fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Le vagyunk maradva az újratölthető üvegek hasznosításában

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
üveg hulladék újratöltés

2023 közepétől vezetik be itthon az italok csomagolásának betétdíjas rendszerét. A rendszer bőven lehetne ambíciózusabb: jelen állás szerint a rendszer inkább a begyűjtést fogja szorgalmazni, a csomagolások újratöltését nem teszi kötelezővé. Pedig a palackok újrahasználata az egyszerű újrahasznosításnál nagyobb mértékben csökkentené a környezetterhelést. , Akár 2026-ra az italcsomagolások 70 százaléka újratölthető lehetne.

2020 december 15-én szavazta meg a magyar Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely szerint kötelezően visszaváltandóak lesznek az italcsomagolások. A sok európai ország már alkalmaz visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra, így a PET-palackokra, az alumínium- és papír italos dobozokra. A kötelező visszaváltási díjas rendszer várhatóan 2023. július 1-től lép majd életbe.

Friss adatok szerint Magyarországon a borosüvegeknek csak kb. 50%-át gyűjtik vissza, míg Németországban és Svédországban ez az arány 90% körül mozog. Az összképet árnyalja, hogy az újratölthető palackok részesedése ezekben az országokban is stagnál vagy csökken, Németországban például 50% alá zuhant az arányuk az elmúlt néhány évben. Hazánkban a sörgyártók használnak még számottevő mennyiségben újratölthető üvegeket, de szintén egyre csökkenő arányban, 2019-ben már csak 21%-os volt a részesedésük a teljes gyártásból írja az Agrarvidek.hu.

Etyeki must, helyi homoktövis, kortárs szerzők, de jön a magyar komló is – mennyire hazaiak a magyar kézműves sörök?

Siralmas műanyag és fém újrahasznosítás

Ami a PET és az alumínium italcsomagolások újrahasznosítását illeti, hazánkban a 2010-es évek növekedése után folyamatosan csökken az újrahasznosítás aránya: 32% körül van ez az arány, amivel az EU-s tagországok közül az utolsók között vagyunk. A PET és az alumínium italcsomagolások kétharmada nem hasznosul, döntő részük – évi több mint 1 milliárd PET-palack – lerakókban, égetőkben, erdőszélen, patakpartokon végzi.

A Greenpeace korábbi (2018-as) felmérése szerint a budapestiek egyértelműen támogatják a kötelező betétdíjas rendszer bevezetését az italoknál, annak érdekében, hogy az egyszer használatos palackok helyett a visszaváltható változatok terjedjenek el széles körben, és így csökkenjen a műanyagszennyezés. A megkérdezettek háromnegyede (75%) választaná a betétdíjas, visszaváltható palackokat, és mindössze alig több mint ötödük (22%) tartana ki ebben az esetben is az egyszer használatos flakonok mellett.

A Greenpeace Magyarország éppen ezért a következőket várta volna el a visszaváltási rendszertől:

  • a visszaváltási díj bevezetésének korábbi határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett. Ezzel csökkenteni lehetett volna a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. Legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kellene lennie.

Miért lenne fontos az újratölthető palackok használata és gyűjtése?

Az előbbi adatokból csökkenő tendencia rajzolódik ki, pedig környezetvédelmi szempontból pont fordított trend lenne a szerencsés: egy 5-6 alkalommal újratöltött borosüveggel akár 75%-os környezetterhelés csökkenést is elérhetünk egy egyszer használatos üveghez képest.

Ráadásul a számítások azt mutatják, hogy a környezetterhelés csökkenésének jelentős részét az alacsonyabb CO2 kibocsájtás adja. Szerényebb, de észrevehető eredményt hozna a visszagyűjtési arány növelése is. 10%-os változás, megközelítőleg 1-22% közötti csökkenést eredményezne a különböző hatáskategóriákban.

Betiltott mérgek térhetnek vissza az újrahasznosított műanyag játékokban

Miért nem népszerűbbek az újratölthető italospalackok?

Joggal merül fel a kérdés. Ha ennyi előnnyel járnak az újratölthető üvegpalackok, vajon miért nem elterjedtebb a használatuk és a visszagyűjtésük?

Az újratölthető üvegpalackokkal szemben a gyártók és kereskedők leggyakoribb ellenvetése a feltételezett plusz szállítási igény és a mosásához szükséges többlet víz használata. Az utóbbi nem számottevő, mert palackozáskor az új üvegeket is átmossák.

A szállítási igény, akár nyomósabb érv is lehetne, azonban Magyarországon jellemzően importált üvegeket használnak a gyártók, azaz eleve nagyobb távolságot tesznek meg a palackok, mintha belföldről történne az ellátás.

Érdekes adalék, hogy olyasmit próbálunk elérni az új szabályozással, ami egyszer már megvalósult. Itthon a 80-as évek végéig az újratölthető italcsomagolások aránya 90% feletti volt – írja az Agrárvidék.

kép: pixabay.com

ofof, ökokör

Ezt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje társafinanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok