom, hogy nincs benne adalékanyag, és egészséges összetevőket használnak” – teszi hozzá. Elmondása szerint,

annyira változatos a Közös konyhája, hogy még nem volt kétszer ugyanaz az étel.

Ugyanezt emelte ki Bori is, aki a konyhán a vegán süti sütő csapatot vezeti. Ő maga vegán, és nagyon izgalmas kihívásnak tartja, hogy mindig valami újat alkothat az adott évszaknak megfelelő zöldségekből.

Wekerlei Közös kávézó és konyha: az igazi zero waste hely

Éva nem wekerlei lakos, de annyira hitelesnek érzi ezt a helyet, és szeretné támogatni az Átalakuló Wekerle tevékenységét, hogy hetente kétszer innen viszi az ebédet Soroksárra. „Nem ez a legolcsóbb ebédelő hely, de a friss és közvetlenül termelőtől származó alapanyagnak ára van, és nem utolsó sorban nagyon finom. Amióta a párom vegán lett, nagy segítség, hogy hetente kétszer nem nekem kell kitalálnom és megalkotnom az ebédet.”

Úgy tűnik, nem csak a helyiek értékelik a Közös küldetését. A kávézó nemrég megnyerte a Felelős Gasztrohős díját, amiért fenntartható és szociálisan érzékeny vendéglátó helyek versenyeztek.

Wekerlei Közös kávézó és konyha: az igazi zero waste hely

Nem csak konyha: közösségi tér

A COVID-járvány miatt gyakorlatilag csak induláskor volt lehetőség néhány közösségi programra. Volt öko kuckó beszélgetés, gyerekeknek meseelőadás. Utána már csak elviteles étkeztetés működött. 2 állandó szakáccsal dolgoznak, de emellett nagyon sokan ún. szövetkezeti tagként segítik a munkájukat főzéssel, adminisztrációs és egyéb szervezési munkával. „Nagyon örülünk, hogy talpon maradtunk ez alatt a nehéz év alatt. Ez a rengeteg segítő munka nélkül lehetetlen lett volna” – hangsúlyozza Tracey.

Most, hogy újra nyitottak az éttermek, remélik, hogy a közösségi élet is beindul. Csütörtökönként itt van a Zsámboki biokert átvevőpontja, vagyis az előre rendelt zöldségcsomagot itt lehet átvenni. Működik egy mag- és palántacsere polc, ahol bárki leadhat és elvihet palántát, vetőmagot. Helyiek által indított gyűjtéseknek is van itt tér. Bármilyen közösségi eseményt befogadnak, ami illeszkedik a hely szellemiségéhez. Reményeik szerint őszre elkészül a veteményes kertes terasz, és a helyiek egyre többet használják majd a Közöst, ahogy a nevében is benne van, közösségi célokra.

Így vásárolj fenntarthatóan: megújult a tudatos vásárló 12 pontja

Fotók: Andacs Noémi,Tudatos Vásárlók/Közös

ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás